Amnesty International poziva europske zemlje na embargo oružja za Izrael

novilist - prije 5 sati - link

Amnesty International pozvao je zemlje Europske unije da prestanu dostavljati oružje Izraelu, u pismu najvišem diplomatu bloka Josepu Borrellu u koje je u srijedu uvid imala agencija dpa.

Skupina za zaštitu ljudskih prava također je zatražila od EU-a da ne ulaže ni ne trguje s izraelskim naseljima na okupiranim palestinskim teritorijima što je ocijenjeno nezakonitim u nedavnom mišljenju koje je objavio Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu.

Amnesty je pismo uputio uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu na kojem će se raspravljati o ratu u Gazi između Izraela i Hamasa, koji je započeo Hamasovim masakrom nad izraelskim civilima u južnom Izraelu 7. listopada.

U srpnju je ICJ u neobvezujućem savjetodavnom mišljenju rekao da izraelska gotovo 60-godišnja okupacija palestinskih teritorija krši međunarodno pravo i mora biti okončana što je prije moguće.

Iako odluka tzv. Svjetskog suda nije obvezujuća, ona je značajna jer ima autoritet međunarodnog prava i mogla bi oslabiti potporu Izraelu.

Najviši sud Ujedinjenih naroda objavio je da su izraelska naselja, koja su podignuta na okupiranim palestinskim teritorijima, nezakonita.

ICJ je također rekao da članovi suda, uključujući zemlje EU-a, imaju odgovornost ne podržati okupacijsku politiku ili prihvatiti status quo koji je stvorio Izrael.

Amnesty International je rekao u pismu Borrellu da zemlje EU-a “isporučujući oružje, tehnologiju i opremu” Izraelu, ne ispunjavaju ovu obvezu.

Skupina za ljudska prava također je pozvala Europsku komisiju da preispita Sporazum o pridruživanju EU-a i Izraela u pogledu usklađenosti s obvezama vezanim uz ljudska prava.

U ratu 1967. Izrael je okupirao Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jeruzalem, područja povijesne Palestine koje Palestinci žele kao dio svoje države. Od 1967. Izrael kontinuirano gradi naselja na Zapadnoj obali i stalno ih proširuje.

Izraelski čelnici tvrde da ta područja nisu okupirana u pravnom smislu jer se nalaze na spornim područjima, ali Ujedinjeni narodi i veći dio međunarodne zajednice smatraju ih teritorijem koji je Izrael okupirao.

 

Objava Amnesty International poziva europske zemlje na embargo oružja za Izrael pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

izrael (260)Svijet (2002)