Gradonačelnik Raba se zarekao vijećnicima: Poduzet ću sve da se ribogojilišta ne pojave

novilist - prije 5 sati - link

Dana 26. kolovoza, nakon što je Gradsko vijeće nakon dva pokušaja konstituirano na čelu s predsjednikom vijeća Tomislavom Matošićem, održana je III. sjednica GV-a Grada Raba.

Sjednica je potrajala otprilike dva sata, a zbog obima je razlomljena u dva dijela, tako da se jučer zapravo održao njezin prvi dio.

A prvi dio III. sjednice obilježio je vrlo sadržajan aktualni sat, te usvajanje šest točaka, uključujući i proračun za 2024. godinu, nakon čega je sjednica završena, a vrijeme održavanja njezina drugoga dijela doznat će se uskoro.

Prvi dio III. sjednice GV-a je, osim verifikacije zapisnika s konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Raba održane 9. kolovoza 2024. godine i aktualnoga sata, na dnevnom redu imao predviđenu 21 točku, kojima je, na početku sjednice, pridodano još njih sedam. Ukupno ih je bilo, dakle, 28.

Među pridodanim točkama, a o kojoj se, zbog prekida sjednice odnosno razlamanja na dva dijela nije raspravljalo, našla se i ona o pripajanju Vrela Južnom ogranku.

Među usvojenim točkama našla se i ona o proračunu za 2024. godinu, koji je usvojen sa sedam glasova za, i šest protiv, a oko kojeg se povela opsežna rasprava.

Na aktualnom satu Željko Dumičić (RPS) upitao je gradonačelnika Nikolu Grgurića o tome kakva je trenutna situacija s turističkom sezonom na Rabu, na što je gradonačelnik odgovorio da je godina, gledajući brojke kojima raspolaže (dolasci i noćenja) negdje 2 % manje, u odnosu na prošlu, ali i da vjeruje da će do kraja biti negdje na nivou prošle, ili 1 do 2 % u minusu ili plusu.

Gradonačelnik Nikola Grgurić iznio je i prijedlog da se u 10. mjesecu, na gradskom vijeću, napravi jedna cjelovita analiza za prvih 9 mjeseci.

O ribogojilištima

Vijećnik Lovre Ševerdija (Municipium) upitao je gradonačelnika što planiraju poduzeti po gorućem pitanju ribogojilišta u akvatoriju otoka Raba odnosno zašto o ribogojilištima “šute” osam godina, budući da, prema njegovim saznanjima, Grad Rab nije uputio nikakvu primjedbu za izmjenu prostornog plana.

Gradonačelnik je odgovorio kako će poduzeti sve da se ribogojilišta ne pojave, te naglasio kako su se o ribogojilištima javno prvi i jedini decidirano oglasili, te da će sigurno uputiti inicijativu onome tko to može riješiti, a to je župan.

Potvrdio je, u skladu sa svojim saznanjima iz medija, da nijedan zahtjev za ribogojilištima još nije zaprimljen te dodao kako je Grad Rab reagirao na dio plana Općine Lopar da se ispust na spornim lokacijama ne dogodi.

Damir Brusić (SDP) je upitao i predstavnike Grada hoće li i ove godine, po uzoru na Općinu Lopar, isplatiti umirovljenicima božićnice, na što je gradonačelnik odgovorio da hoće, i da su uvećali stavku koja se odnosi na isplate božićnicama umirovljenicima, te da su sada onakve kakve je Brusić priželjkivao.

Ivana Stojanova (SDP) upitala je gradonačelnika kada gradska uprava planira imenovati pomorskoga redara te kako komentira neugodni miris koji se zna osjetiti dijelom Rive usred turističke sezone.

O završetku kanalizacije

Gradonačelnik Grgurić odgovorio je kako se nada da će pomorskoga redara u što skorijem roku imenovati, no nadodao je kako pomorskoga redara treba i educirati.

U vezi neugodnoga mirisa koji se zna osjetiti na Rivi napomenuo je kako je potrebno ispitati iz kojega dijela to dolazi, te da se s vijećnicom Stojanovom slaže oko ovoga problema, za koji vjeruje da će se riješiti.

Prema onome što je gradonačelnik čuo, neugodan miris možda dolazi i iz raznih brodica koji u akvatoriju Rive znaju imati svakakvih ispusta.

Vijećnik Marko Sandalić (Municipium) zahtijevao je konkretan odgovor u vidu završetka kanalizacije kod Eufemije, naglasivši da želi točan datum i da ga ne zanimaju “raznorazne” projektne dokumentacije.

Gradonačelnik je odgovorio da je završetak te kanalizacije cilj, te da prvo treba riješiti sve dozvole i projektnu dokumentaciju, sa zaokruženom financijskom konstrukcijom.

Sandalić je iz odgovora zaključio kako konkretnog datuma roka završetka nema, a upitao je i hoće li se osigurati bolji uvjeti po pitanju parkinga u Gradu Rabu, na što je gradonačelnik odgovorio kako sada konačno u Gradu ima mjesta.

Gradonačelnik je ponovio da upravo iz razloga što se javljao nedostatak parkirnih mjesta u Gradu, i jest donesena ova (trenutna) odluka o parkiranju.

Objava Gradonačelnik Raba se zarekao vijećnicima: Poduzet ću sve da se ribogojilišta ne pojave pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Otoci (248)rab (39)Rijeka & Regija (1041)