Otočanima besplatan javni prijevoz putem web aplikacije PGŽ-a

novilist - prije 5 sati - link

Zahtjevi za besplatni javni otočni cestovni prijevoz predaju se putem interneta ili u pisarnicama PGŽ-a, a ne kod autoprijevoznika kao što je to ranije bio slučaj, sve zbog novog Pravilnika koji je donijelo Ministarstvo mora prometa i infrastrukture, objavili su na konferenciji za medije iz Primorsko-goranske županije.

Pravo na besplatan otočni cestovni javni prijevoz imaju otočani – djeca do navršene osme godine života, učenici i studenti, umirovljenici, stariji od 65 godina, djeca s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, osoba koja je u pratnji djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom.

Kako predati zahtjev?

Putem interneta zahtjevi se predaju na poveznici, gdje je potrebno registrirati se mailom i lozinkom te ondje učitati sve potrebne dokumente kojima se dokazuje odgovarajući status.

Dokumente je potrebno fotografirati ili skenirati.

Građani koji više vole dobri stari “susret uživo”, obrazac zahtjeva za besplatan prijevoz mogu podignuti u jednoj od pisarnica Primorsko – goranske županije: u Rijeci, Riva 10, šalter 8, radnim danom od 8.30 do 15.30 sati, na Krku, Trg bana Jelačića 3, radnim danom od 7.30 do 14.30 sati, Malom Lošinju, Riva lošinjskih kapetana 7, radnim danom od 7.30 do 14.30 sati te Rabu, Palit 71, radnim danom od 7.30 do 14.30 sati te u pisarnici Grada Cresa, gdje se zahtjevi mogu i predati.

Također, zahtjev se može preuzeti na internetskoj stranici PGŽ-a te potom isprintati ispuniti i poslati poštom na: Primorsko-goranska županija, Upravni odjel za pomorsko dobro, promet i veze, Riva 10, Rijeka.

Županija će izdati rješenje o pravu na besplatan javni prijevoz u roku od 30 dana otkad je primila zahtjev.

Onima koji su to učinili na internetu rješenje će stići na e-mail adresu kojom su se prijavili, a onima koji su zahtjev predali uživo ili poštom, rješenje će stići poštom.

Javljaju se i drugi

Zamjenica župana Marina Medarić kaže kako je PGŽ prva županija koja je novi pravilnik riješila mogućnošću da se zahtjev preda na internetu ili uživo.

– Sada nam se javljaju i druge županije i pitaju nas kako smo to riješili, govori Medarić.

Za izradu web-aplikacije za predaju zahtjeva PGŽ je angažirala tvrtku Promet i prostor iz Zagreba, a kako se njome koristi predstavio je direktor razvoja tvrtke Frane Glasinović.

Pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić kaže da na ovaj način građanima pružaju mogućnost da vrlo lako i jednostavno ostvare svoja prava.

– Za sve nejasnoće građani se mogu obratiti na mail otocni.prijevoz@pgz.hr, rekla je Linčić Mužić.

Tko još ima to pravo?

Osim otočana, pravo na besplatan prijevoz imaju i djeca s teškoćama u razvoju kojima je utvrđen III. Ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja bez obzira na mjesto prebivališta, učenici i studenti koji se školuju odnosno studiraju na otoku te osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, hrvatski ratni vojni invalidi sa 100 posto tjelesnim oštećenjem te osobe s invaliditetom kojima je utvrđen III. ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, bez obzira na mjesto prebivališta.

Zatim osoba koja je u pratnji djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom osim kada osobe u pratnji ostvaruju pravo na besplatni prijevoz u skladu s posebnim propisom te korisnici doma za starije i nemoćne osobe na otocima.

Aplikaciji se može pristupiti na sljedećoj POVEZNICI.

Objava Otočanima besplatan javni prijevoz putem web aplikacije PGŽ-a pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

javni prijevoz (10)pgž (120)Primorsko-goranska županija (36)rijeka (1095)Rijeka & Regija (1038)