HERA odredila cijene plina: Bez mjera Vlade, građani će ga plaćati 20-30% skuplje

narod - prije 11 sati - link

PlinaPlina

Upravno vijeće HERA-e utvrdilo je nove cijene plina u javnoj opskrbi. Neslužbene računice pokazuju da bi plin građanima početkom listopada mogao poskupjeti od 20 do 30%. Hoće li to poskupljenje ipak biti manje i koliko, ovisit će o mjerama Vlade.

> Neslužbeno: Vlada smanjuje subvencije za struju, plin i toplinsku energiju?

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) danas je na svojim internet stranicama objavila da je na sjednici Upravnog vijeća donijeta Odluka o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca 2024. te za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2025., a koja će biti objavljena u Narodnim novinama, prenosi HRT.

Nove cijene plina ne sadrže nikakve subvencije

Bez ikakvih obrazloženja o novim cijenama plina u javnoj opskrbi, HERA je u priopćenju samo objavila link na samu odluku. On sadrži tablice s iznosima tarifnih stavki za svako od 30-ak distribucijskih područja. U odnosu na važeće tarifne stavke, koje su formirane na temelju Vladinih mjera, nove cijene ne sadrže nikakve subvencije. Neslužbeni izračuni pokazuju da bi takve cijene od listopada bile više 20-30 i nešto više posto.

> Tomašević opet kuka jer je Gradska plinara izgubila Zagreb: Za to krivi HERA-u

Usporedba također pokazuje da je na taj rast ponajviše utjecao rast nabavne cijene plina. Naime, nabavna cijena je do sada iznosila 26,40 eura po megavatsatu (MWh). Sada skače na 37,50 eura/MWh, što je porast za 42,5 %.

Uz trošak nabave, krajnja cijena plina sadrži i trošak distribucije (koji Hera određuje zasebno za svako distribucijsko područje), te trošak opskrbe, koji je određen za sva distribucijska područja temeljem provedenog javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine.

Opskrbljivač plina za grad Zagreb bit će tvrtka ‘Međimurje plin’

A temeljem tog natječaja opskrbljivač u obvezi javne usluge na području grada Zagreba od listopada će biti tvrtka Međimurje plin. Ona će do kraja ove godine plin građanima, ne bude li subvencija, prodavati po cijeni od 0,0522 eura po kilovatsatu (kWh). To je za 26,7% viša cijena od dosadašnjih 0,0412 eura/kWh, u koju su uključene i subvencije Vlade.

Do sada je opskrbljivač u javnoj usluzi za područje Zagreba bila Gradska plinara Zagreb Opskrba. Također je bila i opskrbljivač za područje Rijeke. No, temeljem nedavnog natječaja, opskrbu u javnoj usluzi na području Rijeke početkom listopada ponovno će preuzeti riječka tvrtka Energo. Za nju je Hera utvrdila cijenu od 0,0584 eura/kWh, što je za 22,2% više od dosadašnje cijene.

> Zagrebačka plinara izgubila na natječaju pa sada građanima nudi jeftiniji plin

U Osijeku cijena plina viša za 29%, u Varaždinu 29,7%, a u Čakovcu čak 33%!

Na području Osijeka, gdje je opskrbljivač HEP Plin, nova bi cijena bila viša oko 29%. Iznosila bi 0,0503 eura po kWh. Na području Varaždina (opskrbljivač Termoplin) bila bi viša 29,7% i iznosila 0,0502 eura/kWh.

Neslužbeni izračuni također pokazuju da bi cijena kućanstvima na području Čakovca, gdje će od Međimurje plina opskrbu u javnoj usluzi preuzeti EON Plin, mogla poskupjeti za gotovo 33%, na 0,0534 eura/kWh. Neslužbene rečunice za ostala područja pokazuju da se poskupljenja kreću u rasponu od 20-ak do 30-ak posto.

Iz HERA-e napominju kako su cijene izražene bez mjera Vlade

U HERA-i se danas nisu mogla dobiti dodatna pojašnjenja tih poskupljenja. Napomenuto je jedino kako su iznosi tarifa utvrđeni bez subvencija Vlade.

I predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) Dalibor Pudić podsjeća da su nove cijene bez Vladinih mjera. Početkom travnja ove godine cijene plina u prosjeku su pale 5-6%, te da bi bilo realnije uspoređivati nove cijene s onima prije travnja ove godine.

> Na rusko-ukrajinskoj bojišnici odlučuje se i o opskrbi Europe plinom

Cijene energenata treba prepustiti tržištu. Realno je da se cijena energenata ne subvencionira i zbog energetske učinkovitosti i ušteda, ali se ne smije dopustiti ni nagli skok jer bi to bio izniman udarac na standard građana”, rekao je Pudić u izjavi Hini. Podsjetio je i da su vladini dužnosnici posljednjih dana izjavljivali da će poskupljenja biti, ali ne značajnog.

Branko Bačić: ‘Neće doći do velikog poskupljenja energenata’

Tako je početkom ovoga tjedna potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio da će vlada i dalje držati ‘socijalnu’ cijenu prije svega plina i struje, a dijelom i naftnih derivata, te kako neće doći do velikog poskupljenja energenata.

„Mi ćemo i dalje držati ‘socijalnu’ cijenu prije svega plina i električne energije, a dijelom i naftnih derivata. Neće to ići gore kao što je ovih dana bilo u medijima. Nastojat ćemo da povećanje bude što je moguće niže, rekao je Bačić. Ujedno je i najavio kako će Vlada jesenski paket mjera donijeti za 15-ak dana.

> Moskva upozorava: Europljani će plaćati skuplji plin ako Ukrajina ne pristane na tranzit

Objava HERA odredila cijene plina: Bez mjera Vlade, građani će ga plaćati 20-30% skuplje pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

energenti (4)Gradska plinara Zagreb (19)HERA (13)Hrvatska (4014)Izdvojen članak (691)plin (37)vlada (82)