Odgovarajući na upite vijećnika tijekom Županijske skupštine, Lukić je kazao kako je prošli tjedan održan sastanak s ministricom zaštite okoliša i zelene tranzicije Marijom Vučković, na kojem su sudjelovali predstavnici MUP-a, vatrogasne inspekcije i Državnog inspektorata.

Smatrali smo da, u situaciji, ako tvrtka zadovolji sve propisane uvjete i procedure, na temelju čega Županija odobrava dozvolu za rad, a problemi se u tvrtki ponovo pojavljuju, poput požara u “Dravi International”, očito nešto ne funkcionira, iako su svi formalni uvjeti zadovoljeni, kazao je Lukić.

Upozorio je i kako je dosta dozvola za rad u Hrvatskoj izdano još 80-tih i 90-tih godina, kada nije vrijedila sadašnja zakonska regulativa i kada su na snazi bili drugačiji pravilnici te da su s ministricom razgovarali i o potrebi revizije takvih dozvola.

Naša inicijativa išla je u smjeru promjene zakonske regulative, nadležnih pravilnika te načina izrade elaborata, temeljem kojih Županija izdaje dozvole za rad tvrtkama.

Predložili su i češće inspekcijske nadzore u svim segmentima, ovisno o djelatnostima kojima se neka tvrtka bavi te su naišli na razumijevanje Ministarstva, kazao je župan Lukić.

Ističe kako je ministrica Vučković već na tome sastanku pokrenula neke stvari, vezane uz izmjenu zakonske regulative i pravilnika, a razgovaralo i o tome da predstavnici MUP-a, Državnog inspektorata i protupožarni inspektori ubuduće budu uključeni u izdavanje dozvola., izradu pravilnika te ostalih kriterija koje trebaju ispuniti poslodavci i tvrtke.

Govoreći o prošlogodišnjem velikom požaru plastike u tvrtki “Drava International”, Lukić je izvijestio kako je Državni inspektorat propisao nekoliko mjera u toj tvrtki, a jedna od njih je i da će morati imati vlastitu vatrogasnu postrojbu.

Još uvijek teku zakonski rokovi, do kada tvrtka mora ispuniti sve zadane uvjete, pa smatramo da im treba ostaviti vremena da organizacijski i financijski to i naprave, rekao je Lukić.