Masivni ruski napadi na Ukrajinu, upad u poljski zračni prostor

narod - prije 10 sati - link

napadinapadi

Najmanje sedam osoba poginulo je u ponedjeljak u jednom od najvećih ruskih zračnih napada na Ukrajinu, piše BBC, a prenosi Jutarnji list.

Rakete i dronovi koje su Rusi ispalili na više od pola ukrajinskih oblasti pogodili su tamošnje strujne mreže. Rusija je potvrdila da je napala ukrajinsku energetsku infrastrukturu te ustvrdila da je pogodila sve mete koje je namjeravala pogoditi.

U spomenutom su napadu ozlijeđeni deseci Ukrajinaca, a brojna su mjesta ostala bez struje. U cijeloj su se Ukrajini zbog ruskih zračnih udara oglasile sirene za zračnu opasnost i njezino je stanovništvo poslano u skloništa.

Jedan ‘objekt’ zalutao u Poljsku, vjerojatno dron

Zapovjednik Ratnog zrakoplovstva Ukrajine Mikola Olešuk rekao je da je Rusija na Ukrajinu ispalila 127 raketa i 109 dronova. On tvrdi da je ukrajinska protuzračna obrana oborila 102 rakete i 99 dronova. On je taj napad okarakterizirao kao “najmasivniji zračni napad”.

>Ukrajina tvrdi da Rusima zadaje velike neprilike, u Rusiji problemi s internetskim uslugama

Poljska je rekla da je jedan “objekt” tijekom tog napada ušao u njezin teritorij. Glasnogovornik poljske vojske Jacek Goryszewski rekao je da je najvjerojatnije riječ o dronu. Glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Farah Dakhlallah osudila je ruski napad na Ukrajinu te ruske upade u zračni prostor NATO-a proglasila “neodgovornima” i “potencijalno opasnima”.


Prethodno se smatralo da je ruski zračni napad na Ukrajinu koji se dogodio u prosincu 2023. godine, a u kojem je ruska vojska na mete u Ukrajini ispalila 158 raketa i dronova, bio najveći takav napad koji se dogodio tijekom rata u Ukrajini.

Rusi ciljaju ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Pored toga što je htjela uništiti ukrajinsku energetsku infrastrukturu, Moskva je u nedjelju i ponedjeljak htjela uništiti moral Ukrajinaca. Njihovo se raspoloženje značajno popravilo otkad su ukrajinske snage upale u Kursku oblast u Rusiji. Ruska ih je vojska u ponedjeljak htjela podsjetiti da ona u ratu još uvijek vodi glavnu riječ. BBC piše da je poruka Moskve bila jednostavna – ruske snage bilo koju metu mogu pogoditi kada god požele.

>Veliki zračni napad na Ukrajinu: Rusi napreduju u Donbasu, Ukrajinci u regiji Kursk

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da su Rusi napali 15 ukrajinskih oblasti. Napali su ih dronovima, krstarećim raketama i supersoničnim raketama. Poginulih je bilo u Dnjepropetrovskoj (2), Zaporiškoj (1), Harkivskoj (1), Žitomirskoj (1) i Volinskoj (1) oblasti. U mnogim je ukrajinskim gradovima zbog ruskih napada nestalo struje i vode. U napadima je oštećena i hidroelektrana sjeverno od Kijeva.

Rusija ukrajinsku energetsku infrastrukturu napada od samog početka njihovog rata koji je traje od kraja veljače 2022. godine. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija od kraja ožujka do lipnja uništila pola ukrajinskih elektrana. Ukrajina sada struju kupuje od Europske unije, no količine koje kupi nisu dovoljne da namiri sve svoje potrebe.

Prioriteti su joj bolnice i vojna postrojenja. Kijev je najavio da će pojedini dijelovi zemlje povremeno biti u mraku kako bolnice i vojni objekti ne bi imali problema s pristupom struji.

Objava Masivni ruski napadi na Ukrajinu, upad u poljski zračni prostor pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (650)nato (120)Poljska (38)Rusija (520)Svijet (1999)ukrajina (471)