NOVA PRAVILA ZA KRATKOROČNI NAJAM Pogoduje se krupnom kapitalu na uštrb ‘malog’ čovjeka?!

dulist - prije 6 sati - link

Nacrt prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada unio je pomutnju i revolt među privatne iznajmljivače, one koji to namjeravaju postati, kao i vlasnike turističkih agencija. Prvi razloga za brigu nemaju, jer niti jedan zakon u Hrvatskoj, pa tako ni ovaj, ne mogu se primjenivati retroaktivno. Uglavnom, ovaj nacrt Zakona predviđa da je ‘Vlasniku stana koji namjerava koristiti stan za kratkoročni najam i/ili najam za radnike potrebna je prethodna pisana suglasnost kvalificirane većine suvlasnika uz dodatan uvjet da suglasnost obvezno moraju dati i vlasnici stanova čiji zidovi, podovi ili stropovi graniče s njegovim stanom’. Kvalificirana većina je, jasan je nacrt prijedloga ovog Zakona, ‘većina onih suvlasnika koji u vlasništvu imaju više od 80 posto ukupne vrijednosne površine zgrade za zgrade za koje nisu određeni suvlasnički dijelovi, odnosno suvlasnici koji u vlasništvu imaju više od 80 posto suvlasničkih dijelova upisanih u zemljišne knjige’.
Predviđa se navala na dozvole za kratkoročni najam do 1. siječnja 2025., od kada bi se novi Zakon trebao primjenjivati. A kratkoročni najam, prema zakonskim odredbama, je ‘najam stana koji služi za privremeni smještaj osoba na razdoblje kraće od 30 dana’.
‘Odredbe ovoga Zakona koje se odnose na kratkoročni najam stana i/ ili najam stana za radnike na odgovarajući način odnose se i na takve oblike korištenja poslovnih apartmana, stanova u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost odnosno pružaju ugostiteljske usluge i poslovnih prostora u zgradama’ – stoji također u nacrtu prijedloga novog Zakona.
Dakle, bez suglasnosti 80 posto suvlasnika neće se više moći ni iznajmljivati poslovni prostori u zgradama za kafiće i ostale poduzetničke djelatnosti.Predviđene kazne za one koji se ne budu pridržavali zakonskih odredbi su i do 10 tisuća eura. Po mnogima je ovo žestoki, ničim opravdani, udar na privatno vlasništvo i poduzetničku i tržišnu slobodu koje jamče članci 48. i 49. našeg Ustava.

Nije fer!
Odgovor na pitanje koje su mnogi postavili ovih dana i itekako je na mjestu našli smo u odredbama prijedloga Zakona.
— Ako u mojoj zgradi svi već izdavaju turistima i ja poželim isti tako izdavati, mogu li mi oni uskratiti suglasnost? – sukus je onoga što muči brojne vlasnike stanova.
E pa mogu! I to zaista nije korektno ni pošteno! Oni sebi na taj način mogu eliminirati konkurenciju.

Pogoduje se krupnom kapitalu
Mišljenje o novom zakonskom rješenju s nama je podijelio izvršni direktor i suosnivač Direct Bookera za najam privatnog smještaja Nino Dubretić.

nino dubretic
— Novi će zakon zasigurno usporiti rast broja apartmana. Iz nacrta prijedloga novog Zakona proizlazi da, ako se traži 80 posto suglasnosti, vlasnici postojećih apartmana će moći utjecati na svoju konkurenciju. Znači ako se ne slažu da bude tu dodatnih apartmana, uskratom suglasnosti će sebi moći osigurati bolju poziciju i veću konkuretnost na tržištu. Također, oni koji imaju više novaca moći će dati određene poticaje prije kupnje stana drugim stanarima za dobivanje suglasnosti ili pak kupiti većinu stanova u zgradi, odnosno onoliko koliko ih je potrebno da bi se ispunio zakonski uvjet od 80 posto. Pa, ako je na primjer osam stanova u zgradi kupi ih šest. To može naravno samo ozbiljni investitor, dakle onaj koji raspolaže krupnim kapitalom, ‘mali’ čovjek naravno ne može – zaključuje Dubretić.

Franković za, Vlahušić oštro – protiv!

mato frankovic 1 2
Ova regulacija, prema riječima vladajućih, za cilj ima doskočiti problemu smanjivanja stambenog fonda za dugoročno stanovanje. Naime, kako je u više navrata istaknuo potpredsjednik Vlade i resorni ministar Branko Bačić, 40 posto stambenog fonda u Hrvatskoj ne služi stanovanju, što dovodi do povećanja cijena kvadrata i najamnina, stoga je namjera 908 tisuća stanova ‘vratiti njihovoj prvotnoj namjeni’. Naš gradonačelnik Mato Franković inicijativu svesrdno podržava smatrajući je nužnom potrebom koja će rješiti problem stambenog zbrinjavanja mladih ljudi u Dubrovniku, ističući kako četiri tisuće stanova u našem Gradu zjapi prazno. Ujedno, Franković se nada i kako će se vlasnike tih stanova poreznim i inim politikama na nacionalnoj i lokalnoj razini poticati da ih daju u dugoročni najam mladim ljudima.

Njegov prethodnik Andro Vlahušić posve je oprečnog mišljenja. On, naime, smatra kako se novim Zakonom uvodi i novo zanimanje – susjed!

andro vlahusic 30032023 2
— Tko god se ubuduće želi baviti iznajmljivanjem svoga stana, apartmana, sobe turistima ili stranim radnicima mora imati 80 posto suglasnosti svih stanara u zgradi, te 100 posto prvih susjeda. Zaludu što Ustav Republike Hrvatske kaže kako je privatno vlasništvo nepovredivo, zaludu što si cijeli život štedio i radio za kupiti stan, zaludu što plaćaš paušale, komunalne naknade, boravišne pristojbe. Zaludu što zapošljavaš praonice, restorane, taksiste, gradsku i državnu upravu. Ništa ti to ne vrijedi ako nemaš sve potpise susjeda. Susjedi su iznad Ustava i svih zakona, te samo o njihovoj dobroj volji ovisi hoće li se Dubrovnik i Hrvatska dalje baviti turizmom. Dovoljan je mali stan od 20 kvadrata smješten u sredini zgrade i zagarantiran prihod kakav nisi ni sanjao. Zakonom o turizmu nisu određene cijene za suglasnost susjedima za bavljenje najmom stana, te se iste nalaze na slobodnom tržištu – izjavio je Vlahušić.

Dižemo ‘glave iz pijeska’?!
Predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić zadovoljna je da se, kako kaže, ‘konačno diže glava iz pijeska’ i počinje promišljati stambena i demografska politika u Hrvatskoj.

nikolina trojic01
— Ovo je jedna od mjera koja bi nas trebala povesti u pravom smjeru. U ostatku zemlje će ona doduše polučiti više efekta nego kod nas u Dubrovniku, jer kod nas je već 80 do 90 posto stanova u novogradnji ionako predviđeno i kupljeno za afitavanje, a ne život. Tako da kod nas neće biti problem dobiti suglasnost za to. A za ostale, starije zgrade po meni je na koncu i stvar pristojnosti pitati od suvlasnika suglasnost – smatra Trojić koja je, kaže, svjesna da ovo nije idealno rješenje, ali naglašava, negdje treba početi usmjeravati tokove kapitala u smjeru u kojem želimo graditi bolje društvo.
— Ovo je tek početak, a treba donijeti čitav skup mjera koje će zajednički polučiti željeni rezultat. Najgore bi bilo ostaviti stvari kakve su sada. Moramo nešto činiti pa čak i pod cijenu da ćemo nekoga zakinuti – mišljenja je Trojić.
— Bit će nesumnjivo stampedo do 1. siječnja, isto kao što je bio kada je bila najavljena zabrana iznajmljivanja u staroj gradskoj jezgri. Svi koji misle uskoro afitavati ili žele ostaviti otvorenu opciju za iznajmljivat turistima u nekoj budućnosti će sad navaliti po dozvole. Usprkos tome u budućnosti će se nesumnjivo smanjiti pritisak na stambene zgrade. Ovaj sadašnjim tempom, eksponencijalni rast prostora za kratkoročni najam u turističke svrhe, je aposlutno neprihvatljiv i neodrživ – zaključuje Trojić.

 

HRVATSKA UDRUGA OBITELJSKOG SMJEŠTAJA

Sastanak pa akcija!
Brojni zabrinuti građani svakodnevno zovu Hrvatsku udrugu obiteljskog smještaja iz koje najavljuju što skoriji sastanak udruga, iznošenje plana i prijedloga prema Ministarstvu. Smatraju kako vladajući novim zakonskim rješenjem idu na ruku velikim, bogatim ulagačima u komercijalni privatni smještaj i hotelima. Kategorični su u stavu da država ne bi smjela zakonski i porezno isto tretirati obitelj koja iznajmljuje jedan apartman i one koji kupuju deset stanova, pa i cijele zgrade za najam. Stoga će se boriti da ovaj Zakon ne stupi na snagu.

pročitaj cijeli članak

Aktualno (722)