Želeći poslati nekoliko poruka uoči izbornog sabora u subotu, Bartulica je na konferenciji za novinare na Markovom trgu rekao da Radić ima njegovu punu podršku te da je stanje u stranci, koje nije dobro, “uvijek najodgovornija osoba, lider stranke”.

Ne smatra da će sabor biti održan u neregularnim uvjetima no njegove pripreme ne ulijevaju povjerenje jer su napravljene u žurbi, bez ozbiljnih konzultacija. Upozorio je i da neke od onih “koji su preko ljeta koooptirani u stranačka tijela nikad nije ni vidio ni upoznao”.

Radića će podržati za predsjednika stranke jer smatra da ima snage za to, dodavši da je Radić, kao poduzetnik i poslovni čovjek, uložio vlastiti novac u politiku. “To se rijetko događa u Hrvatskoj, svi vole koristiti proračun. A on je svoj novac uložio i sebe, i nije se stavio odmah u prvi plan”, rekao je.

Bartulica je pozvao članove stanke da glasaju po savjesti a ne po onome što im je netko obećao, da biraju one za koje misle da mogu popraviti stanje i DP voditi u bolju budućnost.

Ono što je prošao prilikom nedavnih izbora za Europski parlament otvorilo mu je, kaže, oči o mnogim ljudima, rekavši kako su u hajci protiv njega sudjelovali i neki stranački kolege. Upitan misli li na Penavu odgovorio kako je, nažalost, Penava sudjelovao u tome.

Spominjanje pojedinosti iz Radićeve biografije (pohađanje vojne škole) opisao je kao “odraz očaja” te ponovio da je Radić osobno najviše uložio u izgradnju DP-a kao i da je “na neki način i sam omogućio Penavi da dođe na čelno mjesto”.

Upitan može li se eventualni stranački raskol odraziti na opstojnost vladajuće većine, Bartulica je  rekao da se osobno od početka zalagao za suradnju s HDZ-om, ali ne pod svaku cijenu i bilo kojim uvjetima.

Smatra da se DP trenutno “pomalo podanički ponaša” prema HDZ-u a stranka bi trebala biti glasnija i jasnija oko toga kako će se regulirati određena pitanja vezana uz trošenje javnog novca. Ministrima iz DP-a, pak, preporučio je da budu glasniji oko nekih stvari i jasnije komuniciraju javnosti što namjeravaju učiniti.

Nije konkretno odgovorio na pitanje ostaje li u stranci ovisno o tome tko pobijedi u subotu.