Ukrajinska MHP grupacija u svom vlasništvu ima slovensku tvrtku Perutnina Ptuj, koja je u Hrvatskoj prisutna putem tvrtke Perutnina Ptuj-Pipo, a ove je godine preuzela tvrtku Toni, jednu od vodećih domaćih tvrtki u području otkupa, sušenja i skladištenja žitarica, čije je sjedište u Donjem Kraljevcu.

Dosadašnje investicije u Hrvatskoj, kao i najavu novih investicija, predstavnici tvrtke, na čelu s osnivačem i glavnim izvršnim direktorom MHP-a Yuriyem Kosyukom, u srijedu su na sastanku u Banskim dvorima predstavili i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

“Održali smo sastanak s predstavnicima tvrtke MHP na čelu s Jurijem Kosijukom, čija ulaganja u Hrvatskoj u proteklih pet godina iznose 45 milijuna eura. Predstavljeni su daljnji investicijski planovi koji će pridonijeti podizanju kapaciteta poljoprivrede i prehrambene industrije”, objavio je premijer Plenković putem platforme X.

Tvrtka MHP u svom je priopćenju izvijestila da su, uz dosadašnje investicije, na sastanku “potvrdili zainteresiranost za nastavak investicija u podizanje kapaciteta domaće poljoprivrede i prehrambene industrije te jačanje održivosti proizvodnje hrane u Hrvatskoj”.

“Ove je godine tvrtka preuzela Toni, jednu od vodećih domaćih tvrtki u području otkupa, sušenja i skladištenja žitarica, te je pokrenula projekt izgradnje potpuno nove tvornice za proizvodnju mokre hrane za kućne ljubimce. Tvornica, kojom će upravljati nova tvrtka MHP Pet Food osnovana u Hrvatskoj, počet će s radom 2026. godine, a otvorit će 200 novih radnih mjesta. Vrijednost ukupne investicije u tvornicu je 40 milijuna eura”, navodi se u priopćenju.

Iz MHP-a najavljuju da će novi proizvodni pogon biti smješten u blizini Zagreba, nedaleko od postojećih pogona u vlasništvu Perutnine Ptuj koji će osiguravati kvalitetnu sirovinu za preradu.

MHP u prvoj fazi planira proizvoditi 20.000 tona mokre hrane za ljubimce, a nakon toga povećati kapacitet na 35.000 tona godišnje od 2028. godine.

“Taj pogon bit će prvi takav pogon za proizvodnju mokre hrane za ljubimce u Hrvatskoj, a bit će opremljen najmodernijom tehnologijom s visokom razinom automatizacije i najvišim standardima kvalitete. Ovaj proizvodni pogon je važan novi korak u vertikalnoj integraciji MHP-ove proizvodnje, a MHP u segmentu proizvodnje mokre hrane za kućne ljubimce vidi veliku mogućnost za razvoj poslovanja na globalnoj razini”, navodi se u priopćenju.

Podsjeća se i da MHP u Hrvatskoj razvija projekt proizvodnje piletine na području Siska, “koji ima potencijal gospodarski potaknuti to područje zemlje i povećati domaće izvozne kapacitete”.

“Ukrajina i Hrvatska imaju ratno iskustvo, hrvatski narod podržava i pomaže Ukrajince u ratu protiv ruske agresije i Ukrajinci su zahvalni na tome. Ukrajinski i hrvatski narod dijele iste vrijednosti, zato je MHP kao tvrtka ukrajinskog duha i međunarodnih razmjera investirala i želi nastaviti investirati u Hrvatsku”, izjavio je u priopćenju Yuriy Kosyuk, osnivač i glavni izvršni direktor MHP-a.

Kako se navodi, MHP je međunarodna kompanija u prehrambenom i poljoprivrednom sektoru, a od 2019. godine, kada je ušla na domaće tržište, u Hrvatsku je uložila ukupno 44,5 milijuna eura stekavši vlasništvo nad Perutninom Ptuj i PP Pipo Čakovec.

MHP zapošljava više od 32.000 ljudi u Ukrajini i inozemstvu, a svoje proizvode izvozi u više od 70 zemalja svijeta.