Harris se ponaša kao da dosad nije bila u vrhu izvršne vlasti, Trump ju nazvao ‘drugaricom’

narod - prije 6 sati - link

HarrisHarris

Kamala Harris prihvatila je nominaciju za predsjedničku utrku, tijekom konvencije Demokrata u Chicagu koja je izgledala više kao proslava nečega nego kao ulazak u izborni okršaj.

Već prije prihvaćanja nominacije, Harris je najavljivala “povijesni” govor, no i dalje se čini kako je u njezinu slučaju prije svega riječ o ideološkoj borbi. U tim okolnostima, sadržaji politike izgledaju samo kao ukras.

A dosadašnji tijek kampanje Demokrata, uključujući i onaj dio u kojemu je njihov kandidat bio Joe Biden, kao i odluku o smjeni na mjestu kandidata, ne obećava previše sadržaja.

Harris zaboravlja da je četiri godine bila u vrhu izvršne vlasti

U porukama Demokrata dominira ideološki izričaj i gotovo religiozni tenor o Trumpu kao utjelovljenju zla. Međutim, Trump je predočio plan gospodarskih i socijalnih mjera, Harris nije.

>Aktivisti za pobačaj i kontracepciju u SAD-u bizarnim akcijama podupiru Harris

Pritom mnogi, i Harris, smeću s uma je ona posljednjih godina bila dio tima koji je upravljao Amerikom, kao zamjenica predsjednika Bidena imala je priliku provesti preobrazbu zemlje koju sad najavljuje.

Doduše, ono što najavljuje i nije preobrazba društvenih i gospodarskih struktura, nego vrijednosni pomak u cilju jačanja neoliberalnih pozicija.

O tome je iz prve ruke posvjedočio njezin kandidat za podpredsjednika Tim Walz, koji je u svome nastupu na konvenciji u Chicagu pozvao Amerikance na zajedništvo i u istom dahu upozorio na opasnost koja tobože prijeti od Trumpa. Ono što Trump namjerava opasno je, izjavio je Walz.

Za Walza je ‘zaštita spavaćih soba’ jedan od najvažnijih političkih ciljeva

Prihvaćajući kandidaturu za podpredsjednika, Walz je ustvrdio da Trump želi građanima smanjiti socijalnu sigurnost i važne slobode.

Odmah je pojasnio što misli pod tim “važnim slobodama”, to su pobačaj i umjetna oplodnja. To su zasad najvažnije teme kampanje Kamale Harris, to je ono što ona svakodnevno ističe. Po tome se istakla i tijekom svoga podpredsjednčkog mandata.

>Jutarnji list žestoko kritizira kampanju Kamale Harris: ‘Čak bi ih se i Tito posramio’

Walz je poručio kako on i Harris sada žele izgrađivati Ameriku “u kojoj radnici imaju prioritet, u kojoj su temeljna zdravstvena zaštita i stanovanje ljudska prava i u kojoj se vlada ‘dovraga’ drži podalje od spavaćih soba”.

Floskula da “radnici imaju prioritet” ponavlja se u svim predizbornim kampanjama diljem svijeta, temeljna zdravstvena zaštita tema je američkih predizbornih kampanja već desetljećima. A poruka o “spavaćim sobama” tipični je izričaj postdemokratske krajnje ljevice u koju se Harris svom snagom svrstala.

Riječ je upravo o njezinoj borbi za pobačaj i kontracepciju, koja je jedna od rijetkih stvari u kojima se dosad uopće istakla.

Trump: Harris je ‘najradikalnija ljevičarska osoba’ koja se kandidirala za predsjednika

Trump je sa svoje strane poručio kako Harris i njezini suradnici, kad govore o socijalnim i gospodarskim temama, to čine u najmanju ruku površno.

“Dosadašnja admistracija na čelu s Bidenom i Harris uhvaćena je toliko puta u laži. Krivotvore podatke kako bi pokazali da je gospodarsko stanje u zemlji izvrsno, a dokazano je da su izmislili 818 tisuća nepostojećih radnih mjesta, samo kako bi se pohvalili da su uspješni”, izjavio je Trump.

Bivši predsjednik i sadašnji republikanski kandidat u srijedu je prvi put nastupio na otvorenom nakon atentata. Na skupu u Asheborou u Sjevernoj Karolini, na kojemu je govorio iza blindiranog stakla, opisao je Harris kao “najradikalniju ljevičarsku osobu” koja se ikada kandidirala za dužnost američkog predsjednika.

>Trumpov tim tvrdi da je Harris ilegalno preuzela novac iz Bidenove kampanje

Harris je opasnost za radna mjesta, za blagostanje i mir, upozorava Trump. Štoviše, tvrdi da bi u slučaju njezine pobjede na izborima 5. studenoga milijuni radnih mjesta “nestali preko noći”.

Harris bi izazvala treći svjetski rat, tvrdi Trump

Nazvavši ju “drugaricom”, Trump je rekao da bi njezina pobjeda ljudima odnijela životnu uštedu. Govoreći o vanjskoj politici, Trump je ustvrdio kako je u slučaju pobjede “drugarice Kamale praktički sigurno da će nastupiti treći svjetski rat”.

Je li Harris na tragu Maoa i Staljina?

S njim se slažu i brojni analitičari, poglavito kad je riječ o gospodarskoj i socijalnoj politici.
“Nema pozitivnih strana” u njezinu planu da u “sovjetskom stilu” na nacionalnoj razini odredi cijene namirnica, objavio je New York Post ocjene ekonomista. Štoviše, tvrde da bi to vjerojatno dovelo do najgore nestašice u opskrbi od 70-ih godina.

Njezin tim doista je najavio da će se ona, ako bude izabrana, zauzeti za “prvu saveznu zabranu podizanja cijena hrane i namirnica”. New York Post piše kako takvi politički ciljevi ne samo da su “iznimno nejasni”, nego se čini da su preuzeti “izravno iz petogodišnjeg plana” predsjednika Maoa ili Josifa Staljina.


“Tko će točno odlučiti koja je poštena cijena za jaja, kruh ili žitarice?”, upitao je Brian Riedl, viši ekonomski suradnik na konzervativnom Institutu Manhattan. “Hoće li savezna vlada smisliti jelovnik u sovjetskom stilu onoga što trgovine mješovitom robom mogu naplaćivati, a da ih država ne kazni?”

>Šarić: Kamala Harris ima sve predispozicije za demokratskog kandidata – rasu, spol i ništa više

Kamala Harris do sada nije objavila konkretni program. Nema ni dovoljno vremena da ga smisli, jer ga je davno trebala početi predstavljati.

No, njezina se kampanja ionako svodi da priču o “opasnosti” od Trumpa i na promicanje krajnje lijevih političkih ciljeva.

Objava Harris se ponaša kao da dosad nije bila u vrhu izvršne vlasti, Trump ju nazvao ‘drugaricom’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Američki predsjednički izbori 2024 (46)Donald Trump (367)Izdvojen članak (587)KAMALA HARRIS (107)Svijet (1982)Tim Walz (7)