Europski sud za ljudska prava odbio tužbu braće Mamić protiv Hrvatske, evo obrazloženja

novilist - prije 5 sati - link

Kako javlja HRT Europski sud za ljudska prava odbio je tužbu koju su braća Mamić podnijela protiv Hrvatske.

Tužbu Europskom sudu za ljudska prava podnijeli su Zoran i Zdravko Mamić te poreznik Milan Pernar, smatrajući kako im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Tužbu je bio podnio i Milan Pernar, poreznik kojem se sudilo zajedno s Mamićima, ali je on u međuvremenu preminuo, no prava na tužbu ostvaruju njegovi nasljednici.

Ustavni sud prethodno je naveo mišljenje da se Mamić ne može žaliti na pristranost suda kad je sam korumpirao suce i to prijavio tek nakon izricanja osuđujuće presude.

Isti je stav sada zauzeo i sud u Strasbourgu.

“Iako se postupanje prvog i drugog podnositelja zahtjeva, koje je predstavljalo zloupotrebu, izravno odnosilo samo na jednu od nekoliko pritužbi prema članku 6. Konvencije koje su bile dostavljene vladi tužene države, Sud smatra da njihovo ponašanje, koje je bilo usmjereno na manipulaciju i ozbiljno ometanje pravosudnog sustava te na iskorištavanje sustava zaštite ljudskih prava prema Konvenciji kako bi imali koristi od vlastite zloupotrebe na domaćoj razini, treba imati posljedice kad je riječ o prihvatljivosti njihovih cjelokupnih zahtjeva”, stoji u odluci Europskog suda za ljudska prava.

Presudu možete pročitati OVDJE.

Radilo se o procesu koji je vođen na sudu u Osijeku.

Nakon tog suđenja Zdravko Mamić je osuđen na šest i pol godina zatvora, njegov brat Zoran na četiri godine i dva mjeseca, a Pernar na tri godine i dva mjeseca zatvora.

Pernar je u međuvremenu umro, a braća Mamić pobjegla su iz Hrvatske u BiH.

ESLJP je, vidiljvo je iz odluke, odbacio sve njihove pritužbe na osječko suđenje.

Objava Europski sud za ljudska prava odbio tužbu braće Mamić protiv Hrvatske, evo obrazloženja pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2445)Europski sud za ljudska prava (12)Novosti (1352)presuda (37)Zoran Mamić (13)