Moskva upozorava: Europljani će plaćati skuplji plin ako Ukrajina ne pristane na tranzit

narod - prije 5 sati - link

UkrajinaUkrajina

U slučaju da Ukrajina ne pristane produljiti ugovor o tranzitu ruskog plina preko svog teritorija nakon što postojeći istekne 31. prosinca, europski potrošači osjetit će to u obliku viših cijena, naveli su u srijedu iz Kremlja. Vijest prenosi HRT.

> Na rusko-ukrajinskoj bojišnici odlučuje se i o opskrbi Europe plinom

Ukrajina je ponovila da ne planira potpisivati novi ugovor o tranzitu plina s Rusijom usred vojnog sukoba koji je u tijeku. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, pak, rekao je da bi Rusija, ako Kijev ne produlji ugovor, mogla pronaći alternativne rute, poput planiranog turskog plinskog čvorišta.

Peskov: Ukrajina će nepotpisivanjem ugovora nanijeti štetu Europi

Postoje druge rute, no naravno da će takve odluke s ukrajinske strane nanijeti ozbiljnu štetu interesima europskih potrošača, onih koji i dalje žele kupovati više zajamčen i cjenovno pristupačniji ruski plin, najavio je Peskov. Također je rekao kako će Europa morati platiti više za plin od drugih dobavljača. To prvenstveno uključuje ukapljeni prirodni plin (LNG) koji dolazi iz SAD-a.

> Kako Rusija izvozi plin u Europu preko Ukrajine i hoće tomu uskoro biti kraj?

EU i Ukrajina zatražili su posredstvo Azerbajdžana u vezi razgovora o tranzitu plina s Rusijom

Većina primatelja ruskog plina, koji prolazi tranzitnu rutu preko Ukrajine, najavila je da se priprema za prekid protoka krajem ove godine kada istekne ugovor o tranzitu između Ukrajine i Rusije. Mnogi su očekivali kako Ukrajina neće htjeti produžiti ugovor o tranzitu. Druga opcija je da Gazprom isporučuje dio plina drugom rutom, primjerice preko TurkStreama, Bugarske, Srbije ili Mađarske. Međutim, kapacitet na tim rutama je ograničen.

EU i Ukrajina također su zatražile od Azerbajdžana da organizira razgovore vezane za ugovor o tranzitu plina s Rusijom.

> Zelenski priprema plan za okončanje rata: Putin poručuje kako Ukrajina mora prihvatiti stanje na terenu

Zelenski priprema mirovni plan, Rusija odbija pregovarati zbog Kurska

Podsjećamo, stanje na bojišnici je prilično napeto. Ukrajina drži pod kontrolom 1200 četvornih kilometara zapadne ruske regije Kursk. S druge strane, Rusi napreduju u Donbasu. Zelenski namjerava otputovati u SAD i predočiti svoj mirovni plan. S planom će upoznati i kandidate za američkog predsjednika – Donalda Trumpa i aktualnu potpredsjednicu Kamalu Harris. Putin i njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacuju mogućnost mira sve dok su ukrajinske snage na teritoriju Rusije.

> Zelenski potpisao antiruske zakone na Dan neovisnosti Ukrajine

Objava Moskva upozorava: Europljani će plaćati skuplji plin ako Ukrajina ne pristane na tranzit pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (676)plin (41)rat u Ukrajini (388)Rusija (528)Svijet (1994)ukrajina (479)vladimir putin (171)