Ukrajina je napala zapadnu rusku regiju Kursk 6. kolovoza i zauzela dio teritorija u najvećem napadu strane zemlje na Rusiju od Drugog svjetskog rata. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija dostojno odgovoriti na napad.

Sergej Lavrov, Putinov ministar vanjskih poslova više od 20 godina, rekao je da Zapad pokušava eskalirati rat u Ukrajini i “traži nevolje” razmatranjem ukrajinskih zahtjeva da se ublaže ograničenja korištenja oružja isporučenog iz inozemstva.

Od invazije na Ukrajinu 2022., Putin je više puta upozoravao na rizik od puno šireg rata koji bi uključivao najveće svjetske nuklearne sile, iako je rekao da Rusija ne želi sukob s NATO-om predvođenim SAD-om.

“Sad još jednom potvrđujemo da je igra s vatrom, a oni su poput male djece koja se igraju šibicama, vrlo opasna stvar za odrasle ujake i ujne kojima je u jednoj ili drugoj zapadnoj zemlji povjereno nuklearno oružje”, rekao je Lavrov novinarima u Moskvi.

“Amerikanci razgovore o Trećem svjetskom ratu jasno povezuju s nečim što će, ne daj Bože ako se dogodi, utjecati isključivo na Europu”, rekao je Lavrov.

Dodao je da Rusija “razjašnjava” svoju nuklearnu doktrinu.

Ruska nuklearna doktrina za 2020. godinu navodi u kojim će slučajevima njezin predsjednik razmotriti korištenje nuklearnog oružja: općenito kao odgovor na napad korištenjem nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje ili konvencionalnog oružja “kad je ugroženo samo postojanje države”.

Odgovor Rusije 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je ranije ovog mjeseca da je napad na rusku regiju Kursk pokazao da su prijetnje Kremlja odmazdom bile blefiranje.

Zelenskij je rekao da Ukrajina, zbog ograničenja koja su nametnuli saveznici, ne može koristiti raspoloživo oružje za gađanje nekih ruskih vojnih ciljeva. Pozvao je saveznike da donose hrabrije odluke o pomoći Kijevu u ratu.

Rusija je prozvala Ukrajinu za uporabu zapadnog oružja u Kursku, uključujući britanske tenkove i američke raketne sustave. Kijev je potvrdio da je koristio američke projektile HIMARS za uništenje mostova u Kursku.

Washington tvrdi da nije bio obaviješten o planovima Ukrajine uoči iznenadnog upada u Kursk. SAD je također priopćio da nije sudjelovao u toj operaciji.

Putinov šef vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin rekao je u utorak da Moskva ne vjeruje tvrdnjama Zapada da nema nikakve veze s napadom na Kursk.

Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, rekao je da je umiješanost SAD-a “očita činjenica”.

New York Times je izvijestio da su SAD i Velika Britanija prenijeli Ukrajini satelitske snimke i druge informacije o regiji Kursk nekoliko dana nakon ukrajinskog napada.

Times je objavio da je svrha obavještajnih podatak pomoć Ukrajini da bolje prati ruska pojačanja.