Otvoren je 22. Liburnia Film Festivala u Opatiji

riportal - prije 9 sati - link

Intimni, obiteljski dokumentarni film “Naša djeca” redatelja Silvestra Kolbasa posvećen autorovoj obitelji otvorio je 22. izdanje Liburnia Film Festivala, najstarijeg festivala hrvatskog dokumentarnog filma. Otvaranju Festivala sinoć je nazočio i gradonačelnik Fernando Kirigin.

Večer je nastavljena s još tri filma u drugom programskom festivalskom bloku. Luka Karlo Kauzlarić u filmu “Vapori” bavio se muškom stranom svoje obitelji – djedom, ocem i sobom, dok se Vladimira Spindler u “Geni moje djece” posvetila ženama svoje obitelji. Tea Radić, koja se na pozornicu popela u pratnji kćeri Marcele, objasnila je kako je napravila film “Put kojim idemo” kako bi upravo ona mogla jednog dana pronaći odgovore na pitanja o razvodu svojih roditelja. Publika je druženje završila u Lounge baru Monokini uz DJ-a Svena.

I vila Antonio u sljedećih će nekoliko dana ugostit edukacije za djecu (Filmska početnica), amatere (Prvi put snima) i profesionalce (LFF Rough Cut), kao i montažersku studiju slučaja renomirane autorice Jelene Maksimović koja će zainteresiranima u petak, 30. kolovoza, u 18 sati približiti kompleksnost svog rada na filmu „El Shatt – nacrt za utopiju“ za koji je lani dobila nagradu za montažu na LFF-u. U Vili Antonio bit će prikazani filmovi autor(ic)a iz Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije u programu Regionale, a posljednjeg dana festivala – subota 31. kolovoza svi su pozvani na poseban diskurzivni program  ‘Kako otvoriti oči?’, koji je nastao u suradnji s Unseen Film Festivalom. Program će započeti projekcijom filma ‘Via Dolorosa’ redateljice Oraib Toukan, u kojem autorica kombinira snimke pokojnog fotografa Hanija Jawharieha s materijalom pronađenim u odbačenim filmskim vrpcama u Jordanu, propitujući ulogu filma u revolucionarnim pokretima. Nakon projekcije razgovarat će se o militantnom kinu, a sve završava izvedbenim predavanjem ‘The Freedom Giver’ Margaux Chalançon.

Na glavnoj lokaciji, Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji, gledat će se filmovi u konkurenciji za osam festivalskih nagrada, a posljednjeg dana prije samog proglašenja bit će prikazan portretni dokumentarac „Grandpa Guru“ Silvija Mirošničenka koji prati zanimljiv život, glazbu i umjetnost Srđana Gine Jevđevića pjevača i frontmena banda Kultur Shock.

Organizatori pozivaju i na novu festivalsku lokaciju – Lounge baru Monokini gdje će se od srijede do subote u 16:30 moći razgovarati s autori(ca)ma filmova u konkurenciji o njihovim filmovima. Na istom mjestu, svake večeri nakon projekcija se možete opustiti uz glazbeni odabir DJ-eva.

Izvor: www.liburniafilmfestival.com

The post Otvoren je 22. Liburnia Film Festivala u Opatiji appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Film (204)Mozaik (669)Opatija (288)RIJEKA I PGŽ (822)