Izbori u SDP-u: Petero kandidata želi naslijediti Peđu Grbina

narod - prije 6 sati - link

kandidatakandidata

Najjača oporbena stranka – Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) priprema se za unutarstranačke izbore. Nakon kraha na parlamentarnim izborima na kojima ponovno nisu uspjeli preuzeti vlast, članovi će po principu “jedan član – jedan glas” izabrati novog predsjednika, predsjedništvo i glavni odbor stranke. Najzanimljivija utakmica, očekivano, bit će ona za čelnu osobu stranke koja, baš kao i u drugim strankama, na presudan način utječe na politički kurs stranke.

Dugo vremena činilo se da će Siniša Hajdaš Dončić, koji je prvi istrčao i najavio svoju kandidaturu, biti jedni kandidat. Međutim, u posljednjim se danima zagužvalo, a najave kandidatura frcaju na sve strane. Na megdan Hajdašu Dončiću 14. rujna, zasad je potvrđeno, izaći će četvero kandidata: Sanja Major, Mladen Kešer, Ranko Ostojić i Mirando Mrsić. Ovaj popis, prema nekim najavama, ne bi trebao biti konačan, a kandidature bilo je moguće predati do 28. kolovoza.

>Komunistički ekstremizam u porastu: SDP i Možemo ne odriču se Tita i antifašizma

Siniša Hajdaš Dončić

Dosadašnji potpredsjednik stranke – Siniša Hajdaš Dončić prvi je istaknuo kandidaturu za predsjednika SDP-a. Na taj se potez odlučio, tvrdi, ohrabren velikim brojem preferencijalnih glasova  (21.765) na parlamentarnim izborima i  i pobjedom koju je SDP, s njim na čelu, ostvario u 3. izbornoj jedinici.

Hajdaša Dončića percipira se kao kandidata kontinuiteta bliskog dosadašnjem predsjedniku stranke Peđi Grbinu, ali i Zoranu Milanoviću, aktualnom predsjedniku RH. Takva vrsta povezanosti mogla bi biti dvosjekli je mač za ovog kandidata. Naime, Milanovića mnogi u SDP-u još uvijek smatraju svojim neformalnim vođom, ali ima i onih koji upravo njega i vezivanje uz njega smatraju utegom za stranku.

Bez obzira na sve Hajdaš Dončić slovi za favorita predsjedničke utrke u SDP-u.

Sanja Major

Sanja Major zasad je jedina žena koja je izrazila ambicije preuzeti čelnu poziciju SDP-a. Radi se o dosad javnosti potpuno nepoznatoj političarki koja kao ravnateljica upravlja URIHOM, ustanovom Grada Zagreba za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Major je u dosadašnjim javnim nastupima najjasnije od svih kandidata komunicirala namjeru odmaka od dosadašnje politike SDP-a. Zalaže se za ideološki zaokret ulijevo, kaznu zatvora za uzvik “Za dom spremni” te otklon od Zorana Milanovića.

>Kandidatkinja za šeficu SDP-a oštro o Milanoviću: Nije zaslužio potporu, održat ćemo referendum

Mladen Kešer

Načelnik općine Kalnik i bivši predsjednik koprivničko-križevačkog SDP-a, Mladen Kešer, također se uključio u unutarstranačku utakmicu za predsjednika stranke. Prema tom cilju krenuo je ističući moto “Zajedno za čovjeka” jasno naglašavajući stavljanje čovjeka i njegovih potreba u središte svojih budućih politika.

Ranko Ostojić

Pomalo neočekivano svoju kandidaturu najavio je i Ranko Ostojić. Ovom splitskom SDP-ovcu i bivšem ministru unutarnjih poslova iz “Milanovićeve” vlade ovo će biti treći put zaredom da pokušava postati osoba broj jedan u SDP-u.

Ostojić zasad ne otkriva okosnice svog programa, a za Večernji list je tek potvrdio da ga je na kandidaturu ponukala najava uskraćivanja kandidature Zoranu Paunoviću, gradonačelniku Makarske kojem će do ispunjenja formalnog uvjeta o pet godina članstva u stranci nedostajati nekoliko dana.

Mirando Mrsić

I Mirando Mrsić, povratnik u SDP, obznanio je javnosti svoje predsjedničke ambicije. Mrsić, treći ministar iz Milanovićevog doba nakon Hajdaša Dončića i Ranka Ostojića koji cilja na čelo SDP-a, tvrdi da stranka treba sveobuhvatnu promjenu, manje unutarnjih svađa, a više odgovora na stvarne potrebe građana.

>SDP-ovci prosvjedovali zbog Izvješća UiO, dr. Markić im poslala poruku

Tko sve može biti kandidat za predsjednika stranke?

Kako bi kandidatura bila pravovaljana, potencijalni kandidati moraju na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora zadovoljavati uvjet o minimalno pet godina članstva u SDP-u. Uz to, dužni su priložiti dokaz o podršci najmanje 3 županijske ili 30 općinskih/gradskih stranačkih organizacija, a kandidatom je moguće postati i uz 500 potpisa članova SDP-a.

>Markić odgovorila na histeriziranje SDP-ovke oko izvješća o kršenju prava molitelja krunice

Objava Izbori u SDP-u: Petero kandidata želi naslijediti Peđu Grbina pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4025)Izdvojen članak (686)Mladen Kešer (6)ranko ostojić (4)sdp (164)Siniša Hajdaš Dončić (23)