FOTO “Vreme kroz prsti” Maura Staraja. Putovanje u prošlost na kastavkoj Crekvini

novilist - prije 2 dana - link

„Vreme kroz prsti“ naslov je zbirke poezije koja je bila povod za veliku koncertnu večer Maura Staraja na pozornici kastavske Crekvine.

Popularni izvođač, skladatelj i zabavljač u svojoj karijeri ima veliki broj pjesama koje su i same nastale prema raznim životnim pričama i trenucima.

Staraj je na sebi svojstven način proživljene anegdote i priče uvrstio u knjigu poezije te se na taj način prvi put okušao u pjesništvu.

Foto galerija: Mauro Staraj u Kastvu Foto: Vedran Karuza

Kantautor, višestruki pobjednik festivala ČAnsonfest, autor kako balada, tako i poletnih pjesama za dobru atmosferu, a odnedavno i pjesnik.

Starajeva zbirka „Vreme kroz prsti“ čitatelju se obraća kao intimna retrospektiva Maurovih iskustava, od njegovog djetinjstva do danas, ispričana kroz stihove i glazbu.

Prvi dio knjige donosi presjek njegove bogate karijere, sa stihovima koji su već osvojili srca publike. Drugi dio donosi njegovu poeziju, na materinjoj čakavštini, pružajući uvid u drugu stranu svestranog umjetnika.

Prema svemu navedenom, boljeg načina od cjelovečernjeg druženja s publikom, što kroz poeziju, što kroz glazbu nije bilo. Početak svirke Maura Staraja i njegova La Banda vratio nas je u osamdesete godine prošloga stoljeća. Publika raskomoćena u svojim sjedalicama mislima si je pokušala dočarati atmosferu što ju je sa zvučnika recitirao nevidljivi muški glas. Nedjeljno popodne tradicionalne primorske familije, šutljiva atmosfera nakon ručka kao simbola obiteljskog zajedništva te sadržaji dnevne sobe uz glazbenu kulisu Radija Rijeke i iščekivanja Senninog nastupa u Monzi. Bio je to uvod za prekrasnu baladu o Maruovom nonotu pod nazivom „Ča bin se otel mu reć.“

Povratak u prošlost donio je Maurove anegdote o školskim danima, prvim bendovima i glazbenim koracima te o ljudima i zgodama iz tog vremena.

Glazbeno putovanje dosezalo je sve recentnije godine, točnije išlo je putem Maurova odrastanja i novim očinskim, profesionalnim i ostalim ostvarenjima.

Sve je to bilo podcrtano pjesmama „Jože, Jože, Jože“, „Via Trieste“, „Mića Rožica“, „Imel san 16 let“, „More, vino i gitara“, Biserka frizerka“, „Via Dojčland“, „Lampadine“, „Mama, postat ćeš nona“ i ostalim Maurovim uspješnicama.

U večeri bogatoj osjećajima i uspomenama, Mauru Staraju na pozornici su se pridružili pjesnikinja Cvetana Miletić, Maurov prezimenjak i kolega sa scena Rikardo Staraj te kolegica iz dueta Karla Pupis.

Velika zainteresiranost tijekom cijele večeri vladala je i na štandu gdje su se nudile svježe odštampane knjige poezije Maura Staraja „Vreme kroz prsti.“

Posjetitelji koncerta nisu propustili kupiti svoj primjerak knjige, a po koncertu na red je došlo i Maurovo potpisivanje uvodnih stranica.

 

Objava FOTO “Vreme kroz prsti” Maura Staraja. Putovanje u prošlost na kastavkoj Crekvini pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (440)kastav (49)Književnost (91)Mozaik (659)