Zurovec izlazi iz Fokusa, od sutra više nisu parlamentarna stranka

narod - prije 5 sati - link

FokusFokus

Od sutra, subote 24. kolovoza, Fokus prestaje biti parlamentarna stranka, a neće imati ni svoj Klub zastupnika u Županijskog skupštini Zagrebačke županije.

Iz stranke izlazi jedini saborski zastupnik Dario Zurovec kao i četvero od šestero skupštinara.

“Djeca idu svojim, roditelji svojim putem, a alimentacija se plaća proračunskim novcem, putem saborskog mandata”, kaže Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje i jedini parlamentarni zastupnik Fokusa, objavio je Jutarnji list. Zurovec je izborio saborski mandat i to s 14. mjesta na listi putem preferencijalnih glasova i time potvrdio svoj mandat, osvojen i 2020. godine.

Fokus gubi dva grada i veliku općinu

Vijest o raskolu u Fokusu sutra će, u subotu, i službeno biti objavljena na konferenciji za medije na Markovom trgu. Točan se broj od sutra bivših fokusovaca ne zna. Iz stranke, uz saborskog zastupnika Zurovca, izlazi i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian te načelnik Općine Križ, Nenad Magdić. Time Fokus gubi dva grada i veliku općinu.

>Sukobi u Mostu, Fokusu i DP-u: Ne izbijaju zbog različitih vrijednosti, nego zbog borbe za vlast

“Da, idemo u neovisnu priču, a u kojem smjeru će se to razvijati, vidjet ćemo. Dobar dio članova već je poslao ispisnice”, prenosi Jutarnji izjavu jednog člana stranke.

Osnivanje nove stranke u ovom trenutku nije agenda, djelovat će kao neovisna lista, kojoj će na čelu biti upravo Dario Zurovec.

U Fokusu već dugo tinja nezadovoljstvo

Za Jutarnji kaže da je svjestan kako će uslijediti “pljuvačine i spinovi”, ali… – Ja zahvaljujem svim članovima, bilo je i ima puno kvalitetnih ljudi, šteta je što će ih iz pozadine voditi isti pojedinci, koji su uništili priču koja je mogla biti zdrava. Želim im svu sreću i zdravlje, ali mi nastavljamo voditi raditi za dobrobiti naših gradova i općina, Hrvatske” kaže Zurovec.

Dodaje da stranka nikad nije pratila svoje, politički najuspješnije pojedince. “Budući da je bilo tako, ionako smo dosad već bili poluneovisni pojedinci”, zaključuje.

U stranci je dulje vrijeme tinjalo nezadovoljstvo, a kulminiralo je na parlamentarnim izborima, kad je vodstvo stranke, s predsjednikom Davorom Nađijem, odlučilo ići mimo volje uskoro bivših članova stranke. Na izbore umjesto s SDP-om Fokus je izašao s Republikom Damira Vanđelića i na taj način izborio samo jedan, umjesto tri saborskih mandata, koje bi im mjestima na listama priskrbilo partnerstvo sa socijaldemokratima.

Razjedinjenje tijekom sastavljanja izbornih lista

Razjedinjenje je, podsjeća Jutarnji, uzelo maha već pri sastavljanju lista, a rezultat izbora samo ga je produbio. Iako su izbori bili presudni za raskol, bila je to, rekli su tada, samo kap koja je prelila čašu u stranci koja je na zadnjim lokalnim izborima trijumfirala.

>SDP i Fokus pripremaju se za unutarstranačke izbore, Zurovec najavio izlazak iz stranke

Osnovan 2020. godine, Fokus je izborima godinu dana ranije, dobio čak četiri gradonačelnika sve uspješnih gradova u zagrebačkom prstenu – Dugo Selo, Samobor, Svetu Nedelju i Sv. Ivan Zelina.

U kampanji je potrošeno 240.000 eura i to većinom, pokazalo se, na Davora Nađija. Na koncu je jedini mandat uzeo Zurovec za kojega nije bilo mjesta na reklamnim plakatima stranke. Novcem koji su dobivali od Zurovčevog mandata pokrivani su dugovi iz kampanje, koja se na istog tog Zurovca nije nimalo usredotočila.

Stranci je trebala čistka, trebalo je počistiti rastrošne u kampanjama, a bez rezultata. To je bila moja namjera, u kojoj sam spriječen jer se ekipa dogovorila i spriječila u namjeri da izborim mjesto predsjednika Fokusa” rekao je nedavno Zurovec.

Nađi kaže kako Fokus ‘nije na prodaju’

Njegovu je izjavu tada demantirao Davor Nađi. Rekao je kako je stranka godinama ulagala novac, vrijeme i energiju u kampanje Daria Zurovca. Spominju i preferencijalnu kampanju 2020. godine, ali ne i prošlogodišnju, kad je, unatoč “izbacivanju” iz reklamne kampanje, iznova osvojio mandat. Nikome od onih u koje su odlučili uložiti, to nije pošlo za rukom.

Dario Zurovec se očito dogovorio s HDZ-om, a sada okuplja pojedince kako bi slika da je žeton izgledala manje ružnom”, tvrdi Nađi.

>Problemi u Fokusu? Zurovec komentirao navodnu svađu s Nađijem

“Stranku nije uspio preuzeti jer mu je već i njegova županijska organizacija kojoj je predsjednik, i tim koji je sam birao, poručila kako Fokus nije na prodaju. Ovakvo provjetravanje je dobro, a od izbora za predsjednika stranke očekujem da ćemo izabrati osobu koja živi vrijednosti Fokusa te na povjerenju preko 40.000 glasova koje smo dobili na izborima nastavi graditi još jaču stranku” rekao je Davor Nađi.

U predizborno je vrijeme Nađi govorio drugačije. Svađu koja se rasplamsala unutar Fokusa tada je nazvao “zdravom unutarstranačkom debatom” te rekao da “već zadržavanje parlamentarnog statusa smatra uspjehom”. Taj je status Fokus sada izgubio.

Objava Zurovec izlazi iz Fokusa, od sutra više nisu parlamentarna stranka pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3962)Izdvojen članak (589)