Ki još pita za leta? Čak 34 Puntara starije je od 90, svake godine imaju posebno druženje

novilist - prije 2 dana - link

PUNAT – Jedna od brojnih lijepih, neobičnih i umnogome originalnih tradicija koje njeguju žitelji Punta, pitoresknog otočnog lokalnog i nautičarskog središta koje se može pohvaliti mnogim posebnostima, zasigurno je i godišnji običaj okupljanja i druženja njegovih najstarijih žitelja. “Susret Puntara od devedest i više let” koji je ove subote ondje održan u njegovu već 23. izdanju, i ovog je puta okupio one najvremešnije žitelje Punta i Stare Baške, a kojih, valja to primijetiti, s obzirom na veličinu i brojnost te lokalne zajednice ima podosta.

Tradicionalnom okupljanju ove je godine nazočilo jedanaestero Puntarki i Puntara koji su se, po običaju, u jutarnjim satima družili te u ugodnoj ćakuli zabavili u hladu stabala Parka s anđelom. Živih Puntara od 90 i više godina ima čak 34 od kojih je većina žena, prenijeli su nam u ovoj prigodi predstavnici organizatora i logističkih pratitelja tog nesvakidašnjeg okupljanja, iz Udruge umirovljenika općine Punat.

Od spomenutih smo doznali i da je najstarija Puntarka 102-godišnja Marija Pudu koja ovog puta nije mogla nazočiti skupu.

U krugu najstarijih žitelja te otočne lokalne zajednice, doznali smo također od predstavnika spomenute udruge, većina živi u Puntu, nekolicina i u Staroj Baški i drugim mjestima otoka Krka, a podosta ih je u Rijeci, Zagrebu te u SAD-u.

Na popisu koji ažurno vode predstavnici spomenutog udruženja u krugu 90+ Puntara 21 je žena i 13 muškaraca.

Najstariji Puntar među okupljenima bio je 98-godišnji Anton Franolić. Uz njega, veselom skupu nazočili su još i Frane Karabaić, Aleksandar Nešić, Anton Manzoni, Ivan Maričić, Ive Mrakovčić, Andrija Orlić, Marica Pečanić, Alojz Žic, Anton Žic i Marica Žic. Dakle iako malobrojniji, Puntari su u odnosu na svoje sumještanke ipak bili spremniji ovog puta potegnuti do parka gdje su ih uz kolače, sokove i prigodnu tortu, dočekali predstavnici Udruge umirovljenika kao i Općine Punat, predvođeni općinskim načelnikom Danielom Strčićem.

Valja napomenuti i da Puntari već dulji niz godina njeguju lijepu tradiciju organiziranja generacijskih okupljanja svojih žitelja koji u toj godini pune neki okrugli rođendan. Osim okupljanja onih 90+ Puntarki i Puntara, organizirana su (ili će tek biti) druženja svih pedesetogodišnjaka ali i mještanki i mještana koji su ove godine napunili svoje šezdeseto, sedamdeseto i osamdeseto ljeto.

Objava Ki još pita za leta? Čak 34 Puntara starije je od 90, svake godine imaju posebno druženje pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

krk (144)Otoci (251)