“100 koluri – Boje i miomirisi Mediterana”: U Kastvu izlaže osamnaestero umjetnika iz Italije i Hrvatske

novilist - prije 8 sati - link

Galerija Troijca u crkvici sv. Trojice na kastavskoj Lokvini ugostila je međunarodnu izložbu pod nazivom “100 koluri – Boje i miomirisi Mediterana”. Izložba se održava u sklopu festivala ČAnsonfest – Večer čakavske šansone. Tradicionalno, izložbu u sklopu ČAnsonfesta postavlja splitska galerija Brešan, a skladna suradnja glazbenog i likovnog dijela traje već nekoliko godina. Izložba s djelima osamnaestero umjetnika iz Italije i Hrvatske ostat će otvorena do 6. rujna.

Foto galerija: Izložba “100 koluri – Boje i miomirisi Mediterana” u Kastvu u sklopu ČAnsonfesta Foto: Nikola Blagojević

Izložbu postavlja Igor Brešan, dugogodišnji prijatelj festivala i počasni građanin grada Kastva. Izložene radove naslikali su Željko Bubalo (Split), Jagor Bučan (Zagreb), Daniel Butala (Karlovac), Alfred De Locatelli (Milano), Mirta Diminić (Venecija/Labin), Saša Jantolek (Kastav), Vuk Jevremović (Jelsa), Gordana Kovačić (Varaždin), Ivan Kožarić (Zagreb), Tihomir Lončar (Zagreb), Ivana Miloglav (Dubrovnik), Igor Modrić (Zagreb), Krešimir Nikšić (Zagreb), Dalibor Parać (Zagreb), Zlatko Prica (Zagreb), Diana Šimek (Zagreb), Miroslav Tomasović (Omiš) te Nevena Živić (Rijeka).

Igor Brešan pojašnjava kako je, u godini 20. izdanja festivala ČAnsonfest, tematika Mediterana u bojama i mirisima odabrana zbog njegovog povijesnog čvorišta, ali i ostalih pojedinosti.

-Što se likovnosti tiče, dakako u funkciji glazbe, a referirajući se na ČAnsonfest, ostajemo do daljnjega posvećeni okružju i ambijentu. Prostoru tisućljetnih civilizacijskih naslijeđa. Točnije miomirisima i bojama toliko specifičnim i intenzivnim, što mame i opijaju biljegom identiteta, koliko zbog zemljopisnog specifikuma, toliko i zbog načina života. Mediteran je uistinu delikatno povijesno čvorište i sabor spoznaja, morem optočenih i komunikacijski sljubljenih sa svojim žiteljima različitih običaja, povijesti, rasa, kultura, vjera…, pojednostavljeno filozofija života. Zahvaljujući likovnom još jednom tražimo i ističemo hrvatsko mjesto u „cijeloj priči“ i nalazimo vizu za specifični pogled i zaključak koliko smo svima kompatibilni te koliko nastojimo osnažiti domenu i dati na važnosti participaciji kad je likovna aktualnost u pitanju. Pojednostavljeno i na simboličkom uzorku, koliko smo svoji, a opet integrirani u tom detektiranju genetike. Hrvati su u načelu majstori ekspresije i praska boja, ali sa sfumato naličjem, sa sjetom u duši. Prostori su to koje se uglavnom hedonistički slavilo, ali i trpjelo, gubilo. ČAnsonfest glazbom štuje, ali i veliča svoje, što je ujedno okvir ovogodišnjeg likovnog taborovanja. Domaćima smo udovoljili traženju da pozovu u „goste“ i nekog bliskog, a sve da bolje odrede vlastito mjesto i značaj na kulturnoj i umjetničkoj mapi miteleuropskih shvaćanja. Mali iskorak, rekli bi, za bolje „razumijevanje“ folklora koji, prevedeni na domaće prilike, svjedoči o kreativnoj raskoši i bogatstvu na koje se i ovom zgodom pozivamo. Toliko o tematskoj izložbi koja sadržajem nastoji uhvatiti poveznicu s glazbom i domaćom besedom toliko slavljenima uz (već) dvadeseti rođendan festivala, navodi Igor Brešan.

Objava “100 koluri – Boje i miomirisi Mediterana”: U Kastvu izlaže osamnaestero umjetnika iz Italije i Hrvatske pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

izložba (32)Izložbe (44)kastav (50)rijeka (1091)