Rijeka se za slavlje u Osijeku nije morala ni pošteno oznojiti. Bijeli nakon četiri kola nemaju nijedan primljeni gol!

novilist - prije 10 sati - link

OSIJEK Osijekov čuveni “proces” i dalje zapinje na istim stvarima. Velikim individualnim pogreškama koje su sad već došle do granice apsurda. Vratar Nikola Čavlina poklonio je prvi pogodak Rijeci, a kasnije je sve bila samo stvar tehnike.

OSIJEK – RIJEKA 0:2

OSIJEK: Čavlina 5, Omerović 6 (od 68. Pedro Lima 5,5), Jelenić 6, Hasić 6, Jurišić 6,5, Nejašmić 6, Jugović 6 (od 83. Soldo -), Pušić 5,5 (od 62. Kewal 5,5), Matković 5,5, Bukvić 6 (od 83. Živković -), Ademi 6 (od 46. Mikolčić 5,5).

RIJEKA: Zlomislić 7, Smolčić 6,5, Majstorović 7 (od 57. Galešić 6,5), Radeljić 7,5, Bogojović 6,5 (od 57. Devetak 6), Petrovič 6, Hodža 6,5, Janković 6,5, Pašalić 6,5 (od 71. Butić -), Rukavina 6 (od 57. Fruk 6,5), Ivanović 6 (od 85. Andrić -).

Na Opus Areni je lako pobijediti. To neće učiniti samo one momčadi koje stvarno to ne žele ili koje ni ne dođu na utakmicu. Rijeka je u Osijeku pobijedila nakon šest godina, a da se za to nije morala ni pošteno oznojiti. Zapravo, oznojila se, ali samo zbog spranog vremena, a ne zbog toga što bi ju jalova momčad Osijeka na to natjerala.

Uglavnom, na osječkom stadionu nastavljena su dva niza. Osijekov prepun problema i upitnika, te onaj Rijeke koja ni nakon četiri kola nije još morala izvaditi loptu iz svoje mreže. Pred Osijekom je velika neizvjesnost, a pred Riječanima da pokušaju u četvrtak u Ljubljani izboriti plasman u skupine UEFA Konferencijske lige.

Opet Čavlinin poklon

Prvo poluvrijeme, barem iz kuta navijača Osijeka ničim nije opravdalo očekivanja. Osječani su imali puno više vremena za rekuperaciju od svog suparnika, ali na terenu se to uopće nije osjetilo. Osijek je u susret ušao oprezno, a kao što je to već običaj od početka ove sezone opet je bio spreman protivniku dati veliki poklon. Još se utakmica nije ni zahuhtala kako treba, a vratar Osijeka Nikola Čavlina još jednom je uhvaćen na spavanju.

U 13. minuti Pašalić je izveo udarac iz kuta na prvu vratnicu, lopta je Čavlinu, naravno, iznenadila, on ju je loše boksao ravno na nogu Radeljiću koji ju je iz blizine doslovce ugurao u mrežu. I eto problema za Osijek. Rijeka nije bila napadački posebno poduzetna, ali nije joj to ni trebalo jer je do vodstva došla baš besplatno, a onda su krenule muke po osječku momčad. Rijeka se malo povukla i vrebala svoje prilike iz rijetkih protunapada, a Osijek se mučio s organizacijom svojih napada. Do sredine prvog dijela nije uspio Zlomislića na vratima gostiju ni staviti na neke ozbiljnije muke, a s druge strane mogli su se Osječani naći u još nepovoljnijem položaju da je Bogojević u 22. minuti iskoristio svoj fini prodor po lijevoj strani.

Prošao je Omerovića kao da ne postoji, ušao u kazneni prostor, istina prilično iskosa, pa je iz tog kuta pokušao ciljati suprtonu stranu vrata i nije bio precizan. Osijek se malo počeo buditi nakon pola sata igre. Tada je, začudo, Ademi uspio pobjeći obrani Rijeke gotovo s polovice igrališta, ali si je u završnici bijega dao malo predug for što je bilo dovoljno Zlomisliću kako bi na vrijeme napustio svoja vrata te spriječio egzekuciju. U 26. minuti Jurišić je probio lijevu stranu, uputio dobru povratnu loptu, na nju je zakasnio Jugović, stigla je do Pušića čiji je udarac s 15-ak metara blokiran.

Možda najbolju priliku u prvom dijelu susreta Osijek je stvorio u 35. minuti kada je Bukvić odlično proigrao Pušića koji je u čistoj situaciji loše zahvatio loptu, pa je umjesto udarca ispalo dodavanje prema Jugoviću čiji je pokušaj zapeo u gustom prometu pred Zlomislićem. Do kraja prvog dijela još jednom je stigla zaprijetiti Rijeka u 38. minuti kada je Rukavina pucao iskosa prizemno što je Čavlina uspio zaustaviti. Uglavom, prvi dio susreta nije ponudio ništa što dosad u Osijekovim utakmicama već nismo viđali. Čvrstu “nulu” koja je trebala biti prema prikazanoj igri “razbila” je još jedna u nizu pacerskih pogrešaka Čavline, pa se na odmor otišlo s minimalnom prednošću Rijeke.

Pašalić potvrdio pobjedu

Jednu promjenu napravio je trener Osijeka Federico Coppitelli na poluvremenu. Umjesto Ademija ušao je Mikolčić što je donijelo i određene rotacije unutar momčadi. Na mjesto centralnog napadača stao je Matković, Bukvić se preselio na desno, a Pušić na lijevo krilo. Nije to Osijeku donijelo ništa posebno tek jalovu inicajativu, a nakon nešto manje od pola sata igre na zamjene se odlučio trener Rijeke Radomir Đalović koji je u igru poslao tri svježa čovjeka ako su mu ovi koje je izvadio uopće i bili umorni jer Osječani njegovu momčad nisu stavili na nikakve muke.

I nije Rijeka morala ništa posebno poduzimati već čekati novu pogrešku Osijeka koju je dočekala u 60. minuti kada je Jugović izgubio loptu na sredini terena, sjevnula je brza kontra koju je povukao Fruk uslijedilo je pravovremeno proigravanje prema Pašaliću koji je došao “jedan na jedan” s Čavlinom te mirno riješio tu situaciju, te udvostručio prednost gostiju. Osijek je u nastavku susreta prvi put zaprijetio tek u 67. minuti kada je Bukvić pokušao s ruba kaznenog prostora, no bio je zamalo neprecizan.

A što je učinio Coppitelli? Povukao je “briljantan” potez i Jugovića prebacio na poziciju desnog beka. I baš je Jugović u 70. minuti požrtvovnom intervencijom spriječio Ivanovića u postizanju trećeg pogotka.

Splasnula je utakmica, a samim time i atmosfera na Opus Areni u posljednjih 20-ak minuta jer su gledatelji jednostavno shvatili kako Osijek nije ni približno sposoban taj susret uvesti u nekakvu neizvjenost. Rijeka se mirno i organizirano branila što joj u biti nije bilo ni teško obzirom na jalovost koju su Bijelo-plavi iskazivali u napadačkim akcijama. Zapravo do kraja susreta obje su momčadi odrađivale “obvezne likove”.

Za Rijeku prirodno i normalno jer je imala rezultat koji joj odgovara, a Osječani su vjerojatno jedva čekali da ta njihova silna patnja što prije završi jer bila je to njihova najlošija izvedba ove sezone. Zato nije ni čudo što su gledatelji osječku momčad s terena ispratili zvižducima.

Objava Rijeka se za slavlje u Osijeku nije morala ni pošteno oznojiti. Bijeli nakon četiri kola nemaju nijedan primljeni gol! pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

HNK Rijeka (234)NK Rijeka (182)Sport (11043)SuperSport HNL (51)