Iz SDSS-a potvrdili da je njihov bivši član osumnjičen za požar kod Zemunika: ‘Kakve to veze ima s nama?’

narod - prije 4 sata - link

sdsssdss

Iz SDSS-a su za Narod.hr potvrdili kako je Grujica Višić, osumnjičen za podmetanje požara kod Zemunika krajem srpnja, bio član ove stranke. Isključen je, kažu, 2011. pa s ”obzirom na toliki protok vremena”, ne vide ”nikakvu relevantnu vezu između dotičnog i njegovog navodnog čina” u kontekstu njihove stranke.

Višića Općinsko državno odvjetništvo u Zadru sumnjiči (bez navođenja identiteta kao što je to i inače slučaj) da je 30. srpnja ”u jednom mjestu pored Zadra, na neuređenom deponiju, za sada nepoznatim načinom djelovanjem to-plinske energije i otvorenog plamena namjerno izazvao nastanak požara koji se nošen vjetrom proširio na naseljeni dio, a potom na oko 450 hektara zemljišta”.

”Osnovano se sumnja da je izazvao opasnost za život i tijelo drugih te imovinu većeg opsega, a u požaru su izgorjele kamp kućice, automobili, vikend kuća i maslinici te je pričinjena materijalna šteta veća od 25.000 eura”, stoji u priopćenju ŽDO-a iz Zadra.

Iako se ne navodi identitet osumnjičenog, iz dobro upućenih izvora potvrđeno nam je da je riječ doista o Grujici Višiću.

Vijećnik SDSS-a

On je u više je navrata bio izabrani vijećnik srpske nacionalne manjine iz redova SDSS-a. 2004. u Zadru, a 2011. u Zemuniku Donjem.

Kako smo ranije pisali, nemilost stranačkih tijela došao je kada je sa svojim općinskim kolegom iz SDSS-a odmah po prisezi nehotice ili hotimice dignuo ruku da se general Ante Gotovina proglasi počasnim građaninom Zemunika.

Tada je, potvrdio nam je glasnogovornik Srpskog narodnog vijeća Eugen Jakovčić, koji je u ime SDSS-a odgovorio na naša pitanja, Višić doista isključen iz stranke.

>Veliki požar kod Zemunika potpalio nekadašnji SDSS-ov vijećnik; prijeti mu 10 godina zatvora

Ne zbog mogućih sklonosti paležu, već suspektnog dizanja ruke da se generala Gotovinu, tada još nepravomoćno osuđenog, proglasi počasnim građaninom.

”Gospodin Višić isključen je iz stranke 2011. godine. S obzirom na toliki protok vremena, ne vidimo nikakvu relevantnu vezu između dotičnog i njegovog navodnog čina u kontekstu naše stranke”, odgovorio nam je Jakovčić.

Na slici: Eugen Jakovčić; Foto: Fah

Na pitanje kako komentiraju činjenicu da je Višić je osumnjičen za hotimično podmetanje požara 30. srpnja kod Zemunika tj. teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, Jakovčić odgovara da ne znaju ”zbog kojeg kaznenog djela je osumnjičen gospodin” kojeg spominjemo. ”Ne raspolažemo s povjerljivim informacijama istražnih tijela RH”, dodaje Jakovčič iako nije riječ o povjerljivim informacijama, već informacijama iz priopćenja pravosudnog tijela.

”Ono što znamo jest da brojni DVD-ovi u općinama širom Dalmacije, a gdje je SDSS na vlasti, nesebično gase požare i sa svojim kolegama iz drugih DVD-ova poduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi Lijepa naša ostala i dalje zelena, lijepa i naša”, poručuje Eugen Jakovčić u odgovoru.

Kod njega našli i streljivo

Podsjetimo, kako je policija izvijestila, do je požara došlo na otvorenom području, između Donje Murvice te južnog djela Smokovića, na predjelu zvanom Opačići.

U požaru je izgorjelo više drvenih baraka, kamp kućica, osobnih automobila i mopeda, jedno vozilo Quad te jedna priključna prikolica, sve u vlasništvu više osoba koje su boravile na području koje je zahvaćeno požarom. Također, po-žar je zahvatio i manju vikend kuću u Smokoviću te oko 150 stabala maslina u tri maslinika, te suhu travu i nisko raslinje.

Požar su ugasili vatrogasci JVP Zadar uz pomoć pripadnika drugih vatrogasnih postrojbi s više vatrogasnih vozila te uz pomoć zračnih snaga protupožarnih aviona. Vatrogasci i policija su evakuirali osobe koje su boravile na navedenom području.

Za vrijeme požara, policijski službenici prisutni na mjestu događaja, pružili su pomoć 79-godišnjem hrvatskom državljaninu koji se u jednom trenutku našao u opasnosti zbog širenja vatre. Nakon što su policijski službenici muškarca izvukli na sigurno, predan je liječničkom timu Hitne medicinske pomoći. Liječničkim pregledom je utvrđeno da osoba nema ozljeda te mu je pružena potrebna skrb radi udisanja dima.

Tijekom pretrage njegovog doma i drugih prostorija te automobila policija je pronašla i oduzela više komada raznih predmeta pogodnih za potpalu vatre te sedam komada streljiva.

Objava Iz SDSS-a potvrdili da je njihov bivši član osumnjičen za požar kod Zemunika: ‘Kakve to veze ima s nama?’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3973)Izdvojen članak (636)požar (571)sdss (33)Zemunik (6)