Evo što Modre čeka ako se nađu u četvrtak u Monacu na ždrijebu Lige prvaka

novilist - prije 7 sati - link

ZAGREB  Ono za što se Dinamo večeras bori u Bakku predstavlja veliki novitet osmišljen u Nyonu. Naime, trust mozgova iz UEFA-e odlučio je od ove sezone uvesti drugačiji format Lige prvaka, koji, barem na prvu, djeluje prilično neobično i komplicirano. No, to i nije baš tako.

Za početak, UEFA je povećala broj klubova sa dosadašnja 32 na 36. Zatim, više nema skupina u kojima se igra šest utakmica protiv tri suparnika na domaćem i gostujućem terenu. Taj dio sada pripada prošlosti, iako ne treba isključiti mogućnost da će u doglednoj budućnosti biti, kako bi se reklo tehnološkom terminologijom, reinstaliran.

Dakle, uoči ždrijeba 36 klubova bit će podijeljeno u četiri jakosne skupine, na temelju UEFA koeficijenata. Svaki od njih imat će zajamčenih osam utakmica prije početka nokaut-faze, s time da će se plasman za sve voditi na istoj ljestvici. Konkretno, na sutrašnjem ždrijebu u Monacu, koji počinje u 18 sati, svaki klub će dobiti osam suparnika, odnosno po dva iz svake jakosne skupine, i imat će po četiri utakmice na svom i gostujućem terenu. Naravno, to nije sve.

Naime, pravila nalažu da u toj fazi natjecanja klub ne može igrati sa suparnicima iz svoje nacionalne lige te da može imati samo dva suparnika iz iste zemlje. Na kraju natjecanja, kada svi odigraju svojih osam utakmica, osam prvoplasiranih sa zajedničke ljestvice svih 36 klubova automatski će izboriti plasman u osminu finala, dok će se oni raspoređeni od devetog do 24. mjesta naći u ždrijebu međukola, odnosno polovične šesnaestine finala. Budući da sada svi imaju dvije utakmice više, prva faza završava krajem siječnja.

Za primjer je najbolje uzeti aktualnog osvajača Lige prvaka Real Madrid i klubove koji su već sada u ždrijebu. U ovom trenutku Kraljevi bi, na primjer, mogli igrati s Bayernom i Liverpoolom iz prve jakosne skupine, Arsenalom i Juventusom iz druge, Feyenoordom i Celticom iz treće te Brestom i Stuttgartom iz četvrte. Ishodi tih utakmica odredili bi im bodovni učinak i plasman na ljestvice svih 36 klubova, a samim time i put u nokaut-fazu natjecanja.

Iako je prisutna teza da se na ovaj način pruža nešto bolje izglede manjim klubovima, teško se oteti dojmu da promjena formata, zapravo, ide na ruku superteškašima europskog nogometa jer kroz osam utakmica s isto toliko različitih suparnika mogu ispraviti eventualni kiks koji bi ih u starom formatu skupo koštao. Na primjer, nešto poput onoga što se dogodilo u Barceloni prije dvije, odnosno tri godine. Finale Lige prvaka igra se na Allianz Areni u Münchenu 31. svibnja 2025. godine.

Objava Evo što Modre čeka ako se nađu u četvrtak u Monacu na ždrijebu Lige prvaka pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Uncategorized (41)