Zuckerberg priznao cenzuru: Prisjetite se što je radilo naše’ ministarstvo istine’ – Faktograf

narod - prije 5 sati - link

faktograffaktograf

Tvorac Facebooka Mark Zuckerberg, koji je u međuvremenu unutar koncerna Meta objedinio najveće svjetske mreže društvene komunikacije, priznao je da je provodio cenzuru pod pritiskom administracije Joa Bidena u vrijeme pandemije. Ova vijest direktno se tiče i Hrvatske gdje je Faktograf kao partner Mete određivao što će se na društvenim mrežama u Hrvatskoj objaviti, a što će se izbrisati.

Zuckerberg je nedavno u pismu odboru za pravosuđe američkog Kongresa otkrio da je administracija predsjednika Joea Bidena vršila pristisak tražeći cenzuru sadržaja za vrijeme pandemije covida. Meta je vlasnik društvenih mreža kao što su Facebook, Instagram i WhatsApp.

To priznanje zapravo i nije potpuno novo. Zuckerberg je još sredinom lipnja priznao da je Facebook cenzurirao informacije o covidu koje su se kasnije pokazale istinitima. Novo je samo to da je u cenzuru upletena američka vlada.

Tada je samo izjavio da se veliki dio establišmenta kolebao oko gomile činjenica te zbog toga tražio da se dosta informacija cenzurira.

Cenzura za vrijeme pandemije, Facebook čak zabranio neke stranice

Prema njegovim riječima, tijekom ranih dana pandemije “bilo je stvarnih zdravstvenih implikacija, no nije bilo vremena da se u potpunosti provjeri odnosno testira velika količina znanstvenih pretpostavki”.

>Bomba u kampanji: Zuckerberg priznao je cenzurirao covid sadržaj zbog pritiska Bidenove ekipe

No, Facebook je trajno zabranio LifeSiteNews i druge stranice zbog navodnog širenja “dezinformacija” o COVID-19, iako se velik dio tih informacija, kako Zuckerberg priznaje, pokazao točnim ili barem diskutabilnim.

U pismu predsjedniku odbora za pravosuđe Zastupničkog doma američkog Kongresa Jimu Jordanu, Zuckerberg je napisao da su visoki dužnosnici Bidenove administracije mjesecima “opetovano” pritisak na suradnike Meta-e s ciljem cenzuriranja određenih sadržaja vezanih za Covid-19, uključujući i one koji su objavljeni u obliku humora i satire.

Društvene mreže ne poznaju državne granice, one imaju globalni doseg i stoga se ono što se na njima događa u jednoj zemlji odnosi na cijeli svijet.

Faktograf, cenzura bez državnih ovlasti

To se odnosi i na cenzuru. Ograničavanje sadržaja u jednoj zemlji utječe na informiranje diljem svijeta.

Narod.hr je prije godinu dana opširno pisao o tome kako se američka informacijska politika izravno odražava i na Hrvatsku. To se uglavnom odvija preko stranice Faktograf, koja je svojevrsna udarna igla zakulisnih informacijskih moćnika.

Faktograf je partner Facebooka u Hrvatskoj i ponaša se kao kakvo “ministarstvo istine” koje ima moć određivati što će se na društvenim mrežama u Hrvatskoj objaviti a što će se izbrisati.

Faktograf je postao poznat kao stranica koja nadzire, denuncira i cenzurira informacije objavljene na društvenim mrežama. Ukoliko korisnici Facebooka objave nešto za što Faktograf prosudi da je pogrešno, Facebook može izbrisati tu objavu ili čak blokirati korisnika.

George Orwell i ministarstvo istine

Faktograf svojim djelovanjem doista podsjeća na “ministarstvo istine” iz romana Georgea Orwella “1984.” Provjerava objavljene informacije i prema vlastitim kriterijima ocjenjuje jesu li ispravne ili ne. Pritom je Faktograf vrhovni autoritet koji selektivno bira izvore kojima će potkrijepiti svoju cenzuru i neku objavu učiniti nepoćudnom.

>Udruga U ime obitelji još je 2017. upozorila Plenkovića na cenzuru koju Faktograf provodi; on se oglušio

No Faktograf ne djeluje potpuno autonomno, njegovi kriteriji sežu do američkog ministarstva vanjskih poslova. Kako je prošle godine izvijestio Narod.hr, Faktograf dio globalne ”fact check” mreže IFCN.

Izvršna direktorica Faktografa, LGBTIQ aktivistica Ana Brakus, u dokumentima što ih je objavila američka nevladina udruga America First Legal, našla se na popisu novinara iz cijeloga svijeta uključenih u promidžbene aktivnosti američkog Državnog tajništva (State Department) koje su vezane za cenzuru informacija, koje uglavnom nisu u skladu s ljevičarskim svjetonazorom.

Pokretanje Faktografa financirao SAD, u međuvremenu se koristi i hrvatskim izvorima financiranja

Prema vlastitim navodima, pokretanje Faktografa financirale su američke institucije, uključujući i State Department, a financijsku potporu dalo je i američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Faktograf se u međuvremenu, kao što smo i ranije pisali, izdašno koristi i hrvatskim državnim izvorima financiranja, pri čemu grana svoju djelatnost, pa je nedavno pokrenuo i specijalizirani portal o klimi.

Ministarstvo kulture im je preko natječaja koji je provela Agencija za elektroničke medije (AEM), dodijelilo gotovo 200 tisuća eura za taj novi projekt. Ovog puta su u fokusu klimatske promjene.

Novac su dobili iako u znanstvenom dijelu misle surađivati s dva – sociologa (!), dok je Hrvatskom meteorološkom društvu, koje se sa sličnom temom javilo na natječaj, projekt odbijen.

Glavni urednik novoga portala je Petar Vidov, koji je bio glavni urednik Faktografa u vrijeme pandemije.

Faktograf je tumačio kako svoju temeljnu ulogu vidi u “lovu na lažljivce”. Njegov urednik Petar Vidov objašnjavao je prioritete javne komunikacije u Hrvatskoj tvrdnjama kako “treba regulirati govor na društvenim mrežama” i da “ne može sve biti dopušteno”.

O tome što je dopušteno a što nije odlučuje isključivo država. Međutim, Faktograf je u tom kontekstu na sebe preuzeo državne ovlasti, iako se pritom ne oslanja ni na kakav zakon ili odluku nekog državnog tijela.

Tuđmanova ‘zločinačka’ politika za Faktograf ‘povijesna činjenica’

Što je “kontrola činjenica”, koju Faktograf vidi kao svoju glavnu zadaću, vidljivo je na primjeru teksta o pisanju Večernjeg lista, pri čemu se Vidov obračunava s pjesmom Marka Perkovića Thompsona “Lijepa li si”, s medijskim stručnjakom Božom Skokom kojega Vidov proglašava revizionistom i manipulatorom.

>Slučaj Ane Brakus: Kako se novinarka s ruba hrvatskog društva našla u ulozi vrhovnog svjetskog inkvizitora

Za Faktograf je ‘neosporna povijesna činjenica’ da je Tuđman vodio zločinačku politiku.
Sve to zaokružuje tvrdnjom o, kako piše, “neospornoj povijesnoj činjenici da je režim Fanje Tuđmana neuspješno pokušao u ratu osvojiti i anektirati” dio Bosne i Hercegovine.

Za njega je činjenica da je “Republika Hrvatska napala Bosnu i Hercegovinu”, a Franjo Tuđman vodio je “zločinačku politiku” prema toj državi.

Narod.hr na meti cenzure Faktografa

Faktograf se trudi demantirati tekstove koji ne idu ruku pod ruku s njihovom lijevom ideologijom i politikom. Ako Faktograf cenzori ocijene da je nešto ”netočno”, demantiraju ih ili na Facebooku ograničavaju dosege tih objava. Faktograf time utječe i na oblikovanje javnog mnijenja te na političko usmjeravanje pojedinaca.

Faktograf redovito optužuje i Narod.hr za širenje dezinformacija i teorija urote, iako je riječ o provjerenim i povijesno utvrđenim činjenicama.

U više navrata cenzurirali su članke o Titovim zločinima, cijepljenju, pobačaju, o financiranju Možemo i njihovim vezama s Emilom Tedeschijem, kao i o Marku Perkoviću Thompsonu, Greenpeaceu i Donaldu Trumpu.

Siva zova između državnog monopola i slobode

Zuckerberg je sada izravno potvrdio ono što se već dugo pretpostavljalo ili čak znalo. Američka administracija pokušava se miješati u to što se može objaviti na društvenim mrežama.

Zuckerberg je izjavio kako će se tome u budućnosti oduprijeti. Što to znači? Hoće li samo odbiti zahtjeve američkih vlasti da se nešto objavi, izbriše ili izmijeni? Tko će onda odlučivati što se smije objaviti i na temelju kojih kriterija.

>Faktograf otkrio novu poslovnu nišu: Uz pomoć države kontrolira i što se piše o klimi

Društvene mreže zadiru u sivu zonu između monopola države na zaštitu zakonitosti i slobode informiranja. Zasad ne postoji mehanizam koji bi uredio taj odnos.

No, ako državi izmiče kontrola, je li razumno prepustiti ju strukturama koje djeluju u pozadini i nemaju nikakav legitimitet za svoj utjecaj.

Cenzura u Hrvatskoj uz američku potporu

Zuckerberg će možda spriječiti utjecaj američke administracije na Facebook, Instagram i WhatsApp. Možda, jer se to ne može provjeriti.

Međutim, može li i hoće li spriječiti utjecaj Faktografa i sličnih skupina po svijetu na protok informacija na društvenim mrežama po svijetu?

Faktograf nije nikakvo službeno tijelo, stoga nije dužan polagati račune građanima. A račune državi očito ne polaže, štoviše, situacija je obrnuta, država ga financira i na neki način polaže račune njemu.

Hrvatska vlada sudjeluje u financiranju Faktografa putem Agencije za elektroničke medije, a Faktograf dobiva novac i iz izvora Europske unije.

Uz financijska sredstva iz SAD-a, rad Faktografa do daljnjeg je zajamčen. Jedino što nije zajamčeno, jest kontrola nad njegovim djelovanjem. U Hrvatskoj ga nitko ne kontrolira.

Zato za hrvatske korisnike i nije odlučujuće što kaže Zuckerberg i kakve odluke donosi o odnosima s američkim vlastima. Važno je da Faktograf i dalje pomno prati objave korisnika na društvenim mrežama i intervenira po vlastitom nahođenju.

Objava Zuckerberg priznao cenzuru: Prisjetite se što je radilo naše’ ministarstvo istine’ – Faktograf pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

cenzura (7)Facebook (24)Hrvatska (4024)Instagram (38)Izdvojen članak (684)Mark Zuckerberg (6)Meta (18)WhatsApp (5)