Festival kreativnog pisanja u Staroj Sušici okuplja vodeća imena književne scene

novilist - prije 5 sati - link

Kraj srpnja Gorskom kotaru donio je iznimno kvalitetno festivalsko filmsko druženje Cinehill, a kraj kolovoza iznova Goranima donosi jedno svake pažnje vrijedno festivalsko okupljanje – Festival kreativnog pisanja u Staroj Sušici.

Naime, posljednji tjedan kolovoza znači drugo po redu jednotjedno druženje ove vrste koje će u organizaciji poznatog zagrebačkog CeKaPe-a biti održano u mnogima znanom i dragom dvorcu u Staroj Sušici.

Cilj festivala je popularizirati edukaciju na području kreativnog pisanja i na jednom mjestu okupiti vodeća imena hrvatske i regionalne književne scene, kao i nove generacije spisateljica i pisaca, govori nam Aleksandra Vučković, voditeljica FKP-a te pojašnjava:

Nastavak važne misije

– Nakon petnaest godina edukacije na području kreativnog pisanja i književnih praksi, proznih i poetskih radionica, kao i onih koje su na bilo koji način vezane uz književnost i pisanje, nakon više od tisuću polaznika i polaznica koji su pisali s nama, na 2. Festivalu kreativnog pisanja nastavljamo svoju misiju popularizacije književnosti i pisanja.

To znači da ćemo tijekom tjedna iznova održati radionica kreativnog pisanja, ali ćemo uz to svakog dana u 21. 30 imati poseban program, odnosno posebne goste.

U šest festivalskih dana ugostit ćemo neke od vodećih imena hrvatske i regionalne književne scene, spisateljice, pisce, pjesnikinje i pjesnike.

Razgovarat ćemo o pisanju, knjigama, procesu rada na tekstu, književnoj kritici i svemu što nam književnost pruža i onome što uzimamo od nje.

Detaljan program

Otvaranje festivala predviđeno je za ponedjeljak, 26. kolovoza i to programom “Književni portreti” na kojem će biti predstavljeni Jagna Pogačnik i Zoran Ferić, a razgovor će moderirati Miroslav Mićanović.

Dan potom na redu je “Večer regionalne književnosti” tijekom koje će Jagna Pogačnik predstaviti Katarinu Mitrović i Filipa Grujića, a u srijedu 28. kolovoza Davor Mandić moderirat će program nazvan “Pisanje i osobni izazovi” tijekom kojeg će se predstaviti Korana Svilar i Zoran Žmirić.

U četvrtak će Sanja Vučković kao moderatorica razgovarati sa Sandrom Polić Živković i Anetom Vladimirov o tome kako doći “Od radionice do knjige”, a zanimljivu temu “Književnost i društvena pitanja” u petak će moderirati Želimir Periš, dok će gosti će biti Goran Ferčec i Igor Beleš.

Zatvaranje Festivala kreativnog pisanja predviđeno je za subotu, 31, kolovoza kad će Maruška Aras izvesti predstavu “Školjka u šumi” Slobodana Novaka.

Naravno, uvjereni smo kako će i ovo naše goransko druženje biti uspješno za sve polaznike naših radionica među kojima uvijek ima onih koji dođu iznova.

Također se nadamo da će značajni i istaknuti gosti na naša večenja druženja privući i ljubitelje književnosti s goranskog i riječkog područja. Ulaz na sva ova večernja druženja koja počinju u 21. 30 je slobodan – rekla je Sanja Vučković.

Četiri radionice

Uz spomenuti program, na kojeg je ulaz slobodan svima koji to žele, u starosušičkom dvorcu svakog dana održava se i poduka u četiri radionice kreativnog pisanja.

Riječki književnik i novinar Davor Mandić vodi radionicu pod nazivom “Tekst u formi”, sjajna pjesnikinja Frida Šarar zadužena je za poeziju, Želimir Periš vodi radionicu kratke priče, a Antonio Stipinović vodi prvi put organiziranu radionicu fotografije.

Tridesetak polaznika podijeljenih u ove četiri radionice radi svakog dana od 10 do 12. 15 te od 17. do 19.15 sati.

Objava Festival kreativnog pisanja u Staroj Sušici okuplja vodeća imena književne scene pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gorski Kotar (181)Književnost (91)Kultura (803)Rijeka & Regija (1038)