Vlatka Pokos skladatelja nazvala ”predatorom”, on poručio: ‘Ni da ste jedina žena na svijetu’

novilist - prije 2 dana - link

Hrvatska glazbenica Vlatka Pokos ovih se dana osvrnula na izjave skladatelja Ernesta Pelaića, a sada joj je on i odgovorio.

Podsjetimo, prije nekoliko dana su se medijskim prostorom proširile izjave skladatelja i tekstopisca koji se prije par godina prisjetio susreta s Pokos nakon Splitskog festivala. Tada je govorio o svojoj pjesmi koju je Pokos pjevala kao pjevačica “Srebrnih krila”, no osvrnuo se i na “kasne sate” koje je proveo s njome 1994. godine.

Vlatka se o ovome oglasila na svojem Instagram profilu.

View this post on Instagram

A post shared by Vlatka Pokos (@vlatkapokos)

,,U moru stupidnih i lažljivih medijskih napisa o mojoj malenkosti, naišla sam na jedan koji je u meni izazvao bijes i gađenje. Izvjesni Ernest Pelaić, skladatelj i tekstopisac kojeg znam iz glazbenih krugova iz 90-ih godina ali ne bih ga stavila niti u kategoriju poznanika, ljigavo izjavljuje kako smo proveli “nekoliko kasnih sati zajedno” na Splitskom festivalu davne 1994. godine, jer nas je moj dragi kolega i prijatelj Muc “pokušavao spariti”. Nikad u životu nisam s dotičnim, za kojeg ne znam niti kako izgleda, provela “kasne sate” niti mu se povjeravala o odlasku iz “Srebrnih Krila“. Svi su se glazbenici družili na terasi hotela Bellevue tijekom festivala i tamo sam po prvi puta upoznala mnoge velike zvijezde, poput Doris i Miše Kovača. To je jedino mjesto gdje je Pelaić mogao biti u mome društvu, a ostalo su njegovi mokri snovi“, poručila je glazbenica.

,,Moj odlazak iz “Srebrnih Krila” nije bio nikakva tajna, držala sam se dogovora kako ću u grupi provesti četiri godine a ostala sam gotovo pet.
Prljava insinuacija da je Muc bio nekakav provodadžija je još vise degutantna jer je riječ o preminuloj osobi. Muc me tretirao kao mlađu sestru kao i ostali dečki iz grupe i s njima sam provela pet zanimljivih glazbenih godina, ispunjenih putovanjima i smijehom. Prema meni su se odnosili zaštitnički i uvijek sam to naglašavala i na tome sam im jako zahvalna. Naime, imala sam samo 19 godina, bila sam dijete a svijet show businessa i svijet uopće, pun je predatora poput Ernesta Pelaića. Tužan je muškarac koji se nakon uspješne glazbene karijere na ovakav način mora promovirati. Sigurno neću dozvoliti da me se na ovaj način blati”, dodala je potom.

,,Od Pelaića očekujem ispriku ili ću zadovoljštinu potražiti na sudu. Fuj! I poštedite me savjeta poput: šuti, ignoriraj. Nisam mala, pokorna ženica kakvom bi me oni željeli! Žene u Hrvatskoj nisu niti svjesne da su odgajane da šute i trpe! Nisu svjesne razine mizoginije i seksizma jer im je to normalno! Jednom kad živiš u civiliziranom društvu, shvatiš koliko je primitivno i nazadno ono u Hrvatskoj. Žao mi je ali tako je, nažalost!”, zaključila je naposljetku Vlatka.

Pelaić je, potom, na svojem Facebook profilu odgovorio na ovu objavu.

,,Iako sam razmišljao hoću li se javiti na ružan i bespotreban tekst koji je objavila bivša pjevačica Vlatka Pokos na svom Instagramu, a koja se obrušila na mene povodom teksta koji je izašao ovih dana na Portalu, i koji je prenesen sa moje Facebook stranice od 5. listopada 2022. godine. Razmišljajući došao sam do zaključka da moram odgovoriti. Nazvala me jako ružnim i pogrdnim imenima i kao takva zaslužuje javni odgovor i to kao blago rješenje u želji da je ne tužim. Usput ja sam sretno oženjen već 28 godina, otac i djed dvoje unučadi i trećem na putu. Njen odgovor sam shvatio i kao unošenje nemira u moju obitelj”, započeo je skladatelj.
,,Iz teksta koji sam objavio na svom FB vidljivo je da je ničim nisam htio omalovažiti ni insinuirati ništa što bi upućivalo na neke eksplicitne konotacije koje se mogu zaključiti samo u konfuznim glavama poput njene. Čak sam odmah nakon što sam pročitao tekst na Portalu objavio demant onima koji bi ga mogli krivo shvatiti, te naveo da nije bilo ništa između nas, što se lako može provjeriti na mom profilu. Uz to što se bavim skladanjem 35 godina i redovni sam član Hrvatskog društva skladatelja još od 1990. godine, pišem i neke priče koje povremeno javno objavljujem, a koje su ustvari sjećanja na neka lijepa vremena tog meni nekad najdražeg festivala. Jedan od takvih je bio i taj, s obzirom da sam nakon skladateljske pobjede i GRAND PRIX-a sa pjesmom „Kako ću joj reć da varim“, odlučio da više neću sudjelovati na njemu”, nastavio je.
,,Gđa Pokos očito bolesno željna medijske pažnje, a koju ima zahvaljujući skandalima koje sama stvara, i taj benigni tekst je pokušala predstaviti problematičnim, a pri tom nije birala riječi. Usput sve što je napisala bila je laž i kleveta. Nazvala me predatorom koji ima mokre snove, istaknuvši da je tada imala samo 19 godina a što je uvidom u njenu biografiju vidljivo da je i to lagala jer je tada imala 24 godine, a ja 25. Za mog dragog prijatelja Muca insinuira da sam ga nazvao provodađijom, što mi ni u kom trenutku u životu ne bi palo na pamet. Volio sam Muca jako, a i ne znam tko nije. Iznimna osoba i izniman glazbenik. Moje i Mucove priče o njoj i meni su bile naša interna šala, nimalo zlonamjerna, jer smo mu očito oboje bili dragi, žalosno je što i njega, sada već pokojnog uvlači u svoj prljavi tekst”, istaknuo je potom.
,,Gospođo Pokos, da ste jedina žena na svijetu, ni tada ni danas ne bih poželio biti sa vama. Žao mi je što vam to moram reći, ali kriteriji su mi takvi, niste moj tip. Nadam se da ćete negdje u dubini sebe shvatiti da ste pogriješili i javno mi se ispričati jer ja za tekst i naslov koji je izašao na Portalu niti sam kriv, niti sam odgovoran”, zaključio je naposljetku.

Objava Vlatka Pokos skladatelja nazvala ”predatorom”, on poručio: ‘Ni da ste jedina žena na svijetu’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

ERNEST PELAIĆ (6)Mozaik (659)Showbiz (1787)vlatka pokos (24)