Kako uzgajati i njegovati Cycas Revoluta: jednu od najstarijih biljaka na svijetu

novilist - prije 9 sati - link

Pripada jednoj od obitelji sjemenskih biljaka koje su se prve pojavile na našem planetu, čak i prije nego što su dinosauri naselili Zemlju.

Zapravo, vjeruje se da je već bio prisutan u eri mezozoika i da je u posljednjih 200 milijuna godina prošao kroz vrlo malo mutacija.

To je spororastuća vrsta s listovima sličnim listovima male palme, dugim do 90 cm, krutim, tvrdim i raspoređenim u krunu, koji polaze od baze čudnog oblika, izgledom prilično slični ananasu, a sadrži rezervu vode iz koje biljka može crpiti u slučaju suše.

Kako uzgajati Cycas u vrtu

Ove su biljke izuzetno tolerantne na naizgled nepovoljne temperature i vremenske uvjete.

Podnose relativno nisku vlažnost i ne oštećuju ih temperature koje se spuštaju do -13 stupnjeva C.

U blažim područjima mogu se uzgajati i na otvorenom terenu, gdje mogu doseći i do 6 metara visine i savršene su biljke ako projektirate vrtove otporne na sušu.

Dobro uspijevaju bilo da su na suncu ili u djelomičnoj sjeni, a za sadnju morate iskopati rupu barem dvostruko veću od posude u kojoj se nalazi biljka, koristeći dobro drenirano tlo bogato kompostom.

Koje su idealne temperature za Cycas?

Cycas je prilično otporna biljka i može podnijeti niske temperature od -5/-10°C u kratkim razdobljima, preferira tople, vlažne uvjete i treba je zaštititi od propuha i izravnih izvora topline.

Preporučene minimalne temperature: 3-5°C.

Tijekom zime, ako temperature previše padnu, preporuča se prekriti biljke plahtama ili vrećama od jute kako bi se zaštitile od hladnoće.

Kako uzgajati Cycas u stanu

Kako bi uspješno uzgajali ovu biljku u stanu, mora primati jako svjetlo tijekom cijele godine, čak i ako nije izravno, a važno je ne pokušavati uzgajati biljku u sobama sa srednjim ili slabim svjetlosnim uvjetima jer neće uspjeti.

Odlučite li se u toplijim mjesecima biljku premjestiti iznutra prema van, pokušajte ju polako prilagoditi suncu tako da je prva dva tjedna postavite u zasjenjeno mjesto kako lišće ne bi izbijelilo.

Kada se uzgaja u posudi, Cycas revoluta obično razvije jedan set novih listova svake godine ili dvije, a zahvaljujući sporoj stopi rasta također je vrlo popularan kao bonsai biljka te lako živi više od 50 godina.

Kako gnojiti Cycas

Ova biljka treba puno više dušika nego fosfora i kalija.

Općenito stajnjak ima puno dušika, osobito od ptica i koza, no za malčiranje tla možete koristiti i pokošenu travu koja oslobađa dosta dušika, a odličan je i talog od kave i macerat koprive.

U posudama se također možete odlučiti za tekuće gnojivo koje ćete davati otprilike jednom mjesečno od početka proljeća do početka jeseni.

Tijekom zimske sezone bolje je prestati dodavati gnojiva , a zatim nastaviti u proljeće.

Koliko ga zalijevati

Tijekom razdoblja aktivnog rasta zalijevajte ove biljke umjereno, dovoljno da tlo postane vlažno dok se gornji inč potpuno ne osuši prije ponovnog zalijevanja.

No, zimi mu valja osigurati tek toliko vode da se potpuno ne osuši, dovoljno je svakih 15 dana, malo više ako je u vašem domu jako vruće ili se nalazi vani na punom suncu.

Pretjerano zalijevanje ili loša drenaža mogu biti glavni uzroci zdravstvenih problema vaše biljke.

Da biste imali ljepše lišće, nemojte ga zalijevati kišom, ograničite se na navodnjavanje korijena i čistite lišće vlažnom krpom ako je biljka u zatvorenom prostoru.

Stariji listovi, smješteni pri dnu biljke, polako će se sušiti i požutjeti.

Da bi biljka ostala zdrava, najbolje je rezati blizu debla, kako bi se potaknuo rast novog lišća.

Bolesti i paraziti

Može biti podložan raznim bolestima i napadima štetnika.

Među najčešćim bolestima su gljivične infekcije koje mogu uzrokovati truljenje korijena i pjegavost lišća.

Najčešći paraziti su štipavci, lisne uši i grinje, koji mogu oštetiti lišće i stabljike, ugrožavajući zdravlje biljke.

Kako bi se spriječili i liječili ovi problemi, važno je pravilno održavanje, uključujući odgovarajuće razine zalijevanja i korištenje specifičnih proizvoda za zaštitu bilja.

Je li Cycas toksičan?

Zrele sjemenke raznose i ptice i vjeverice koje jedu mesnati vanjski omotač, ali ne i samo sjeme koje je vrlo otrovno, posebno za životinje, ali i za ljude.

Iz tog razloga se ne preporučuje njegov uzgoj ako kod kuće imate pse ili mačke.

Svi dijelovi su otrovni, kako za ljude tako i za životinje, ali su sjemenke najopasniji dio zbog toksina cikazina koji napada jetru uzrokujući širok spektar simptoma, a to su povraćanje, bolovi u trbuhu, prekomjerno lučenje sline, letargija, epilepsija pa čak i smrt.

Odmah potražite liječničku pomoć ako se progutaju dijelovi ove biljke jer čak i male količine mogu uzrokovati oštećenje jetre.

Objava Kako uzgajati i njegovati Cycas Revoluta: jednu od najstarijih biljaka na svijetu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Life (500)uzgoj (14)Zelena nit (42)