Hezbolah lansirao više od 300 raketa na Izrael kako bi se osvetio za zapovjednika

novilist - prije 8 sati - link

Hezbolah je u nedjelju lansirao stotine raketa i bespilotnih letjelica prema Izraelu u znak odmazde za atentat na zapovjednika u Bejrutu prošlog mjeseca, objavio je pokret koji ima potporu Irana, dok se izraelska vlada sastala kako bi pripremila odgovor.

Izraelski zrakoplovi gađali su mete u Libanonu neposredno prije napada jer je vojska procijenila da se Hezbolah sprema započeti napad.

“Oko 100 izraelskih borbenih zrakoplova pogodilo je tisuće Hezbolahovih raketnih bacača u južnom Libanonu koje su bile usmjerene prema sjevernom i središnjem Izraelu”, rekla je vojska u nedjelju.

Više od 40 lansirnih lokacija u Libanonu pogođeno je tijekom ranih jutarnjih napada, navodi se u izraelskom priopćenju.

U izraelskom zračnom napadu na automobil u gradu Khiamu na jugu Libanona u nedjelju je poginula jedna osoba, priopćile su lokalne vlasti.

“Prva faza” odgovora na atentat

Hezbolah je rekao da je lansirao više od 320 raketa kaćuša prema Izraelu i pogodio 11 vojnih ciljeva.

Objavio je da je završio “prvu fazu” odgovora na atentat na Fuada Šukra, višeg zapovjednika u Bejrutu, ali da će puni odgovor potrajati “neko vrijeme”.

Očekivanja eskalacije između dviju strana porasla su otkako je prošlog mjeseca u raketnom napadu na Golansku visoravan, koju je Izrael okupirao, poginulo 12 mladih Izraelaca, a izraelska vojska kao odgovor ubila Šukra u Bejrutu.

Sjednica izraelske vlade odmah je zakazana, objavio je ured premijera Benjamina Netanyahua.

Izraelski premijer poručio je da je vlada odlučna učiniti sve da obrani zemlju. “Tko nas napada, mi ćemo njega”.

Ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da će Izrael odgovoriti na razvoj događaja na terenu, ali da ne traži potpuni rat.

Ministar obrane Yoav Gallant rekao je da će Izrael učiniti sve što je potrebno da se obrani.

“Izveli smo precizne udare u Libanonu kako bismo osujetili neposrednu prijetnju građanima Izraela. Pomno pratimo razvoj događaja u Bejrutu i odlučni smo upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo obranili naše građane”, napisao je Gallant u priopćenju.

Većina izraelskih napada usmjerila se na ciljeve u južnom Libanonu, ali je vojska bila spremna napasti bilo gdje, gdje postoji prijetnja, rekao je glasnogovornik izraelske vojske.

Gallant je proglasio izvanredno stanje, a letovi za i iz zračne luke Ben Gurion u Tel Avivu obustavljeni su na oko 90 minuta do 7 ujutro.

U sjevernom Izraelu oglasile su se sirene upozorenja i čule su se višestruke eksplozije oko nekoliko područja dok je izraelski sustav protuzračne obrane Željezni štit rušio rakete koje su dolazile iz južnog Libanona.

Izraelska vojska izdala je upute za civilnu obranu za područje od središnjeg Izraela prema sjeveru, ograničavajući okupljanja, ali dopuštajući ljudima da idu na posao ako mogu brzo doći do skloništa od zračnih napada.

Prema hitnoj pomoći u Izraelu nije bilo žrtava.

Strahovi od regionalnih sukoba

Sigurnosni izvor u Libanonu rekao je da je najmanje 40 izraelskih napada pogodilo razne gradove na jugu zemlje u jednom od najžešćih bombardiranja od početka neprijateljstava u listopadu.

Stanovnik južnog libanonskog grada Zibqeena, nekih 7 km od granice, rekao je Reutersu da je to bio prvi put da se probudio “uz zvuk aviona i glasne eksplozije raketa – čak i prije molitve u zoru. Činilo se kao da je apokalipsa.”

Izraelski vojni radio, pozivajući se na dužnosnike obrane, rekao je da je vojska procijenila da se Hezbolah pripremao ispaliti stotine projektila na središnji Izrael u napadu planiranom za 5 sati ujutro.

Oko 100 izraelskih zrakoplova osujetilo je raketne napade Hezbolaha, započevši napad pola sata prije toga, navodi se u izvješću i dodaje da je vojska procijenila da je napad Hezbolaha koji je uslijedio bio “improviziran”.

Eskalacija između Izraela i Hezbolaha izazvala je strahove od šireg regionalnog sukoba, koji bi potencijalno mogao uključiti i Sjedinjene Države i Iran.

Predsjednik Joe Biden pomno prati događaje, priopćila je Bijela kuća.

“Po njegovim uputama viši američki dužnosnici kontinuirano komuniciraju s izraelskim kolegama. Nastavit ćemo podržavati pravo Izraela da se brani i nastavit ćemo raditi na regionalnoj stabilnosti”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sean Savett.

Udari su uslijedili dok su se pregovarači sastajali u Kairu u posljednjem pokušaju da zaključe prekid borbi u Gazi i povratak izraelskih i stranih talaca u zamjenu za palestinske zarobljenike.

Hezbolah je ispalio projektile na Izrael odmah nakon napada naoružanih pripadnika Hamasa na Izrael 7. listopada.

Hezbolah i Izrael od tada neprestano razmjenjuju vatru, izbjegavajući veću eskalaciju dok rat bjesni u Gazi na jugu.

Čini se da se ta nesigurna ravnoteža promijenila nakon napada na Golanskoj visoravni, za koji je Hezbolah odbacio odgovornost, i kasnijeg atentata na Šukra, jednog od Hezbolahovih najviših vojnih zapovjednika u Bejrutu.

Nakon Šukrove smrti u zračnom napadu ubrzo je uslijedio atentat na političkog čelnika Hamasa Ismaila Haniju u Teheranu, što je dovelo do obećanja da će uslijediti iranska odmazda Izraelu.

Objava Hezbolah lansirao više od 300 raketa na Izrael kako bi se osvetio za zapovjednika pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

hezbolah (39)Hezbollah (18)izrael (268)libanon (41)Novosti (1366)rat u izraelu (44)Svijet (1998)