Kostimirana igra Lovranom. Od dešifriranja glagoljice i potrage za blagom, do potkupljivanja gradskih vlasti

novilist - prije 11 sati - link

Turistička sezona u Lovranu ove je godine upotpunjena i obogaćena uz jedan zanimljiv novitet koji je jako dobro prihvaćen od domaćih i stranih gostiju, ali i samih mještana Lovrana. Radi se o interpretacijskoj šetnji pod nazivom »Lovran: krijumčari i gusari«, kostimiranoj šetnji starim gradom Lovranom uz elemente potrage i igre.

Sudionici su tijekom prvog izdanja nove interpretacijske šetnje imali priliku uključiti se u uzbudljivu epohu uskočkog rata i okušati se u ulozi lovranskih krijumčara. Riječ je o vremenu kada se Venecija sukobljava s uskocima, slavnim gusarima koji ometaju plovidbu Jadranom, te blokira pristup njihovom gradu ne bi li ih primorala na predaju. No, uskocima pomaže Lovran, preko kojeg ovi okretni gusari tajnim putevima dobavljaju neophodne potrepštine…

Avantura na dva jezika

Nekoliko prijavljenih timova okušalo se u potrazi za blagom, snalaženju po srednjovjekovnom gradu, dešifriranju glagoljice, vezivanju mornarskih čvorova, potkupljivanju gradskih vlasti i mnogim drugim aktivnostima, a sve to izbjegavajući budno oko mletačkih špijuna koji su ih u tome nastojali sabotirati. Na kraju igre predali su svoj ulov uskočkom vojvodi i najbolji tim osvojio je prestižnu titulu »Lovranski krijumčari«, a pobjedničke ekipe osvojile su i nagrade koje je osigurala Turistička zajednica Općine Lovran.

TZ Lovran

Ova storytelling avantura namijenjena je svim uzrastima te u njoj mogu sudjelovati prijatelji, roditelji s djecom, mladi i stari – svi ljubitelji Lovrana, baštine, povijesti, gusara i dobre igre. Jezici izvođenja su hrvatski i engleski, stoga su u turi mogli sudjelovati kako domaći, tako i strani posjetitelji.

Pod vodstvom kreativnih snaga obrta za interpretaciju baštine Terra Incognita i udruge Kulturni front, a pod pokroviteljstvom Općine Lovran I Turističke zajednice Općine Lovran tura je za sve sudionike bila besplatna.

Labirint kamenih uličica

Svoju šetnju posjetitelji su započeli ispred gradske kule Lovran gdje ih je dočekala autorica priče (Ana Cerovac) te ih uvela u vrijeme uskočkog rata. U kuli su posjetitelji susreli lovranskog kapetana (Milan Perić) koji ih je pozvao da postanu lovranski krijumčari te isporuče uskocima što više prikupljenih dobara lovranskih trgovaca (Nena Brozan Perišić, Andrija Frlan). Na zvuk zvona, ekipe su pohrlile u labirint kamenih uličica kako bi što uspješnije svladale pred njih postavljene zadatke.

TZ Lovran

– Koji su točno zadaci bili, ne smijemo vam otkriti, nego je na vama da se prijavite na neku od nadolazećih tura jer smo obećali da će ih zasigurno biti još. Svakako će javnost na vrijeme biti obaviještena I svatko će imati priliku osvojiti dio ovog krijumčarskog ili gusarskog blaga – najavila je Zvijezdana Klobučar Filčić, direktorica Turističke zajednice Općine Lovran.

 

Objava Kostimirana igra Lovranom. Od dešifriranja glagoljice i potrage za blagom, do potkupljivanja gradskih vlasti pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

lovran (27)Opatija (283)