Ova superhrana je najzdravija na svijetu: jedete li je i vi?

novilist - prije 13 sati - link

Istraživanje koje je provelo Sveučilište William Paterson u New Jerseyju pokazalo je da je potočarka najzdravija namirnica na svijetu.

Ovo vodeno povrće dobilo je savršenu ocjenu 100 od 100 zbog svoje iznimne gustoće hranjivih tvari.

Istraživanje je analiziralo 41 vrstu voća i povrća, ocjenjujući ih na temelju sadržaja 17 esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine, minerale i vlakna.

Potočarka se istaknula bogatstvom vitamina i minerala nadmašivši namirnice poput kineskog kupusa, blitve i cikle.

Ovo povrće posebno je poznato po visokom sadržaju vitamina A, C i K , te željeza, kalcija i kalija.

Ove su hranjive tvari ključne za brojne tjelesne funkcije, uključujući podršku imunološkom sustavu, zdravlje kostiju i regulaciju krvnog tlaka.

Sve dobrobiti potočarke

Jedan od najznačajnijih aspekata potočarke je njezina visoka koncentracija vlakana, koja doprinose zdravlju probavnog sustava i mogu pomoći u sprječavanju problema sa zatvorom.

Vlakna u potočarki također potiču veću sitost, što može biti korisno za kontrolu težine.

Nadalje, sadržaj vlakana pomaže u smanjenju apsorpcije masti i održavanju uravnotežene razine kolesterola i triglicerida u krvi, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Antioksidativna svojstva potočarke, zbog prisutnosti karotenoida i flavonoida, čine je učinkovitom u borbi protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i smanjuju rizik od nekih oblika raka.

Tome je pridodana činjenica da potočarka može podržati imunološki sustav i poboljšati zdravlje kože zahvaljujući sadržaju vitamina C koji je neophodan za proizvodnju kolagena.

Iako potočarka nudi brojne dobrobiti, važno ju je konzumirati kao dio uravnotežene prehrane i ne pretjerivati, jer bi višak mogao izazvati gastrointestinalnu iritaciju.

Njezina sposobnost da raste čak i u domaćim okruženjima čini ju praktičnom opcijom za svakoga tko želi uključiti ovu supernamirnicu u svoju prehranu.

Objava Ova superhrana je najzdravija na svijetu: jedete li je i vi? pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

kolesterol (5)Life (510)vitamini (4)Zdravlje (299)