Zbog velike potražnje slovačka podružnica CSG-a povećava proizvodnju streljiva

novilist - prije 6 sati - link

Slovačka podružnica češke obrambene kompanije Czechoslovak Group (CSG) u petak je otvorila novu automatiziranu liniju za proizvodnju streljiva velikog kalibra budući da raste potražnja zbog rata u susjednoj Ukrajini.

Na novoj proizvodnoj liniji u tvornici VOP Novaky, u koju je uloženo 10 milijuna eura, punit će se granate za minobacače od 81 mm, tenkovsko streljivo od 120 mm i za haubice D-30 od 122 mm.

Slovačka je prestala isporučivati vojnu pomoć Ukrajini kada je nova vlada na čelu s Robertom Ficom preuzela vlast prošlog listopada.

No, rečeno je da neće spriječavati komercijalne aktivnosti, a CSG-ovo ulaganje je primjer slovačkog obrambenog poslovanja koje raste uslijed ratne potražnje.

CSG je važan igrač u opskrbi Ukrajine streljivom velikog kalibra i to često tako da druge zemlje kupuju streljivo i zatim ga isporučuju Ukrajini.

Slovački ministar obrane Robert Kalinak u petak je bio prisutan prilikom svečanog otvaranja nove proizvodne linije.

Izvršna direktorica VOP-a Novaky Zuzana Helbichova rekla je da će kompanija povećati broj zaposlenih sa sto u 2022. na ovogodišnjih 300.

Novinska agencija TASR izvijestila je da bi na novoj proizvodnoj liniji moglo biti proizvedeno 100.000 komada granata godišnje.

Kompanija očekuje da će se ovogodišnji prihod više nego udvostručiti u odnosu na 2023., na 280 milijuna eura.

CSG je u vlasništvu još jedne kompanije za proizvodnju streljiva u Slovačkoj ZVS i srpske podružnice tvrtke 14. Okobtar te španjolske FM Granada.

Objava Zbog velike potražnje slovačka podružnica CSG-a povećava proizvodnju streljiva pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (349)Novosti (1362)rat u Ukrajini (385)slovačka (21)