FOTO Komemoracija za Predraga Freda Matića okupila politički vrh Hrvatske: ‘Bio je poseban, drugačiji i bolji od drugih’

novilist - prije 4 sata - link

U maloj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je komemoracija za europarlamentarca Predraga Freda Matića, koji je preminuo u petak.

Bio je i SDP-ov saborski zastupnik, ministar branitelja u vladi Zorana Milanovića i nagrađivani borac za ljudska prava, a za hrabrost i zasluge u obrani zemlje odlikovan je najvišim državnim odličjem, javlja HRT.

Uz predsjednika SDP-a Peđu Grbina, na komemoraciji su govorili predsjednik Republike Zoran Milanović, bivši predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednica SDP-a i eurozastupnica Biljana Borzan te voditelj Savjeta za ratne veterane SDP-a Vinko Kovačić.

Foto galerija: Komemoracija za Predraga Freda Matića Foto: Davor Kovačević

– Fred je i u najtežim stvarima pronalazio ono ljudsko i ono lijepo, i uvijek sam mu se na tome divio. Teško je o njemu govoriti i zbog njegove biografije, koja bi doista mogla biti podloga za neki film ili seriju. Svaku priču i anegdotu iz svojeg života uvijek je začinio nečim osobnim i pretvorio u nešto posebno, a to je mogao samo zato što je i on bio poseban, drugačiji i bolji od drugih, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

– Vrijeđali su ga i napadali, kampirali mu pod prozorom, ali je Fred pokazao kako se hoda uzdignuta čela, iako mu je bilo užasno teško, dodao je Grbin.

– Svi mi koji smo ga poznavali, imali prilike čuti njegove priče, znali smo kakva je ljudina bio i koliko mu je bilo stalo. Bilo mu je stalo da hrvatskom čovjeku u Europi bude bolje, da živimo na razini naših europskih sugrađana u Beču i Münchenu, a ne da nam jedino bude bitno biti bolji od naših prvih susjeda. Bilo mu je stalo da naše žene, ali i sve europske žene ne moraju voditi borbe za koje smo mislili da su odavno završene. Zadnjih godinu dana to je ponavljao svake prve subote u mjesecu na Tegu bana Jelačića. Bilo mu je stalo da Hrvatske ne bude više zemlja u kojoj ćemo si prebrojavati krvna zrnca i dijeliti se do istrebljenja, pritom neprestano sumnjajući jedni drugima u domoljublje i prozivajući se u svrhu sitnih politikantstava.

– Od Freda smo naučili puno, o hrabrosti i čovječnosti, o tome kako možeš propatiti za deset života, ali ne mrziti. I sada ćemo morati znati nastaviti bez njega. Uostalom, dužnost nam je nastaviti, izlaziti iz naših zaklona i demokratski se nadmetati s našim istomišljenicima. Ali neću lagati ni sebe, ni vas, bez Freda ćemo biti mnogo teži. Znao je reći da se borio za poštenu, pravednu i pravičnu Hrvatsku. Takvu je Hrvatsku zamišljao, tome se nadao, sve do svog preuranjenog odlaska. Nažalost, ne vidim da danas imamo takvu zemlju, Hrvatsku iz Fredovih snova, rekao je Grbin.

Objava FOTO Komemoracija za Predraga Freda Matića okupila politički vrh Hrvatske: ‘Bio je poseban, drugačiji i bolji od drugih’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

komemoracija (4)peđa grbin (40)predrag fred matić (30)sdp (161)Uncategorized (41)zoran milanović (374)