Ruksak 60, pernice od 10 do 44, bilježnice do 2,5 eura. Evo kako proći jeftinije!

riportal - prije 13 sati - link

Početak nove školske godine je pred vratima, a opremiti djecu za školu nije nimalo jeftino

Bilježnice, pernice, torbe i razni pribor – popis je dugačak, a školarci dobro znaju što žele.

“Crno sam sve htio, ono da je što jednostavnije i da torba ima puno pretinaca da može puno stvari u nju stati”, kaže učenik Karlo Perković iz Zagreba.

“Kupio sam jednu olovku i jednu kemijsku olovku. Treba mi još par bilježnica i možda pernica”, rekao je učenik Vilim Čop iz Zagreba.

Budžet za školsku košaricu, kažu roditelji, teško je planirati, piše Danas.hr.

“100 eura za bilježnice sigurno će biti, omoti za njih dvije su oko 30 eura, za srednju školu ni ne računam još ništa”, rekla je Elizabeta Mrđenović iz Zagreba.

“Porasle su cijene, bilježnice, ako nećete kupiti one kod kojih se probuši papir kad jednom pobrišete, su čak i po 2 eura. Nakupi se toga”, kaže Ana Krstić iz Zagreba.

Ovako to izgleda ako za učenika nižih razreda kupujete sve novo.

“Anatomski ruksak koji dođe oko 60 eura, puna pernica oko 20 eura, snop od 10 pisanki je oko 10 eura, omoti su 2 do 3 eura i nešto sitnog pribora. Sve skupa to je oko 120 eura”, objašnjava Danijel Habjanić, vlasnik trgovine školskom opremom.

Cijene su različite, a kada je riječ o bilježnicama ovisno o debljini i broju listova te kvaliteti korica kreću od 90 centi pa do 2 i pol eura. Cijena pernica ovisno o veličini i količini pribora kreću se od 10 pa do 44 eura. Tu su i omoti te pribor za likovni. Najviše će izdvojiti roditelji prvašića.

“Svakako je ruksak najveći izdatak, cijene su oko 80 eura, a onda slijedi pernica. Tu su i pisanke, trebamo ih 10 pa to nije veliki izdatak. Sve u svemu rekla bih oko 150 eura da ćemo potrošiti”, kaže Aida Šoša iz Zagreba.

Svi osnovnoškolci udžbenike dobivaju besplatno, a za roditelje srednjoškolaca koji ih moraju kupiti to je veliki trošak. Rabljeni su puno povoljniji od novih.

“Ostvari se znatna ušteda nabavkom rabljenih udžbenika, oko 40 % u odnosu na jedinstvenu cijenu novih udžbenika za cijelu Hrvatsku”, objašnjava Ivica Golobić vlasnik antikvarijata u Splitu.

Baš zato antikvarijati su puni. Udžbenici se mijenjaju, prodaju i kupuju.

“Knjige nove su skupe pa je najidealnije ovako, staro za novo”, kaže Armando Jurić iz Splita.

“Za stariju kćer je set udžbenika bio oko 150 eura, nešto je ona prodala pa smo prelomili cijenu. Nešto je skuplje nego lani ali ne previše”, kaže Igor Gomezelj iz Splita.

U antikvarijatu kažu, cijene udžbenika su u odnosu na lani više za oko 15 %.

“Svake godine se događa povećanje cijena udžbenika kod nakladnika pa onda i u antikvarijatima, cijena kompleta udžbenika za gimnazijalce je od 130, 140 eura pa naviše”, kaže Ivica Golobić vlasnik antikvarijata u Splitu.

Gužve u knjižarama i antikvarijatima očekuju se i idućih dana jer do početka nove školske godine ostala su još dva tjedna, piše Danas.hr.

The post Ruksak 60, pernice od 10 do 44, bilježnice do 2,5 eura. Evo kako proći jeftinije! appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

djeca (92)Hrvatska i svijet (533)knjige (13)škola (47)