FOTO Najesen počinje izgradnja novog opatijskog Doma zdravlja. Ovako bi trebao izgledati

novilist - prije 11 sati - link

Rujanski dani se približavaju te se ugođaj kasnoga ljeta i sezone godišnjih odmora izmjenjuje s prvim naznakama jeseni i povratka uobičajenim obvezama. Također, rujan će donijeti i nove pomake vezane uz realizaciju u Opatiji dugoočekivanih projekata, među kojima je i najavljena rekonstrukcija i izgradnja novog opatijskog Doma zdravlja na staroj adresi, Nova cesta 97, lokaciji u lokalnom govoru poznatoj još i kao »zdravstvena stanica«. Kako bi se osigurao novac potreban za obnovu i izgradnju nove zgrade, Županija je prodala staru, donju zgradu (iznad stare policijske postaje) Doma zdravlja u Opatiji.

Lijepa vijest o tome da je za vrlo važan projekt nedavno ishodovana građevinska dozvola označila je novi korak u smjeru višeg zdravstvenog standarda kakvog mještani priželjkuju, a kako su poručili nadležni, u rujnu će krenuti i javna nabava te se nakon odabira izvođača može očekivati početak izgradnje Doma zdravlja u Opatiji. Novoizgrađena zgrada površinom će biti približno velika kao i postojeća u kojoj se lokalnom stanovništvu već pet i više desetljeća nude zdravstvene usluge. Odnosno, postojeća zgrada od 887 četvornih metara bit će u potpunosti rekonstruirana, a s njom će »toplom vezom« biti povezana novoizgrađena od 723 »kvadrata«, što znači da će ubuduće Opatijcima zdravstvene usluge biti na raspolaganju u novouređenom i novoizgrađenom modernom prostoru od ukupno više od 1.600 kvadratnih metara.

Neinvazivan zahvat

O pojedinostima investicije tijekom koje će Opatija dobiti suvremeni Dom zdravlja više se moglo saznati na sjednici opatijskog Gradskog vijeća gdje su vijećnicima projekt predstavili predstavnici investitora, Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, zamjenik ravnateljice Goran Trbojević i Biljana Vučinić Polh ispred PGŽ-a te arhitekt Vladi Bralić. Zahvat u prostoru, sudeći prema njihovim najavama, neće biti invazivan, sačuvat će se postojeće zelenilo, a projekt je rađen uz odobrenje konzervatora pa se stoga očekuje da se na najbolji mogući način uklopi u vizuru središta Opatije.

Foto Grad Opatija

Što će se sve nalaziti u novouređenoj i nadograđenoj zgradi Doma zdravlja? Kako je najavljeno, mjesta će biti za sve djelatnosti koje i u ovom trenutku postoje, a to su RTG ordinacija, ordinacija obiteljske medicine, pedijatrija, medicinsko-kemijski laboratorij, dentalna medicina i ginekologija, dok će u novoizgrađenom aneksu objekta djelovati dvije ordinacije opće medicine, oftalmologija, patronaža, medicina rada i multifunkcionalna dvorana za razna predavanja i edukacije. U zgradi će biti objedinjene i usluge Ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pa će pacijenti po dovršetku radova i otvorenju novog Doma zdravlja sve potrebne zdravstvene usluge moći dobiti na istome mjestu.

Pravo građenja

Gradsko je vijeće Domu zdravlja PGŽ-a dalo suglasnost na nenaplatno osnivanje prava građenja na 80 godina. Kao što je najavljeno, slijedi odabir izvođača radova, a početak radova očekuje se najesen ove godine, s rokom za završetak radova od 18 mjeseci.

Foto Grad Opatija

Grad Opatija je s Primorsko-goranskom županijom i Domom zdravlja PGŽ-a prošle godine potpisao sporazum o sufinanciranju rekonstrukcije i izgradnje postojeće zgrade na Novoj cesti. Investitor je Dom zdravlja PGŽ-a, dok će Grad Opatija izgradnjom parkirališta za korisnike i djelatnike Doma zdravlja u neposrednoj blizini financirati i dio troškova koji premašuju vrijednost investicije od 4,2 milijuna eura. Parkiralište će biti smješteno na postojećem parkirališnom prostoru, pokraj povijesne vodospreme, gdje će se izgraditi jedna poluetaža u razini Nove ceste te osigurati parkirališni prostor za djelatnike i korisnike usluga novog Doma zdravlja.

Kirigin: Grad će uštedjeti više od 5 milijuna eura

– Sukladno predizbornom obećanju, krenut će se s realizacijom još jednog, za građane Opatije jako važnog projekta. Opatijcima su nužni kvalitetniji uvjeti zdravstvene zaštite, što će sigurno dobiti ovim projektom. Unatoč činjenici da je već postojala projektna dokumentacija za izgradnju Doma zdravlja na financijski znatno zahtjevnijoj i od centra udaljenijoj lokaciji, u pregovorima s Primorsko-goranskom županijom dogovorili smo ovu kvalitetnu i ekonomski za gradski proračun izvedivu te opravdanu varijantu. Proračun Grada Opatije će time uštedjeti više od 5 milijuna eura. Takva ušteda omogućit će realizaciju drugih važnih opatijskih obećanih projekata koji podižu standard života naših građana – rekao je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.

 

Objava FOTO Najesen počinje izgradnja novog opatijskog Doma zdravlja. Ovako bi trebao izgledati pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Fernando Kirigin (9)Opatija (283)