Na automobilu imao naljepnice s HOS-om: Policija ga kaznila, a onda ipak odustala

narod - prije 4 sata - link

domdom

Karlovačka policija kaznila je sa 700 eura vozača koji je na svom automobilu imao istaknute naljepnice s natpisom ‘HOS’ i ‘Za dom spremni’, ali je priča nakon objave u medijima dobila obrat.

Policija je prije par dana vozača zaustavila u mjestu Krnjak te utvrdila da na vozilu ima tri naljepnice s oznakama HOS-a i natpisom ‘za dom spremni’, objavio je N1.

Kako je isticanje simbola koji narušavaju javni red i mir kažnjivo po zakonu, vozaču je izrečena kazna od 700 eura.

>Plenković pritišće sudove oko ‘Za dom spremni’ Pogledajte što je rekao

U pitanju je najniža kazna za ovaj prekršaj jer Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa kaznu do 4.000 eura ili kaznu do 30 dana zatvora. Policija je i ranije iste natpise kažnjavala, kao i izvikivanje ‘Za dom spremni’. Naravno, kad bi zaključila da je to prekršaj.

Reagirali Đapić i Bulj, upozorili da ‘Za dom spremni’ ne može biti prekršaj

Prekršajni nalog izdan ovom vozaču na svom profilu na Facebooku objavio je Anto Đapić. Proziva ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i policiju zbog kazne za isticanje naljepnice s imenom postrojbe koja je bila dio Hrvatske vojske te njihovog, kako podsjeća, ratnog pozdrava.

Iz PU karlovačke za N1 su potvrdili da je fotografija prekršajnog naloga autentična, ali su naknadno ustanovili da prekršaja nije bilo.

>Vijeće za elektroničke medije zbog ‘za dom spremni’ u Bujici zabranilo emitiranje Z1

Fotografiju prekršajnog naloga objavio je na svome profilu na Facebooku i Miro Bulj.

“Ova vladajuća većina ne prestaje s verbalnim deliktom, ugrožavanjem slobode govora i napadom na znakovlje postrojbe HOS-a koja je branila Hrvatsku“, napisao je Bulj.

“Kaznili čovjeka sa 700 eura zbog znakovlja HOS-a, zbog znaka pod kojim se ponosnih, slavnih ali za naš narod teških i krvavih devedesetih branila Hrvatska dok nam je agresor palio kuće, ubijao ljude i želio da nestanemo“, dodao je.

Policija naknadno: ‘Isticanje navedenih natpisa ne čini obilježje spomenutog prekršaja’

“Izdali su ga policijski službenici Policijske postaje Slunj 23. kolovoza budući da su utvrdili da na javnom mjestu na osobnom vozilu ima istaknute tri naljepnice, čime su smatrali da je 62-godišnjak počinio prekršaj iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

S obzirom na naknadno utvrđeno i činjenicu da isticanje navedenih natpisa ne čini obilježje spomenutog prekršaja, sporni nalog je rješenjem stavljen izvan snage.

Također obavještavamo kako se kriminalističko istraživanje temeljem prethodno zaprimljene prijave građanina nastavlja, u smislu utvrđivanja jesu li postojala ili još postoje druga obilježja na vozilu kojima bi se ostvarivali elementi prekršaja”, poručuju iz policije.

Objava Na automobilu imao naljepnice s HOS-om: Policija ga kaznila, a onda ipak odustala pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

hos (22)Hrvatska (3968)Izdvojen članak (632)kazna (59)policija (755)za dom spremni (32)