Radić najavio svoj prvi potez kada pobijedi na izborima u Domovinskom pokretu

novilist - prije 4 sata - link

Kandidat za predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da će, u slučaju pobjede na unutarstranačkim izborima, promijeniti statut stranke i u što kraćem roku raspisati nove izbore po modelu ‘jedan član – jedan glas

“Biti predsjednik organizacije od 10, 5 tisuća ljudi sa 65, 70 glasova nije časno ni moralno. Ja ću nakon izbora u subotu odmah pokrenuti promjenu statuta kako bi ga demokratizirali i održali sljedeće izbore po principu ‘jedan član – jedan glas”, rekao je Radić na konferenciji za medije na Markovom trgu.

Foto galerija: Press konferencija Marija Radića Foto: Davor Kovačević

Radić predviđa da će na izborima za predsjednika DP-a, koji će se održati u subotu, 31. kolovoza, dobiti dvotrećinsku podršku delegata, no ističe da ‘ne želi Pirovu pobjedu, odnosno osipanje stanke nakon izbora’

“Iz tog razloga pozivam sve članova DP-a da ostanu u stranci, da se kandidiraju na novim izborima na kojima će odlučivati svi članovi, pa da vidimo kako stranka diše. Onaj tko pobjedi, bit će pravi predsjednik DP-a”, dodao je.

Domovinski pokret trenutno se dijeli na ‘misleće ljude’ i ‘poslušnike’, kazao je Radić, a poslušnici su, kaže, oni kojima je sve dopušteno. Što se tiče novih unutarstranački izbora, oni bi se održali u što kraćem roku, najvjerojatnije do kraja godine, dodao je.

“Mi smo napravili velike rezultate, ali mislim da mora biti potpuna demokratizacija, moramo spustiti pravo odlučivanja na sve koji plaćaju članarinu” napomenuo je aktualni zamjenik predsjednik DP-a i kandidat za predsjednika stranke.

Na pitanje hoće li njegova pobjeda na izborima u subotu utjecati na stabilnost vladajuće koalicije, Radić je odgovorio da nijednu odluku ne donosi on sam, a o svim će pitanjima zajedno odlučivati nova tijela stranke.

Uz to, Radić je ponovio zašto je odbio ulazak u vladu, kazavši kako mu ‘pozicije nisu primarne, već boljitak društva’.

“Ministarstvo demografije sam zamislio kao ministarstvo s jakim polugama upravljanja, koje će imati državne nekretnine, način da može davati zemlju i stanove obiteljima, da ima pod sobom useljeničku politiku. No, mene su u tom trenutku minirali u stranci, naravno da nam onda druga strana to nije htjela dati”, rekao je .

Radić je također govorio i o kaznenoj prijavi koju je njegov brat, Marko Radić, podnio protiv zastupnika DP-a Stipe Mlinarića Ćipe, u kojoj ga sumnjiči da je izvlačio novac preko udruge Centar dr. Ivan Šreter iz Vukovara, kojoj je Mlinarić na čelu.

“Penava kaže da se Ćipu ne smije prijavit. Znači, trebalo bi da je dajem novce, da Ćipe uzima novce, a da moj brat ide u zatvor zbog financijskog plana? Taj film neće gledati. Osim toga, Ćipe je neki dan rekao da mog brata u životu nije vido, a on mi je tajnik udruge”, napomenuo je Radić te ustvrdio da je za nepravilnosti u udruzi njegov brat saznao prije dva mjeseca.

Za aktualnog predsjednika DP-a Ivana Penavu rekao je da ima ‘dvostruke kriterije’ jer brani zastupnika Mlinarića, dok je od zastupnika DP-a u Europskom parlamentu Stephena Nikole Bartulice zahtijevao da se obrati javnosti i objasni svoju imovinsku karticu.

Objava Radić najavio svoj prvi potez kada pobijedi na izborima u Domovinskom pokretu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Domovinski pokret (280)Hrvatska (3965)Mario Radić (81)Novosti (1362)