Otprilike 22.000 sudionika u bijeloj odjeći poprskanoj pulpom rajčice sudjelovalo je u ludilu koje zahvaća Bunol, 40 km zapadno od Valencije, svake godine u zadnjem tjednu kolovoza.

Sedam kamiona doprremilo je 150 tona zrelih rajčica koje su podijeljene sudionicima festivala, od kojih su mnogi došli iz inozemstva. Svi oni koji ne žive u Bunolu plaćaju naknadu od 15 eura, dok lokalni stanovnici uživaju besplatno.

“Volimo rajčice! Zato smo odlučile doći i bilo nam je super”, rekla je Taylor koja je došla iz Australije, dodajući da će ona i njezine prijateljice “napraviti špagete s umakom”.

Početak ‘bitke’ koja je trajala sat vremena označile su petarde zapaljene nakon što se jedan od natjecatelja uspio popeti na skliski, nasapunan stup kako bi zgrabio pršut koji je visio na vrhu stupa.

Nakon što je bitka završila, ekipa za čišćenje naoružana crijevima za vodu poslana je da očisti ulice od rajčica.

Rajčice koje su uzgojene posebno za festival smatraju se previše kiselim za ljudsku prehranu.

Prema službenoj web stranici Tomatine, festival je nastao 1945. godine. Sve je počelo jednom tučnjavom kada su mladići koji su pokušali izbliza vidjeti paradu srušili jednog od sudionika. Nekoliko je ljudi uzelo rajčice s obližnjeg štanda i poslužilo se njima kao improviziranim projektilima dok policija nije uspostavila red.

Sljedeće godine mladi su ponovno organizirali ‘bitku’, a neki su čak donijeli svoje rajčice. Događaj je nakratko bio zabranjen 1950-ih pod fašističkom diktaturom generala Francisca Franca, ali je nastavljen 1959. uz određena pravila.