Tržište Ilegalnih iznajmljivača cvjeta, a mogući dodatni kaos stvorit će novi zakon o iznamljivanju

riportal - prije 6 sati - link

Hrvatski Turizam ima problem s kojim se godinama bori. Uz nekontroliran porast broja apartmana, sve je više iznajmljivača na crno

Prema podacima, broj iznajmljivača raste, pa tako i onih na crno koji izbjegavaju plaćanje poreza i taksi. Lorena John, predsjednica Udruge obiteljskog smještaja, procjenjuje da bi taj broj mogao dosegnuti čak 30 posto. “Možda će biti prehrabro reći, ali s terena saznajemo da bi to mogao biti velik postotak,” objašnjava John.

Novi zakoni i izazovi

Novi zakon, koji zahtijeva suglasnost stanara za iznajmljivanje, trebao bi pomoći u regulaciji, no čini se da neće riješiti problem. Naprotiv, možda im čak ide i na ruku.

Prema Loreni John, može se dogoditi da stanari odbiju dati suglasnost, što bi moglo potaknuti još više nelegalnog iznajmljivanja. “Pretpostavljam da će mnogi stanari uskratiti potpise i legalni iznajmljivači će biti onemogućeni da uđu u sustav, što će možda pogoršati situaciju,” dodaje.

Problemi za legalane iznajmljivače

Ova situacija stvara frustracije među legalnim iznajmljivačima, koji se osjećaju oštećeni zbog konkurencije “na crno”. Dragina iz Pule komentira: “Kada bi znala za nelegalne iznajmljivače, prijavila bih ih. Plaćamo sve obveze, a ovi koji rade ‘na crno’ čine nas budalama.”

Ivan iz Pule dodaje: “Siva ekonomija i neprijavljivanje štetni su za nas i državni poslovni sektor. Račun i porez moraju se plaćati.”

Sigurnost i planiranje infrastrukture

Problem se ne odnosi samo na nelegalno iznajmljivanje, već i na registrirane iznajmljivače koji ne prijavljuju goste. Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, naglašava da neprijavljeni gosti predstavljaju sigurnosni rizik i otežavaju planiranje komunalnih i drugih infrastruktura.

Inspekcija može malo ili ništa zbog velike količine smještaja u opticaju, a Žgomba kaže da je teško reći koliko je bilo neprijavljenih gostiju, ali da ih je bilo dosta.

Kako bi se nosila s ovim izazovima, država planira uvođenje novih alata za nadzor i kontrolu. Ministarstvo turizma najavljuje mjere koje bi trebale pomoći u održavanju održivosti turizma i osigurati bolji kvalitet života lokalnih zajednica.

“Moramo osigurati da turizam ne postane teret za naše sugrađane i da ne narušava kvalitetu njihova života,” ističe Glavina iz Ministarstva turizma. Hrvatski turizam suočava se s izazovima koje donosi rast broja apartmana i nelegalno iznajmljivanje. Dok se zakonodavne mjere pripremaju, važno je uspostaviti učinkovite alate za nadzor kako bi se osiguralo poštivanje propisa i očuvala kvaliteta turizma i života lokalnih zajednica, piše Danas.hr.

The post Tržište Ilegalnih iznajmljivača cvjeta, a mogući dodatni kaos stvorit će novi zakon o iznamljivanju appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

apartmani (16)Hrvatska i svijet (537)turizam (327)