Most: Jedini smo se borili protiv cenzure u pandemiji, a koju je provodio – Faktograf!

narod - prije 5 sati - link

FaktografFaktograf

Povodom priznanja Marka Zuckerberga kako je njegova kompanija Meta bila izložena pritiscima iz Bijele kuće za vrijeme pandemije, Most je izdao priopćenje za medije u kojem tvrdi: „Most je jedini upozoravao i zalagao se za slobodu govora dok je i u Hrvatskoj vladala cenzura“. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

> Bomba u kampanji: Zuckerberg priznao je cenzurirao covid sadržaj zbog pritiska Bidenove ekipe

„Nakon priznanja Marka Zuckerberga kako je za vrijeme trajanja pandemije, Facebook pod pritiskom Bijele kuće i administracije Joea Bidena cenzurirao sadržaj vezan za koronavirus, Most ističe kako je u Hrvatskoj takvu cenzuru provodio Faktograf, na što je Most konstantno upozoravao i jedini se zalagao za slobodu, uključujući slobodu govora kao jedan od ključnih stupova modernog demokratskog društva.

‘Faktograf je aktivno sudjelovao u zatiranju rasprave o pandemiji’

U Mostu ističu kako je u kontekstu Zuckerbergova priznanja za naš prostor važna činjenica da je postupak tzv. fact checkinga provodio notorni Faktograf, partner Zuckerbergove platforme Meta u Republici Hrvatskoj.

> Udruga U ime obitelji još je 2017. upozorila Plenkovića na cenzuru koju Faktograf provodi; on se oglušio

‘Za vrijeme pandemije koronavirusa, Faktograf je aktivno sudjelovao u zatiranju rasprave o samoj pandemiji te posljedicama mjera za borbu protiv pandemije. U više navrata je označavao lažnim i smanjivao doseg objava nekolicine renomiranih hrvatskih znanstvenika čiji je stav bio suprotan srednjestrujaškom narativu. Tako je sam proces fact checking postao de facto eufemizam za cenzuru neistomišljenika.

> Faktograf priznao: Andrija Klarić nije širitelj dezinformacija

Novac je stizao i od Ministarstva kulture i medija

A podsjetimo da je Faktograf za svoj budući rad u području provjere istinitosti primio sredstva iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti za čiju je provedbu u toj domeni zaduženo i Ministarstvo kulture i medija na čelu s Ninom Obuljen-Koržinek. Stoga, želimo odgovor u kojoj je mjeri Faktograf radio u dobroj vjeri, a koliko je aktivno provodio politiku ciljane cenzure‘, ističe Most, koji je pokrenuo i referendum protiv covid potvrda, koji je Ustavni sud ukinuo, a Mostov Miro Bulj je jedini odbio uvesti covid potvrde u grad Sinj“.

> Analiza ‘studije’: Faktograf brani Novosti lažnim narativima i pristranim prosudbama

Objava Most: Jedini smo se borili protiv cenzure u pandemiji, a koju je provodio – Faktograf! pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

cenzura (5)covid (19)Hrvatska (3989)Izdvojen članak (653)Koronavirus (21)Most (80)pandemija (6)