Ovo su noviteti za vlasnike stanova: Nema stihijskog zatvaranja balkona, klima na pročeljima…

narod - prije 5 sati - link

balkonabalkona

Za četiri mjeseca, stanari u zgradama diljem Hrvatske suočit će se s velikim promjenama koje će značajno utjecati na način na koji koriste svoje prostore. Novi zakon donosi rigorozne mjere koje se odnose na zatvaranje balkona, postavljanje klima uređaja te iznajmljivanje stanova turistima.

Jedna od glavnih promjena odnosi se na ograničenja vezana za balkone i loggie. Stanari više neće moći samostalno pregrađivati, natkrivati ili zatvarati balkone bez odobrenja. Kako su pokazale prakse posljednjih godina, mnogi su stanari, posebno na posljednjim katovima, neovlašteno proširivali svoje prostore, često bez obzira na estetski izgled, javlja RTL.

Odzvonilo pregrađivanju, natkrivanju i zatvaranju

Država se tim problemom odlučila ozbiljno pozabaviti. Stanari više od balkona i lođa neće moći raditi što žele – odzvonilo je njihovom pregrađivanju, natkrivanju i zatvaranju.

“To su strašni primjeri gdje ljudi bezobrazno nadograđuju i proširuju svoje prostore. Posebno zadnji katovi u stambenim zgradama i misle da mogu svašta raditi, i dan danas se to događa,” komentirao je Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada u Zagrebu.

>Stan za 61 euro? Može ako ste član Vlade

Kazne i regulacija

Oni koji se novog zakona ne budu pridržavali novčano će biti kažnjeni od tisuću do 5500 tisuća eura. Novčanu kaznu platit će i izvođač radova koja ide i do 10 tisuća eura.

Lana Mihaljinac Knežević, predsjednica Strukovne skupine poslovanja nekretninama pri HGK, naglašava: “To je dobra stvar, jer zatvaranje balkone je oblik nelegalne gradnje. I za to bi se trebala dobiti dozvola jer se povećava stambeni prostora, a može se poremetiti i statika. Više regulacije je dobrodošlo i radi estetike.”

Vladanović pozdravlja inicijativu zakonodavca jer si mnogi dopuštaju sve i svašta i misle da mogu napraviti sve što im padne na pamet.

Kazne za klime na pročeljima

Osim balkona, dio novog Zakona o upravljanju zgradama, odnosi se i na klima uređaje. Tko je stavi na pročelje, riskira kaznu do 5500 eura.

Andrea Markešić otkriva što s onima koji su već ranije postavili klime na pročelja: “Oni suvlasnici koji su svoje balkone zatvorili ili postavili klimatizacijske uređaje ne moraju ništa micati jer zakon ne djeluje retroaktivno.“

Pričuva

Svi suvlasnici od nove će godine biti obvezni izglasati i godišnji program upravljanja zgradom – ako to ne učine, iznos pričuve povećat će se pet puta. Jasno se definira izvanredno i redovno održavanje. Što su hitni popravci, što investicijski, a što nužni. Mijenjaju se i pravila za one koji ne plaćaju pričuvu.

“Ranije su se ovrhe pokretale svake dvije godine, sada po zakonskom tekstu ovrhe bi se trebale pokretati svakih šest mjeseci, odnosno nakon šest neplaćenih rata pričuve što povećava trošak suvlasnicima i otežava posao upravitelju”, govori Andrea Markešić.

Od svih novosti najsnažnije je odjeknula ona o iznajmljivanju stanova turistima, za što će trebati suglasnost sustanara, pa se prava navala na šaltere za kategorizaciju turističkog smještaja tek očekuje

Objava Ovo su noviteti za vlasnike stanova: Nema stihijskog zatvaranja balkona, klima na pročeljima… pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3988)Izdvojen članak (647)Klima uređaj (14)zakon (7)