Haftarova vlada u Benghaziju tvrdi da će zaustaviti proizvodnju i izvoz nafte u cijeloj Libiji

novilist - prije 5 sati - link

Vlada istočne Libije u ponedjeljak je objavila da će sva naftna polja u Libiji biti zatvorena, a proizvodnja i izvoz zaustavljeni, dok istovremeno međunarodno priznata vlada te zemlje nije ništa objavila.

National Oil Corp (NOC), koja kontrolira naftne resurse u zemlji, također nije dao potvrdu.

Međutim, NOC-ova podružnica Waha Oil Company objavila je da planira postupno smanjiti proizvodnju te je upozorila na potpuni prekid proizvodnje navodeći kao razlog „prosvjede i pritisak”.

Waha, koja upravlja zajedničkim ulaganjem s tvrtkama TotalEnergies i ConocoPhillips, ima proizvodni kapacitet od oko 300.000 barela nafte dnevno (bpd) koji se izvoze kroz libijsku luku Es Sider.

Ta kompanija upravlja s pet glavnih naftnih polja na jugoistoku uključujući Wahu, koja proizvodi više od 100.000 bpd, te Gallo, Al-Fargh, Al-Samah i Al-Dhahra.

Većina libijskih naftnih polja nalazi se na istoku, koji je pod kontrolom Khalife Haftara, bivšeg generala libijskog diktatora Muammara Gaddafija, koji vodi Libijsku nacionalnu vojsku (LNA).

Vlada u Bengaziju nije precizirala koliko dugo bi naftna polja mogla biti zatvorena. Dva inženjera tvrtki Messla i Abu Attifel u ponedjeljak su za Reuters rekli da se proizvodnja nastavlja i da nije bilo naredbi da se zaustavi.

Borba za prevlast

Libijske političke frakcije bore se za kontrolu središnje banke i prihodima od nafte. Najnoviji sukobi uslijedili su nakon pokušaja da svrgnu čelnika Središnje libijske banke (CBL) Sadiqa al-Kabira.

CBL je u ponedjeljak priopćio da je obustavio svoje poslovanje u zemlji i inozemstvu „zbog iznimnih poremećaja”.

Središnja banka jedino je međunarodno priznato mjesto pohrane libijskih prihoda od nafte koji osiguravaju vitalni ekonomski prihod za zemlju.

„CBL se nada da će joj njezini stalni napori u suradnji sa svim relevantnim tijelima omogućiti nastavak normalnih aktivnosti bez daljnjeg odgađanja”, stoji u bančinu priopćenju.

Libija je, kao veliki proizvođač nafte, vrlo nestabilna nakon pobune koju je podupro NATO 2011. godine.

NOC je početkom kolovoza zbog prosvjeda proglasio stanje više sile na jednom od najvećih naftnih polja u zemlji Shararu, koje se nalazi na jugozapadu Libije i ima kapacitet od 300.000 bpd.

Proizvodnja nafte u Libiji je prije zatvaranja Sharare iznosila oko 1,2 milijuna bpd. U slučaju da se zaustavi proizvodnja na istoku, jedino operativno naftno polje bilo bi El Feel na jugozapadu Libije, a koje ima kapacitet od 130.000 bpd.

Objava Haftarova vlada u Benghaziju tvrdi da će zaustaviti proizvodnju i izvoz nafte u cijeloj Libiji pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

nafta (19)Novosti (1368)Svijet (1996)