Neslužbeno: Vlada smanjuje subvencije za struju, plin i toplinsku energiju?

narod - prije 11 sati - link

vladavlada

Aktualni paket mjera kojim Vlada subvencionira cijene struje, plina i toplinske energije koji vrijedi do kraja mjeseca, najvjerojatnije se neće nastaviti primjenjivati, bar ne kao dosad.

Sve ide u smjeru ukidanja bar dijela mjera, ali Vlada još ne otkriva detalje.

Dolazi li kraj subvencijama?

Već dvije godine građani i poduzetnici plaćaju manje račune za plin, struju i grijanje. No situacija na tržištu je stabilnija pa bi subvencijama mogao doći kraj.

>Tomašević opet kuka jer je Gradska plinara izgubila Zagreb: Za to krivi HERA-u

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar kazao je:

“Mogu najaviti da će eventualno biti nekih blagih korekcija vezano za mjere, ali da bi cijene trebale ostati u postojećim okvirima ili uz blagi rast.”

Ili kako to premijer kaže, mjere će se prilagoditi i kalibrirati.

Kalibriranje potpora

“Kalibriranje znači svođenje nekih potpora ili nekih poticaja ili nekih mjera koje su olakšavale ljudima život, na manju mjeru”, kaže ekonomski analitičar i bivši ministar Ljubo Jurčić.

Ali kod nas je smanjivanje ili rezanje socijalnih mjera puno veći šok nego u nekim drugim zemljama jer nemamo dovoljno razvijenu vlastitu proizvodnju. Nije dovoljno samo slušati Europsku uniju, trebamo se i sami pokrenuti, upozorava Jurčić:

“Problem Hrvatske je što 90 posto mjera hrvatske Vlade u mirnoj i nemirnoj i normalno i krizno vrijeme su zapravo socijalne mjere, a ne ekonomske mjere. Tako kad dolazimo sad u situaciju nakon dvije godine krize, ili četiri, da je bilo vremena da Vlada pripremi razvojne mjere i digne hrvatsku ekonomiju, a onda smanji te subvencije. Mi nismo digli ekonomiju”, upozorava bivši ministar gospodarstva.

>Gradonačelnik Dubrovnika: Nizom mjera stvaramo uvjete za mlade obitelji

Nove cijene stara su vijest za poduzetnike

Za velike poduzetnike ovo nije novost, poručuju iz HUP-a, s obzirom da oni tržišne cijene plaćaju već godinu dana. Ali moglo bi se odraziti na one male za čije bi to poslovanje mogao biti veći šok.

“Ono što je bitno je da ovo ukidanje subvencija cijena ne bude imalo dramatične i negativne posljedice na male i mikro poduzetnike jer oni su do sada imali subvencionirane cijene i bitno je osigurati da eventualno značajno povećanje cijena ne bi imalo negativne efekte na njih”, govori Irena Weber iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Iako je premijer naglasio da će se razmišljati o najranjivijim skupinama, među njima su i umirovljenici, Milivoj Špika koji za 1. listopad najavljuje prosvjed umirovljenika protiv siromaštva u tome vidi prijetnju. Skromni budžeti većine umirovljenika teško bi podnijeli, primjerice, dvostruko veće račune.

Umirovljenici najavili prosvjed

“To što je predsjednik Vlade najavio, kao da će se razmisliti o tome da će se rekalibrirati ti dodaci, posebno za energente, to sam ja shvatio kao malu prikrivenu prijetnju, u smislu “budite dobri vi umirovljenici jer ćemo mi vama, ili ćemo vam ukinuti poticaje, kaže Špika i najavljuje:

“Sasvim je sigurno da se Vlada neće usuditi napravite neke radikalnije poteze protiv umirovljenika, mi ćemo im pokazati na ovom prosvjedu da se mi ne šalimo”, kazao je za N1 predsjednik platforme umirovljenika, Milivoj Špika.

Vlada je s paketima mjera pomoći krenula još za vrijeme covid krize, a posljednji takav paket na snazi je od ožujka ove godine, piše N1.
>Nakon nezapamćenog prekida, u Dalmaciju i BiH se vraća struja; oglasio se HEP

“Mogao bi se dogoditi šok”

Boris Podobnik iz udruge Glas poduzetnika govori slijedeće:

“Definitivno bi bilo najbolje da se postupno smanjuje zbog toga što ćemo na taj način izbjeći šok. Ako dođe do iznenadne promjene, moglo bi se dogoditi ipak da inflacija bude rapidno veća.

Već dakle s limitiranim cijenama, mi smo imali praktički najveću inflaciju u Europi, a sad bi ipak moglo doći do malo veće inflacije, to je nekako za očekivati”, pojašnjava poduzetnik.

Aktualni, šesti paket mjera pomoći za građane i gospodarstvo vrijedan pola milijarde eura obuhvaćao je, osim subvencioniranih cijena struje, plina i toplinske energije, i mjere protiv inflacije. U Vladi traju konzultacije, a do konačne odluke moraju naći kompromis između preporuka Europske komisije koje traži ukidanja mjera i vala nezadovoljstva koje bi to moglo izazvati.

>Opreza nikad dosta: Dovoljno je da se nalazite u strujnom krugu unutar dva metra da vas struja strese

Objava Neslužbeno: Vlada smanjuje subvencije za struju, plin i toplinsku energiju? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3969)Izdvojen članak (603)poskupljenje (27)umirovljenici (74)Vlada RH (78)