U zračnoj bazi NATO-a u Njemačkoj spuštena razina pripravnosti

novilist - prije 6 sati - link

Razina pripravnosti u NATO-ovoj zračnoj bazi Geilenkirchenu na zapadu Njemačke u petak je ponovno snižena, dan nakon što su vlasti pojačale sigurnost u toj bazi nakon obavještajnih upozorenja na potencijalnu prijetnju.

Stanje pripravnosti u četvrtak je bilo podignuto na drugu najvišu razinu zvanu Charlie.

No u petak poslijepodne spušteno je na razinu Bravo, što znači da su mjere opreza vraćene na istu onu razinu koja je bila na snazi od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., rekao je glasnogovornik baze.

Glasnogovornik baze nije u petak želio otkriti razlog za podizanje razine pripravnosti.

Rekao je da su zaposlenici baze iz opreza poslani kući koliko je god to bilo moguće, ali i da zračne operacije nisu obustavljene.

NATO je u prošlosti upozoravao na kampanju neprijateljskih aktivnosti koje organizira Rusija, uključujući sabotaže i kibernetičke napade. Rusija je redovito optuživala NATO da prijeti njezinoj sigurnosti.

U lipnju je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao da zapadni vojni savez vidi obrazac koji se razvija i da su nedavni napadi rezultat toga što su ruske obavještajne službe postale aktivnije.

Nekoliko incidenata na teritoriju NATO-a analitičari su zadnjih godina tretirali kao sumnjive, među njima i prekid vitalnog podmorskog kabela koji povezuje Svalbard s norveškim kopnom 2022. godine.

Objava U zračnoj bazi NATO-a u Njemačkoj spuštena razina pripravnosti pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

nato (118)Njemačka (329)Novosti (1359)Svijet (1980)