Markić: Ne znamo tko je špijun u Srbiji, ali znamo dobro što je to ‘srpski svet’

narod - prije 5 sati - link

MarkićMarkić

V. d. ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić komentirao je na konferenciji za medije kako bi i on volio znati tko je navodni hrvatski špijun u Beogradu. Rekao je kako ne zna o čemu se radi i koji bi bio cilj tog potencijalnog špijuna. Markića je danas povodom odlaska u Bruxelles na novu dužnost odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, prenosi HRT.

> Srpska obavještajna agencija tvrdi da su uhitili hrvatskog špijuna; MVEP: Nemamo saznanja

Kazao je kako je njegov prvi mandat obilježen istom situacijom. Za razliku od tada, kaže kako ovaj put nije kontaktirao nikoga u Beogradu. „Ovaj put nisam ni zvao jer ako Hrvatska počne reagirati na sve te priče koje potječu iz Beograda, onda ćemo se samo time baviti“, rekao je Markić.

Markić: Shvaćamo dobro što je ‘srpski svet’

Na pitanje novinara demantira li da se slučaj uopće dogodio, Markić je odgovorio: „Uopće ne znamo o čemu se radi. Ne znam koji je cilj tog potencijalnog špijuna. Treba li nama netko bolje pojasniti, na primjer, što je srpski svet? Ne, shvaćamo sve dobro“, odgovorio je Markić.

> Letica o uhićenju hrvatskog špijuna u Srbiji: Vučićeva propaganda i pokazivanje mišića

Markić o kibernetičkim napadima i koncertu Taylor Swift

„Mi kao služba smo osigurali hrvatsku administraciju i širimo taj program zaštite koji nije neprobojan. Moramo ga poboljšati i kroz nove zakone moramo se pobrinuti da i poslovni sektor sebe štiti. Oni su dužni i sebe štititi“, rekao je ravnatelj SOA-e na odlasku, komentirajući kibernetičke napade u Hrvatskoj.

Upitan, u kontekstu situacije u Hrvatskoj, o otkazivanju koncerata Taylor Swift u Beču zbog potvrde vlade kako su otkrili planirane terorističke napade, Markić je rekao kako uvijek postoji opasnost. „Mi smatramo da je razina opasnosti niska, ali znamo koji su današnji sigurnosni izazovi, a oni su veliki. Znamo da imamo vlastite, regionalne izazove koji utječu na našu sigurnosnu situaciju jer se vrlo često u našem susjedstvu određene institucije igraju sa sigurnosnim pitanjima u političke svrhe“.

> Grlić Radman i dalje ne zna tko je osoba uhićena kao hrvatski špijun; poziva se na obećanje iz Beograda

Novi posao u Bruxellesu svjedoči kako je SOA odlična služba

Upitan u vezi odlikovanja koje mu je dodijelio predsjednik Milanović, Markić je svoj dosadašnji mandat na čelu Sigurnosno-obavještajne agencije ocijenio pozitivnim. „Meni je ovo odlikovanje bilo iznenađenje i osjećam sad veliki ponos, ne toliko za mene, koliko za moju obitelj. A kako bih opisao mandat, teško je reći. Ako sudimo po tome koliko je Hrvatska sigurna, koliko su hrvatski građani sigurni, to je sigurno jedna pozitivna ocjena. I drugo, moj odlazak u Bruxelles na novo radno mjesto, jedan od razloga je sigurno to što se smatralo da je Hrvatska služba odlična služba“, rekao je Markić.

SOA je u sigurnim rukama

Nadalje, kazao je kako uvijek ima stvari koje bi, kada gleda iz sadašnje perspektive, mijenjao: „Ne smijete nikad biti potpuno zadovoljni, uvijek morate dati više i više“. Uvjeren je da SOA-u ostavlja u sigurnim rukama. „Ja sam primio u ruke jednu odličnu službu. Takvu ju predajem. U međuvremenu se ona transformirala. Pratili smo nove izazove. Ja stvarno odlazim zadovoljan i ispunjen jer sam uvjeren da će hrvatska služba ostati i dalje vrhunska institucija“, rekao je.

> Daniel Markić odlazi s čela SOA-e: Što je obilježilo njegov mandat i tko će ga zamijeniti?

Na novu dužnost putuje već sutra. Primopredaju ima do kraja tjedna, a u ponedjeljak je službeno na novoj dužnosti. Preuzet će mjesto ravnatelja Obavještajno analitičkog centra Europske unije (EU INTCEN).

Objava Markić: Ne znamo tko je špijun u Srbiji, ali znamo dobro što je to ‘srpski svet’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Daniel Markić (15)Gordan Grlić Radman (25)Hrvatska (3993)Izdvojen članak (653)soa (30)špijun (11)Srbija (585)zoran milanović (374)