Velebitske vile osvajaju tržište suvenira. Oblaci i guste magle Velebita su njihov dom

novilist - prije 3 dana - link

GOSPIĆ – U ovo doba godine neizostavno raste potražnja za suvenirima. Zadnjih se godina Lika nametnula mnoštvom autohtonih i modernih izvedbi čije su kreacije naišle na odlične reakcije onih koji su iz ovog dijela Hrvatske željeli doma ponijeti nešto čiji korijeni podsjećaju na lički kraj. Osim ličke kape i drugih dijelova ličke narodne nošnje, kao i nešto uporabnih predmeta, donedavno su se na tržištu jedva nalazili suveniri vezani uz ličko podneblje i tradiciju.

A predaja kaže…

Unazad nekoliko godina, točnije od vremena korone, pojavili su se neki novi suveniri čije vješte kreacije možemo zahvaliti likovima čija je neprijeporna ljubav prema zavičaju i maštovitost iznjedrila nove, a motivima i simbolikom drevne suvenire. Gospićanka Marina Šarić, rođena je Senjkinja i njezine uspjele kreacije suvenira Velebitskih vila neumitno osvajaju tržište. Kako svojim kreacijama, tako i pričom koja ide uz Velebitske vile. Prema starim vjerovanjima u Velebitu borave vile. Skrivaju se u oblacima i maglama koje stalno prekrivaju Velebit, a vidjeti se mogu jedino noću i u praskozorje ako se promatrač iznimno tiho približi nekoj tratini na kojoj vile plešu ili pjevaju. Vile navodno ne vole buku i ljudski žamor pa će u takvim situacija ubrzo netragom nestati. Tako kažu priče i o vilama Velebita postoje mnoge pjesme, dio su narodne predaje, motivi na slikama, o njima govore mnoge priče. Zahvaljujući Marini njezine Velebitske vile sada borave i u Europi. Pitamo je za reakcije kupaca, ljubitelja ponešto drukčijig suvenira.

Foto Marin Smolčić

– S Velebitskim vilama svi su oduševljeni. Vile su izrađene od prirodnih materijala, uz priložene legende napisane hrvatskom ikavicom i na engleskom jeziku. Uz to ide i komadić bijele vune koja asocira na oblake iza kojih se vile skrivaju od ljudskih pogleda. Kosa mojih vila obojena je u nekoliko varijanti pa postoje vile crvene i crne kose, ali i brinete. Od samih početaka imamo odličnu suradnju i nositelj smo oznake Lika Quality. Tu suradnju ostvarujemo preko našega obiteljskog obrta Medenko. Među brojnim suvenirima vezanim uz Liku svoje mjesto našle su i moje Velebitske vile. Na ovo sam posebno ponosna jer su se moje vile našle uz brojne suvenire, rad upornih i talentiranih žena iz Like. Haljina na vilama izrađena je od tkanine s otiskom šahovnice, oko struka je traka trobojnica, a kosa im je izrađene od vune, ističe Šarić.

Lika Quality

Kako sada stvari stoje Velebitske vile uskoro neće biti jedini omiljeni suvenir iz ove ponude. Prodaju se i u suvenirnici Zera, u NP-u Paklenica i u Krasnu te su svoje mjesto dobile i u suvenirnici Lika Quality u NP-u Plitvička jezera. Velebitske vile krase sve više kuća, stanova i radnih prostora diljem Hrvatske i Europske unije. Marina Šarić je ipak najveći promotor Velebitskih vila jer ne postoji kvalitetnija etnomanifestacija na kojoj se neće pojaviti Marina i mnogim znatiželjnicima strpljivo i s neupitnom strašću prepričavati dijelove narodnih predaja koje okružuju Velebitske vile.

 

Objava Velebitske vile osvajaju tržište suvenira. Oblaci i guste magle Velebita su njihov dom pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Lika (36)Lika & Senj (173)