Uvodi se porez na nekretnine, ministar Primorac najavio tko će ga sve plaćati

novilist - prije 4 sata - link

Ministar financija Marko Primorac najavio je uvođenje novog poreza na nekretnine od Nove godine, kao najvažniji dio novog kruga porezne reforme.

Prema tom prijedlogu, kako je objasnio i ministar financija, dodatni porez neće plaćati oni koji stanuju u nekoj nekretnini ili koji nekretninu imaju u najmu dulje od 10 mjeseci na godinu.

Kako će se uvesti?

Svi ostali trebali bi biti na udaru novog zakona.

– Ono što ćemo učiniti u ovom paketu poreznih izmjena, to je uvođenje poreza na nekretnine transformacijom postojećega poreza na kuće za odmor.

Cilj je proširiti i precizirati bazu, odnosno predmete oporezivanja, bazu tih nekretnina koji će se oporezivati tim porezom, isto tako izmijeniti djelomično i taj raspon, ali i uvesti obvezu utvrđivanja iznosa kojim će se oporezivati takve nekretnine, rekao je Marko Primorac, ministar financija, prenosi HRT.

Foto Davor Kovačević

– Do sada su jedinice lokalne samouprave imale mogućnost uvođenja tog poreza i ukoliko su ga uvodile, on je morao biti od 0,6 do 5 eura.

Međutim, ako ga nisu htjele uvoditi, nisu ga ni morale uvoditi, mogao je biti 0.

Mi ćemo sada propisati obvezu da sve jedinice lokalne samouprave imaju taj porez i na taj način ćemo učiniti još jedan korak u smislu transformacije toga dijela poreznog sustava i ostvarenja naših ciljeva, a to je prebacivanje poreznog opterećenja s oporezivanje rada na oporezivanje nekretnine.

Tko neće plaćati?

– Neće sigurno plaćati porez na nekretnine ona osoba koja živi u nekoj nekretnini ili ako ima nekretninu koja će biti u trajnom najmu.

Sve ostale osobe koje imaju stambene nekretnine, bilo pravne ili fizičke osobe, plaćat će taj porez na nekretnine, pojasnio je ministar.

– Onaj tko bude imao ugovor o dugoročnom najmu i tko bude iznajmljivao nekretninu u određenoj godini barem deset mjeseci dugoročno, taj ne bi plaćao porez na nekretnine, a onaj tko bude iznajmljivao tu nekretninu kraće, znači za kratkoročni najam, ili ako nekretnina bude prazna, onda će se plaćati porez na takve nekretnine, rekao je Primorac.

Objava Uvodi se porez na nekretnine, ministar Primorac najavio tko će ga sve plaćati pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (364)marko primorac (37)ministarstvo financija (18)Novosti (1347)porez na nekretnine (13)Vlada RH (83)