Izložba “Splav koja pluta svemirom” otvorena u Filodrammatici

novilist - prije 10 sati - link

RIJEKA – Prvom ovosezonskom izložbom u Galeriji Filodrammatica, nakon ljetne stanke, „Splav koja pluta svemirom“, talijanski kolektiv IOCOSE rastvara priču o narativu utopijskih obećanja o kolonizaciji svemira, i to radovima koji istražuju NewSpace, i industrijsku granu i ideološki pokret.

Osnovan 2006. godine, četveročlani talijanski kolektiv IOCOSE svojim radom, poetskim i nadrealnim čitanjem mitova o napretku, propituje na koji se način priče o budućnosti tehnologije odražavaju na našu svakodnevicu.

Novootvorenom riječkom izložbom koja uključuje radove „Pokazivanje na novi planet“, „Slobodni od povijesti“, „Šuplji zbor“, kolektiv poziva na razmišljanje i promišljanje o budućnosti čovječanstva. Sam pokret i grana NewSpace usmjeren je na istraživanje i kolonizaciju svemira te uključuje poznate tvrtke kao što su Blue Origin Jeffa Bezosa i SpaceX Elona Muska, no i start-upove i investicijske fondove koji ulažu u gospodarski rast toga sektora, pa u veliko tehnološko, ekonomsko i značenjsko ulaganje u privatnu kolonizaciju svemira, pokret u nekoj mjeri predstavlja i promotora multiplanetarnog života koji može riješiti neke od ključnih problema čovječanstva.

Kolektiv, dakle, prema najavi, razlaže njihova utopijska obećanja i propituje što se može učiniti s tragovima njihovih neuspjeha na Zemlji, naglašavajući kako su rješenja koja predlažu dostupna tek maloj i povlaštenoj skupini ljudi, ali i teško ostvariva za vrijeme trajanja naših života.

Prema najavi, u videu „Pokazivanje na novi planet“ (2020.), animirana ruka Elona Muska leti nad površinom Marsa, praćena pjesmom i prikazanim stihovima koji predstavljaju spoj najgrandioznijih izjava i slogana koje je Musk izgovarao prilikom promocije svoje tvrtke SpaceX, u kojima se složenosti i različitosti u vizijama budućnosti pojednostavljuju, a postojeće nejednakosti učinkovito reproduciraju.

Video „Slobodni od povijesti“ (2021.) prati ruku u njezinome teraformiranju izvanzemaljskog planeta, a popratna pjesma u karaoke maniri sažima želje i namjere investicijskih tvrtki koje zagovaraju širenje na svemirsko tržište: novi planet nudi ispunjavanje najluđih hedonističkih poriva kolonizatorske ruke, poput zabavnog parka u kojem kapitalističke spekulacije, koje više nisu moguće na Zemlji, mogu neograničeno bujati.

Spomenute radove povezuje prostorna instalacija „Šuplji zbor“ (2021.), u formi geodetske kupole – arhitektonske strukture koja je omiljeni motiv u zamišljanju kolonizacije svemira. Mikrofon koji visi s vrha kupole pritom poziva posjetitelje da zapjevaju uz pjesme na videima. No, budući da do mikrofona nije moguće doći, taj poziv na pjevanje je istovremeno ponuđen i uskraćen, baš kao što pokret NewSpace poziva na svemirska putovanja koja su tehnički nemoguća i potpuno neisplativa.

Djela kolektiva predstavljena su u časopisima i publikacijama kao što su Wired, The Creators Project, Flash Art, Neural, Liberation, Der Spiegel i El Pais, a radove su izlagali u mnogim međunarodnim institucijama, uključujući Fondazione Modena Arti Visive (2022.), MAMbo (2018.), Fotomuseum Winterthur (2017.), The Photographers’ Gallery (2018., 2016.), Tate Modern (2011.), Science Gallery (2012.), Jeu de Paume (2011.), FACT (2012.) i Transmediale (2013., 2015.).

Izložbu je moguće razgledati do 19. rujna, od ponedjeljka do petka od 11 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom od 17 do 20 sati uz slobodan ulaz.

Objava Izložba “Splav koja pluta svemirom” otvorena u Filodrammatici pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Izložbe (45)Kultura (795)