Broj zahtjeva za izdavanje dozvola za strane radnike nije jednak broju stranih radnika koji trenutno rade u Hrvatskoj a prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje u Hrvatskoj su trenutno zaposlene 143 tisuća stranih radnika, rekao je Piletić tijekom konferencije “Hrvatska kakvu trebamo: Welcome to Croatia – izazovi integracije stranih radnika”.

“Od tih radnika, gotovo 12 tisuća dolazi iz europskih zemalja, dok gotovo polovica preostalog broja dolazi iz susjednih zemalja, najviše iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije”, rekao je Piletić.

U posljednjih nekoliko godina zabilježen je porast radnika iz azijskih zemalja, a po broju radnika prednjače Nepal, Indija i Filipini.

Piletić je kazao kako oni ne snižavaju cijenu rada jer ona ne pada, već prosječna plaća raste iz mjeseca u mjesec. “Strana radna snaga nije snizila cijenu rada u Hrvatskoj, već je odgovorila na sve izazove hrvatskog gospodarstva”. Unatoč rekordnom broju zaposlenih u Hrvatskoj, strani radnici čine osam posto ukupne radne snage.

Piletić je rekao da je Vlada, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima – sindikatima i poslodavcima, pripremila izmjene i dopune Zakona o strancima.

“Dozvola za boravak i rad produljit će se sa sadašnjih godinu dana na tri godine, ovisno o trajanju ugovora. Cilj je omogućiti lakši prelazak unutar istog poslodavca na različita radna mjesta, kao i lakšu promjenu poslodavaca,” najavio je.

Novi kriteriji uključuju obvezu minimalnog mjesečnog prometa na žiroračunima agencija koje uvoze stranu radnu snagu te limitiranje broja zahtjeva u odnosu na broj stalno zaposlenih u tim agencijama. Cilj je integracija stranih radnika u hrvatsko društvo, naglasio je ministar.

Izmjene Zakona o strancima po prvi put definiraju uvjete smještaja strane radne snage. Ministar se referirao na nehumane uvjete u kojima strani radnici žive i objasnio da nema smisla da za smještaj sezonskih radnika imamo kriterije i standarde, a za smještaj strane radne snage nemamo propisane normative.

“Ministarstvo unutarnjih poslova donijet će pravilnik koji će regulirati standarde smještaja stranih radnika u Hrvatskoj”, najavio je ministar rada.

Konferenciju “Hrvatska kakvu trebamo: Welcome to Croatia – izazovi integracije stranih radnika” organizirao je Večernji list.