Počinje novi toplinski val, ali ipak malo slabiji nego prethodni: ‘Temperature idu do 36 stupnjeva’

novilist - prije 9 sati - link

Većinom sunčano i vruće – najkraća je prognoza sljedeće dane, pri čemu i gotovo sigurna za vikend. Od ponedjeljka su lokalno mogući pljuskovi, na Jadranu i jaka bura, piše HRT.

Temperature do 36

“U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, uglavnom mirno i vruće, ponegdje sredinom dana i vrlo vruće. Uz koprenaste oblake i mjestimice umjeren jugoistočnjak temperatura će rasti i do 36 °C.

U sunčanoj središnjoj Hrvatskoj postoji umjerena opasnost od djelovanja vrućine na zdravlje. Jutarnja temperatura bit će od 15 do 19 °C, a najviša oko 34 °C. Na sjeveru će povremeno puhati umjeren južni vjetar dok će drugdje biti većinom mirno.

Na zapadu pretežno vedro, u Gorskoj Hrvatskoj s malom do umjerenom naoblakom sredinom dana. Ujutro u kotlinama magle uglavnom neće biti. Vjetar slab, na moru popodne umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, navečer će opet oslabjeti. Najviša temperatura zraka od 29 °C u višim predjelima do 34 °C na sjevernom Jadranu.

Sunčano i vruće i u Dalmaciji, gdje će noć duž obale opet mjestimice biti i vrlo topla. More većinom mirno ili tek malo valovito, mnogima će pružati osvježenje od dnevne žege kad temperatura danju poraste do 32, 34 °C, u unutrašnjosti i do 36 °C.

Na sunčanom jugu Hrvatske i ove će se noći neki slabo odmoriti jer će najniža temperatura zraka duž obale uglavnom biti oko 25 °C, prema unutrašnjosti malo ugodnijih oko 20 °C. Danju slab do umjeren maestral, vruće i sparno.”

Na kopnu hladnije od ponedjeljka

“Sunčano i vruće potrajat će i idućih dana, vrućina će na kopnu od ponedjeljka malo popustiti, s dolaskom hladnijeg zraka potkraj nedjelje. Pritom će prolazno zapuhati i većinom umjeren sjeverni vjetar, lokalno moguće i pojačan. Od ponedjeljka malo manje stabilno, postoji mogućnost za poneki lokalni pljusak, osobito u utorak.

Novi toplinski val na Jadranu će biti izraženiji i dugotrajniji nego na kopnu, no ipak slabiji nego protekli. Malo će ga ublažiti pad temperature početkom idućeg tjedna s burom koja će osobito biti jaka na sjevernom dijelu u utorak. Do tada će prevladavati slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar te pretežno vedro, vruće i nekima sparno ljetno vrijeme.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

 

Objava Počinje novi toplinski val, ali ipak malo slabiji nego prethodni: ‘Temperature idu do 36 stupnjeva’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3967)toplinski val (183)vremenska prognoza (272)