U pripremi nadogradnja riječkog Dječjeg vrtića Galeb i adaptacija vrtića Oblačić

novilist - prije 7 sati - link

RIJEKA – Grad Rijeka u postupku je ishodovanja građevinske dozvole za nadogradnju Dječjeg vrtića Galeb, a po zaprimanju građevinske dozvole i izvedbenog projekta pokrenut će se postupak javne nabave te započeti s dogradnjom vrtića.

– Izrađen je Glavni projekt koji je predan za ishođenje građevinske dozvole te je postupak ishođenja dozvole u tijeku.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih je, temeljem natječaja za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova, Gradu Rijeci dodijelilo bespovratna sredstava u iznosu od 324.905,43 eura za Dječji vrtić Galeb, u Kvaternikovoj ulici 60, za povećanje postojećih kapaciteta predškolske ustanove – dogradnju dvije jasličke odgojne skupine za mješovite odgojno-obrazovne skupine jasličke dobi s pratećim sadržajima i toplom vezom s postojećom zgradom.

Dogradnjom dvije skupne jedinice, postojeća građevinska bruto površina povećala bi se za približno 378 četvornih metara, što je unutar planskih parametara propisanih GUP-om, objašnjavaju u Gradu.

Energetska obnova

Dodaju i da će pješački pristup biti omogućen iz Kvaternikove ulice. Prostori u objektu će se grijati toplovodnim centralnim podnim grijanjem i sustavom električnog plošnog grijanja u prostorima kupaonica i toaletnih prostora te ventilokonvektorski sustav koji služi za potrebe grijanja i hlađenja prostora.

Energija potrebna za grijanje i hlađenje će se pripremati pomoću reverzibilne dizalice topline zrak-voda, a građevina je predviđena kao niskoenergetska, dok je aproksimativna projektantska cijena gradnje s PDV-om 1.242.908,73 eura.

Međutim, vrtić Galeb nije jedini predškolski objekt koji je u planu za proširenje kapaciteta, jer u objektu vrtića Oblačić, u Ulici Obitelji Sušanj 9, koji se nalazi u prizemlju, planirana je prenamjena prostora gornjeg kata objekta koji su u vlasništvu Grada Rijeke, a radovi će se izvoditi iduće godine.

– Projektnom dokumentacijom potrebno je prenamijeniti prostore na prvom katu zgrade u odgojno-obrazovne prostorije i to za dvije skupine, za potrebe vrtića te ih povezati s prizemljem, odnosno maloteretnim dizalom za hranu.

Prostori na gornjem katu povezat će se s postojećim vrtićem kao i razraditi mjere energetske obnove objekta s ciljem značajnijih energetskih ušteda i poboljšanja energetske učinkovitosti te sanacije dotrajalih dijelova građevine. Planirano je u ovoj godini izraditi projektnu dokumentaciju, dok bi se iduće godine izvodilo radove, najavljuju u Gradu.

Gradi se »Fiume«

Također, Grad Rijeka trenutno je u procesu prijave na otvoreni Poziv »Osiguravanje infrastrukturnih uvjeta za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja« Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu kojega se prijavljuje za dodjelu bespovratnih sredstava za opremanje vrtića Oblačić, a u tijeku je i izgradnja novog vrtića na Krnjevu.

Vrtić Fiume smješten je u Becićevoj ulici, a imat će pet odgojno-obrazovnih skupina, dvije jasličke i tri vrtićke skupine čime će se kapaciteti riječkih gradskih vrtića povećati za 84 mjesta. Izgradnja novog vrtića zajednički je projekt Grada Rijeke, Zajednice Talijana Rijeka i Talijanske unije, a novi vrtić trebao bi biti gotov u prvoj polovini iduće godine.

Radi se o investiciji od 3,7 milijuna eura, od toga dio sredstava dolazi iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, dio iz Talijanske unije, a dio iz gradskog proračuna. Površina građevinske čestice na kojoj se vrtić gradi je 3.440 četvornih metara, od čega su 1.843 četvorna metra predviđena kao ozelenjeni prostor i prostor za igru djece.

Naime, uz građevinu predškolske namjene, rade se i prateći sadržaji koji se odnose na pristupni i parkirališni prostor te dječja igrališta opremljena igralima za djecu vrtićkog i jasličkog uzrasta. Nadogradnjom vrtića Galeb, adaptacijom vrtića Oblačić i izgradnjom novog vrtića Fiume riječki će predškolski sustav tijekom iduće godine proširiti smještajne kapacitet za devet odgojnih skupina vrtićkog i jasličkog uzrasta.

Trenutačno nema neupisane djece s pravom prvenstva

U posljednje tri godine Grad Rijeka je u gradskim vrtićima osigurao dvjestotinjak novih mjesta, zbog čega su sva djeca koja su imala pravo prvenstva za upis u gradske dječje vrtiće za iduću pedagošku godinu dobila mjesto u vrtiću. Naime, u dječjim vrtićima Rijeka, Sušak i More trenutačno nema neupisane djece s pravom prvenstva. Prije tri godine otvoreno je 12 novih odgojno-obrazovnih skupina, a godinu kasnije njih još šest, među ostalim i u novouređenom vrtiću Baredice.

Ukupno je na taj način zbrinuto oko 140 mališana. Time se postiglo da praktički nema neupisane vrtićke djece, no i dalje je postojao nedostatak jasličkih kapaciteta. Stoga je Grad prošlog ljeta uredio još 64 nova jaslička mjesta u prostorima OŠ »Nikola Tesla« gdje je vrtić Val, zatim u prostorima područne škole Orehovica te u vrtiću Galeb.

Objava U pripremi nadogradnja riječkog Dječjeg vrtića Galeb i adaptacija vrtića Oblačić pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

dječji vrtići (9)grad rijeka (76)rijeka (1100)