Do daljnjega ništa od dogradnje Dječjeg vrtića “Cvrčak” u Malom Lošinju

novilist - prije 7 sati - link

Od dogradnje glavne zgrade Dječjeg vrtića “Cvrčak” u Malom Lošinju, planirane tako da se na postojeću zgradu doda modul nazvan “Mrav”, do daljnjega ništa.

Gradonačelnica Malog Lošinja, Ana Kučić (HDZ), putem svoje Facebook-stranice izvijestila je da se poništava javni natječaj za gradnju, s obzirom na to da su ponude izvođača daleko više od natječajem procijenjene vrijednosti radova; konkretno 1,6 milijun eura više od zacrtanih 1,125 milijuna eura.

Većinom glasova (osam za, pet suzdržanih), u veljači je Gradsko vijeće Malog Lošinja na sjednici sazvanoj po hitnom postupku odobrilo Gradu ulaz u kredit od 600 tisuća eura s PDV-om i fiksnom kamatom od 3,1 posto kod HBOR-a.

Ana Kučić sada navodi da će biti raspisan novi natječaj, a pritom i to da su ove godine upisana sva djeca, njih 291, pa se “procedura može provesti bez negativnih posljedica za djecu i roditelje”.

“Prema proceduri, savjetovanje traje najmanje pet dana, postupak javne nabave traje minimalno 22 dana, a odluka o odabiru najboljeg ponuditelja mora biti donesena u roku od 30 dana.

Nakon donošenja odluke, postoji rok od deset dana za eventualne žalbe. Nakon uvođenja izvođača u posao, planirano trajanje građevinskih radova je šest mjeseci”, javljeno je iz ureda gradonačelnice.

Svoje nezadovoljstvo izrazio je Rudolf Ivković, jedini HSLS-ov vijećnik u Gradskom vijeću Malog Lošinja.

Opozicijski vijećnik u priopćenju za javnost navodi: “Ana Kučić još od 2017. godine obećava izgradnju dječjeg vrtića, punih sedam godina, a krah javnog natječaja čije su ponude čak za 1,6 milijuna veće od planiranog iznosa pokazuje svu nestručnost, neznanje i nebrigu za rješavanje ovog već deset godina starog problema.

Grad je još početkom ožujka 2023. dobio obavijest Ministarstva obrazovanja da je za potrebe izgradnje Dječjeg vrtića ‘Mrav’ osigurano 500 tisuća eura u državnom proračunu.

Zatim je Grad naručio izradu projektne dokumentacije koju je izrađivao punih godinu i pol dana. Kako u gradskoj upravi nema sposobnog stručnog kadra, gradonačelnica je angažirala specijalnog savjetnika iz Opatije, Emila Priskića, da vodi brigu o projektima i priprema ih za EU-financiranje.

U više navrata sam postavljao pitanje čemu služi taj savjetnik osim što ga građani ovog grada skupo plaćaju. Uvjeren sam da ugovorne projektante nitko iz Grada nije kontrolirao, što oni projektiraju, kakva rješenja u projektu predlažu, koji standard su predložili i koliko bi to moglo koštati.

Kako je moguće da planirate iznos od 1.125.000, a natječaj vam pokaže 2.689.906,13 eura nižu ponudu, odnosno 2.778.045,39 višu ponudu.

Dakle, promašaj za 158,18% od planirane cijene. Tu se pokazuje sva bahatost i nebriga lokalne HDZ-ove vlasti na čelu s gradonačelnicom”.

Ivković ujedno poziva gradonačelnicu da da ostavku, a postojeću gradsku vlast ocjenjuje “dosad najneodgovornijom i najbezosjećajnijom”.

Objava Do daljnjega ništa od dogradnje Dječjeg vrtića “Cvrčak” u Malom Lošinju pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Mali Lošinj (91)Otoci (248)Rijeka & Regija (1038)